AMERIČKI ZAKONODAVCI SU SE OSRAMOTILI: / Pozvali Zuckerberga i onda postavljali najgluplja moguća pitanja

11.4.2018.
10:19
afp
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Mark Zuckerberg prošao je saslušanje Senata bez problema, i to dobrim dijelom zato što većina senatora koji su ga ispitivali nije imala pojma kako Facebook funkcionira, koja su potencijalna rješenja njegovih problema, pa čak ni što su uopće htjeli postići pozivom njegova šefa na svjedočenje, piše CNN.

Totalno izgubljeni

Ono što je prvi dan Zuckerbergova saslušanja jasno pokazao jest da je većina američkih zakonodavaca nepismena kada je u pitanju tehnologija 21. stoljeća. Posljedica toga jest da je ono što je trebalo biti fokus saslušanja - "korištenje i iskorištavanje osobnih podataka od strane društvenih mreža", bilo tek samo jedna od brojnih stvari o kojima se raspravljalo.

Većina pitanja svodila su se na upite senatora Zuckerbergu kako Facebook uopće radi. Neka su pitanja pokazala njihovo totalno neznanje i o najosnovnijim principima ove platforme i njenog poslovnog modela.

"Kako vaš poslovni model opstaje kada korisnici ne plaćaju usluge?", pitao je senator Orrin Hatch.

"Senatore, mi objavljujemo reklame", odgovorio je Zuckerberg.

"Koliko katogorija podataka čuvate, čuva li Facebook po kategorijama koje prikupljate?", pitala je senatorica Deb Fischer.

"Senatorice, možete li razjasniti što točno mislite pod kategorijama podataka", upitao je izvršni direktor Facebooka. "Nisam točno siguran na što mislite."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Jedan od najupečatljivijih trenutaka bio je kada je senator John Kennedy počeo govoriti Zuckerbergu kako je je Facebookov korisnički ugovor (users agreement) "loš", te je zatim naveo seriju koraka koje bi ova društvena mreža trebala napraviti kako bi popravila svoju politiku čuvanja podataka, samo da bi mu Zuckerberg odgovorio kako se sve te mjere već ionako provode.

Kennedy: "Jeste li spremni poraditi na tome da mi pružite veće prava da izbrišem svoje podatke?"

Zuckerberg." Senatore, vi već možete izbrisati koje god podatke želite, pa i sve ako tako hoćete."

Kennedy: "Jeste li spremni proširiti moje pravo na to da vam zabranim dijeljenje svojih podataka?"

Zuckerberg: "Senatore, ponovno, vjerujem da vi već imate tu kontrolu..."

Kennedy: "Jeste li spremni dati mi pravo da uzmem svoje podatke s Facebooka i prebacim ih na drugu platformu društvenih mreža?"

Zuckerberg: "Senatore, vi to već ionako možete..."

Lako izbjegao prava pitanja

Slabo senatorsko razumijevanje merituma omogućilo je Zuckerbergu da izbjegne važna pitanja o širini Facebookovog praćenja podataka te zašto tvrtka nije bila transparentnija prema svojim korisnicima o načinu korištenja i iskorištavanja njihovih podataka.

Senatorsko ispitivanje uz to nije imalo konkretan fokus. Pitanja su išla od navodnog ruskog miješanja u kampanju 2016., preko govora mržnje, pa do nedostatka transparentnosti u predizbornom oglašavanju. Sve su to problemi povezani s Facebookom, ali radi se o različitim problemima koji zahtijevaju različita rješenja.

Čak i kada se radilo o pitanju privatnosti podataka, senatori su pitali Zuckerberga da im objasni zašto bi korisnici mogli vjerovati Facebooku, umjesto koji bi se konkretni koraci mogli poduzeti da korisnici dobiju veću kontrolu nad vlastitim podacima i načinu po kojem se dijele okolo. A to je pružilo Zuckerbergu priliku da se vrati na svoju omiljenu temu: preuzimanje odgovornosti i popravljanje stvari. Praktički ga uopće nisu pitali zašto to nije već učinio prije više godina.

Zuckerberg je pod pravim pritiskom bio samo jednom kad ga je senatorica Kamala Harris pitala zašto Facebook nije objavio javnosti slučaj s Cambridge Analyticom još 2015., te zašto su čekali da to učine sve dok ih izjave u medijima nisu na to natjerale ove godine.

"Znate li za koga u vodstvu Facebooka da je sudjelovao u razgovoru tijekom kojeg je donesena odluka da ne informirate svoje korisnike?" pitala ga je Harris. "Ili vjerujete da takvog razgovora nije ni bilo?"

"Nisam siguran da je bilo razgovora o tome", rekao je Zuckerberg.

Sjajno pripremljen

Drugi su senatori postavljali naizgled važna pitanja koja je Zuckerberg uspijevao izbjeći zahvaljujući načinu na koji su bila frazirana. Izbjegao je odgovoriti o Facebookovom korištenju osobnih podataka kako bi zarađivao na oglašavanju tako što je ispravio senatore kada su rekli da on prodaje podatke (on trguje podacima, ali tehnički, ne prodaje ih).

Zuckerberg je uoči saslušanja prošao kroz rigorozan trening sa svojim odvjetnicima, konzulatantima i savjetnicima. Cijelo je vrijeme bio hladan i autoritativan, te istodobno djelovao skrušeno i pun poštovanja dok je odgovarao na pitanja.

No nije imao pravog izazova. Je li Zuckerberg preuzeo odgovornost? Jest. Je li Facebook bio odgovoran za zaštitu sadržaja korisnika? Jest. Je li otvoren za regulaciju? Opet jest.

Kad bi god senatori ukazali na nešto što je Facebook učinio loše, Zuckerberg je govorio o tome što njegova tvrtka čini kako bi to ispravila. Kada god nije mogao odgovoriti na pitanje, jednostavno bi odgovorio da će im odgovoriti kasnije.

Jedan od pamtljivijih trenutaka bio je onaj u kojem je senator Dick Durbin pitao Zuckerberga bi li rado podijelio sa svima informaciju u kojem je hotelu trenutačno odsjeo.

Sasvim je jasno da je Zuckerberg prošao potpuno neokrznut kada je, nakon što je dobio priliku za pauzu od pitanja, odgovorio: "Mogli biste još nekoliko."

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Zaštitne maske za lice troslojne - 50 komada
22,12kn55kn
Mekane i udobne, pružaju zaštitu od 95%.
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali