Na Međunarodnoj svemirskoj postaji (ISS) postoji Wi-Fi veza, no zašto ne i na dnu oceana? Problem je u tome što radio valovi koji nose bežične radio signale ne putuju dobro u vodi.

Znanstvenici su testirali potencijalno novo oružje protiv tsunamija - podvodni internet. Istraživači sa Sveučilišta u Buffalu spustili su nekoliko modema težine 18 kilograma u jezero Erie.

Umjesto da koriste radio valove, koji imaju problema u vodi, kako piše BBC, ovi modemi šalju signale pomoću zvučnih valova - putem cvrkutavih zvukova koji mogu miljama daleko putovati, kako izvještava Wired.

Radio valovi doduše mogu putovati i kroz vodu, ali nisu tako brzi i stabilni. Zbog toga se u ovom projektu koriste zvučni valovi kao što zvučne valove za komunikaciju koriste delfini ili kitovi.

Znanstvenici su uspješno komunicirali s potopljenim modemima koristeći prijenosnik.

Nacionalna uprava za oceane i atmosferu već koristi podvodne senzore za tsunami, ali sistemski podaci nisu odmah kompatibilni s drugim službenim podacima.

Buffalo tim znanstvenika nada se da će stvoriti jedinstveni standard za podvodne komunikacije kako bi pojednostavili komunikaciju i dijeljenje podataka.

"Potopljena bežična mreža će nam dati neviđenu sposobnost za prikupljanje i analizu podataka iz naših oceana i to u realnom vremenu ", kaže glavni istraživač na ovom projektu Tommaso Melodia.

"Učiniti ove informacije dostupnim svima s pametnom telefonom ili računalom, pogotovo kada se događa tsunami ili neka druga vrsta katastrofe, moglo bi spasiti živote".

Uspiju li znanstvenici jednom izraditi standard podvodne bežićne komunikacije, podvodni senzori mogli bi se koristiti za detekciju i rješavanje problema s okolišem. Više različitih istraživačkih skupina moglo bi raditi na različitoj opremi, ali bi pri tom mogli u realnom vremenu na lakši način koristiti isti standard za razmjenu podataka.

Više informacija o podvodnom bežičnom internetu saznat ćemo na konferenciji koja se idući mjesec održava u Tajvanu.