"Još sam jednom šokiran stanjem tehnološkog novinarstva", piše James Watt. Ovoga puta mediji su se hrpimice okupili oko videa čovjeka koji golim rukama savija iPhone 6 Plus. Ovaj pak čovjek po imenu Lewis Hilsenteger to naziva "znanstvenim ispitivanjem". Prve glasine o problemu savijanja iPhonea potekle su od nekoga tko je na svadbu vozio puna četiri sata i vratio se isti dan, držeći telefon u, pretpostavlja se, uskim hlačama tijekom cijelog tog putovanja. Taj izvještaj potaknuo je Unbox Therapy da snimi video u kojem će testirati izdržljivost telefona.

//www.youtube.com/embed/znK652H6yQM

Prije nego što je počeo, Lewis kaže:

"U ime znanosti, danas ću saviti ovaj iPhone 6 Plus da vidimo koliko snage je zapravo potrebno da učinimo ovu stvar neupotrebljivom ili bitno iskrivljenom na takav način da ćete vi kao vlasnik popizditi".

U redu, ako je ovo znanstveni pristup. Očekivali ste možda da Lewis stavi telefon u neku prešu s pneumatskim pritiskom tako da možemo saznati koliki je pritisak potreban da se telefon iskrivi. Umjesto toga, on ga je rukama počeo savijati, a to nam ne govori ama baš ništa.

U trenutku kada se događa savijanje iPhonea, Lewis vuče tako jako da mu se ruke tresu, što je vidljivo i u videu. Tu je očito više snage upotrijebljeno nego što bi je ikada primjenili na svoj telefon, bilo da se on nalazi u vašim rukama ili u džepu hlača.

Mi zasada nemamo ništa kako bi procijenili kolika je ta sila jer ovaj lik s Unbox Therapy nije koristio nikakve znanstvene uređaje za mjerenje sile, tako da ne možemo ni usporediti izdržljivost tog telefona s telefonima drugih prizvođača.

Uostalom, budite sigurni da bi se nešto loše dogodilo (zaslon bi iskočio ili bi se nešto slomilo) s bilo kojim drugim telefonom da ga rukama savijate onako kako je Lewis savijao iPhone 6 Plus.

Kao sol na ranu, on dalje dodaje:

"Ovo je bilo bolno za napraviti, ali sve za dobrobit znanosti"

"Sada imamo stvarne dokaze na kameri, a ne samo sliku savijenog telefona nakon činjenice"

"Sve je ovo poradi znanosti".

Baš kao i s nedavnim curenjem Google lozinki, mediji to jednostavno pokupe i ponavljaju kao papagaji bez ikakve provjere. Svatko tko pogleda taj video trebao bi reći sebi: "Pitam se što bi se dogodilo da sam ja svoj telefon tako pokušao saviti?"

Appleov najbolji odgovor u ovom trenutku bio bi staviti svoje telefone i tablete u pneumatsku prešu uz Samsung, LG i Motorola uređaje i vidjeti koliko su svi ti uređaji izdržljivi. Dotad, prerano je uopće raspravljati o nečem tako smiješnom kao što je video koji je snimio Unbox Therapy.

Ruska web stranica Habrahabr.ru provela je u međuvremenu test s nekoliko telefona drugih proizvođača i prikazala što im se dogodilo kada je na njih primijenjen preveliki pritisak. I opet, ni ovdje nemamo konkretne brojke da znamo koliki je točno pritisak upotrijebljen da bi se pojedini telefon iskrivio, ali ove informacije jednako su upotrebljive kao i Lewisov video.

BONUS: Sudeći prema memima na internetu, afera Bendgate daleko je već odmakla: