Četiri nova tehnološka trenda koja očekujemo u 2014.

shimmer fallback

Ovo je doba u godini kada mnogi predviđaju velike trendove koji dolaze u 2014. No, najzaniljivije događaje u 2014. očito je da ne možete predvidjeti jer ih u ovom trenutku možda nitko ne očekuje

2.1.2014.
9:59
Play logo

Primjerice, takvi događaji u 2013. bili su slučaj Edwarda Snowdena, administratora sustava koji je svijetu otkrio tajne dokumente o razmjerima špijuniranja američke Nacionalne sigurnosne agencije (NSA). Ili pak Googleova kupnja osam robotskih kompanija, uključujući i kompaniju Boston Dynamics koja proizvodi fascinantne, premda ponešto zastrašujuće životinjske robote.

J.P. Gownder iz Forrester Researcha došao je do popisa nekih prilično zanimljivih predviđanja za 2014. godinu. Ako se pokažu istinitima, ovo bi mogli postati sljedeći mega trendovi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

1 . Potrošačka tech odanost će umrijeti

Staro pravilo kaže da ako potrošač voli jednu osobinu nekog uređaja tehnološke kompanije ili softvera, da će ta osoba željeti i druge osobine. To će uskoro završiti u 2014 , kaže Gownder .

"Vjernost se ne može postići unutar ekosustava u 2014 godini, premda će brojni igrači (Apple, Google, Samsung, Microsoft...), pokušava stvoriti 'ljepljivost' na svim svojim uređajima", piše on. U 2014. godini tehnološki osvješteni potrošači će se jednostavno "prebacivati između više uređaja i pronalaziti načine kako napredovati kroz operativne sustave".

Android telefon, Windows PC i tablet za rad na poslu, iPad kod kuće i Sony PS4 za igranje? Zašto ne? Zašto bi se potrošači trebali držati jednog brenda?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

2 . Računalni asistenti će postati stvar

Pomislite na Appleova digitalnog pomoćnika Siri, ali na puno više aplikacija u mnogo različitih oblika, ne samo u obliku glasovnih naredbi. Ovi digitalni pomoćnici će "pomoći ljudima u kupovini, upravljanju kalendarima te će ih iznenađivati rudarenjem (mining) osobnih podataka. Oni će početi preoblikovati način na koji uopće procjenjujemo", kaže on.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

3. Gestikulacija kao računalno sučelje će doživjeti uzlet

Microsoft Kinect kontroler pokazao je kako gestikulacija može biti korisna i popularna u upravljanju igrama. Leap Motion dodatak pokazao je da može biti ugrađen u računalo. U 2014. možete očekivati nove komercijalne aplikacije za poslovne korisnike, posebice u zdravstvenim sustavima, kao što su sustavi za manipuliranje i navigaciju medicinskim slikama, kaže Gownder.

Play logo

4 . Trgovine će postati osobne

"Godina 2014. će biti godina u kojoj ćete ući u trgovinu, a trgovina će vas 'prepoznati' i prilagoditi vaš posjet", kaže Gownder. Trgovine će eksperimentirati s tehnologijom u rasponu od stvari kao što je Appleov iBeacon - koji može slati ponude na vaš smartphone dok kupujete - do potencijalno zastrašujuće tehnologije prepoznavanja lica kupaca u trgovini. Trgovine će u 2014. godini pokušati donijeti najbolje od online kupovine u stvarni svijet.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Schitt's Creek
Superstar
Život na vagi
Love island UK
Elon Musk show
default_cta
Ljubav je na selu
Señorita 89
Ja sam Zlatan
Britain's Got Talent
Play logo