TAJNI GOOGLEOV PROJEKT LOON / Omoguciti pristup internetu u svakom kutku svijeta

Dobre vijesti stizu nam iz Googlea. Ono sto nam ova kompanija trenutacno priprema, nalazi se u jednome od najcudnijih hangara za testiranje prototipova smjestenom u zracnoj luci Moffett Federal.

4.3.2015.
11:17
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Uzurbano se radi na testiranju novog projekta pod nazivom „Projekt Loon“. Loon se gradi s jednim ciljem, a to je da omoguciti pristup internetu i najudaljenijim dijelovima zemlje, pomocu posebno opremljenih balona koji ce lebdjeti uz sam rub atmosfere.

Projekt je trenutno u fazi testiranja. Kako su objasnili iz Googlea, radi se o projektu za koji se ideja rodila prije cetiri godine i tada je zvucala nevjerojatno. Danas biljeze znatni napredak jer su prvi testirani baloni opstajali tek nekoliko dana otporni na pritisak dok se danasnji uspijevaju zadrzati u atmosferi i po sest mjeseci. Rekord je postavio balon koji je u atmosferi proveo 187 dana i obisao planetu devet puta.

Covjek koji stoji iza ovog projekta je Mike Cassidy, poduzetnik s dobrim instinktom za "velike stvari". Na ideju gradnje balona dosao je nakon bogatog iskustva u radu sa satelitima za koje tvrdi da su preskupi. No, Google nije jedini s takvom idejom. Facebook je vec lansirao nekoliko dronova s idejom da preplavi svijet internetom.

Ipak postavlja se sljedece pitanje. Hoce li internetski divovi omoguciti ljudima pristup cjelokupnom webu ili samo jednom njegovom dijelu?

U Indiji Facebookov Internet.org ne ukljucuje besplatan pristup Twitteru, Googleu ili bilo kome koga smatra svojom konkurencijom. Na to pitanje Cassidy odgovara kako ce internet omogucavati sve ono sto se od njega trazi. Kako ce otvarati preglednik Chrome, tako ce otvarati i bilo koji drugi preglednik kojeg odaberete. Pritom dodaje da to nije jedini nacin na koji ce kompanija profitirati od projekta Loon.

Navigiranje Looneom odvijat ce se samo u smjeru gore – dolje i sluzit ce samo za pronalazenje povoljnog vjetra koji ce potom balone odnositi u smjeru kojem zele. Svaki Lonne je zapravo balon u balonu. Vanjski balon ispunjen je helijem koji je zaduzen za podizanje dok unutarnji uzima zrak i balon spusta. Koristeci podatke o vremenu, algoritmi bi trebali odluciti koje zracne struje koristiti kako bi dosli do zeljenog podrucja.

Prosle godine balone su se prebacili s 3G tehnologije na LTE sto je dovelo do velikih poboljsanju u brzini i pouzdanosti te su obavili testiranje na povezivanje s velikim operatorima u Australiji, Novom Zelandu i Juznoj Americi.

A kako Cassidy vidi financijsku stranu projekta, govore podaci da ako od 4.5 milijardi ljudi bez interneta, samo 5 posto pocne koristiti ovu uslugu, dolazimo do brojke od 250 milijuna ljudi.

I ako svatko od njih potrosi 5 dolara koje podjele s operaterima, dolazimo do iznosa od preko milijarde dolara. Sto nas dovodi do zakljucka kako ovdje nema toliko mjesta altruizmu koliko je na kraju krajeva rijec o ozbiljnom - businessu.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Izdvojeno

Regionalni portali