Ministarstvo: Cijene 'roaminga' ipak jesu značajno pale!

17.9.2013.
16:21
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Radi se o međunarodnim roaming uslugama za koje se u medijima posljednjih dana navodi kako im cijene nisu značajno pale nakon ulaska Hrvatske u EU.

Kako navodi Ministarstvo, "roaming usluge se identificiraju s klasičnim međunarodnim pozivima, iako se ne radi o istoj stvari niti im se cijena formira na isti način. Zamjenom pojmova obmanjuju se građani, a potrošače navodi na neosnovane tužbe".

"Međunarodni roaming je usluga koja omogućava korištenje mobilnog telefona u inozemstvu, kad je korisnik izvan mreže u kojoj je pretplatnik, dakle izvan Republike Hrvatske.

Vaš operator ima sporazume o roamingu sa stranim operatorima, što vama kao korisniku pruža mogućnost korištenja mreža tih operatora ostvarivanjem odlaznih i dolaznih poziva, slanja i primanja SMS poruka, kao i neke druge mobilne usluge (primjerice pristup glasovnoj pošti i nadoplata računa na pre-paid telefonima) na isti način kao i kod vaših domicilnih operatora. Raspoložive usluge razlikuju se od operatora do operatora, ovisno o njihovim međusobnim ugovorima

Danom pristupanja Republike Hrvatske Europskoj uniji 1. srpnja 2013. godine započela je direktna primjena Uredbe o roamingu u javnim pokretnim komunikacijskim mrežama. Cijene korištenja elektroničkih komunikacijskih usluga u inozemstvu, kad je korisnik izvan Republike Hrvatske, značajno su smanjenje i u potpunosti regulirane Uredbom.

Regulirane cijene propisane Uredbom o roamingu ne odnose se na cijene poziva u inozemstvo kada je poziv započet u Hrvatskoj, u vašoj mobilnoj mreži čiji ste pretplatnik. U tom slučaju, radi se o klasičnom međunarodnom pozivu koji nije reguliran ovom Uredbom i cijene se formiraju na tržištu, a ne o usluzi međunarodnog roaminga.

Stoga je pogrešno tumačiti kako postoje dva cjenika za istu uslugu, te kako se građane Hrvatske tretira kao da nisu građani EU. Naglašavamo kako se radi o dvije potpuno različite usluge i praksa hrvatskih operatora ne razlikuje se od prakse operatora u zemljama članicama Europske unije", navodi se na kraju priopćenja Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Zaštitne maske za lice troslojne - 50 komada
22,12kn55kn
Mekane i udobne, pružaju zaštitu od 95%.
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali