Play ponuda

Je li vam usporen internet? U tijeku je 'najveći' hakerski napad u povijesti!

shimmer fallback

Internet diljem svijeta usporen je zbog hakerskih napada koji sigurnosni stručnjaci nazivaju najvećim napadom te vrste u povijesti.

27.3.2013.
17:47
Play ponuda

Naime, Spamhaus, neprofitna organizacija za filtriranje neželjene pošte sa sjedištem u Londonu i Ženevi čije usluge koriste mnogi pružatelji usluge elektroničke pošte, na svoj je popis blokiranih servera privremeno stavila i one Cyberbunkera, tvrtke za web hosting koja tvrdi da objavljuje sve osim dječje pornografije i terorističkih materijala, prenosi BBC. Na popisu blokiranih servera nalaze se serveri koji se obično koriste za zlonamjerne svrhe.

Sven Olaf Kamphuis, koji se predstavlja kao glasnogovornik cyberbunkera, pismeno je poručio kako Spamhaus zloupotrebljava svoju poziciju te kako ta organizacija ne bi trebala odlučivati što ide na internet, a što ne. Stoga su uzvratili takozvanim DDoS-om, odnosno zasipavanjem mete velikom količinom internetskog prometa kako bi prestala funkcionirati. U ovom slučaju napadnuti su Spamhausovi DNS-serveri, na kojima se nalaze internetske domene.

Spamhaus tvrdi da iza napada stoji Cyberbunker u suradnji sa zločinačkim bandama iz Istočne Europe i Rusije. Glavni izvršni direktor Spamhausa Steve Linford rekao je za BBC kako se pod napadom nalaze već tjedan dana, ali se još uvijek odupiru te i dalje funkcioniraju.

"Nas se ne može srušiti. Spamhaus ima više od 80 servera diljem svijeta. Izgradili smo najveći DNS-server", rekao je Linford.

Dodao je kako napad istražuju pet različitih državnih policija za cyber-napade diljem svijeta. Utjecaj napada zasad osjete popularni servisi poput Netflixa, no stručnjaci se boje da bi se među žrtvama mogli naći i bankarski sustavi te sustavi za elektroničku poštu. Linford tvrdi da je napad tako jak da bi mogao srušiti i vladinu internetsku infrastrukturu.

Play ponuda
Play ponuda