Autoputovi u Nizozemskoj svijetlit će u mraku

shimmer fallback

Vozači u Nizozemskoj će od sredine sljedeće godine putovati 'pametnim' autocestama. Naime, prometnice će svijetliti u mraku, a na njima će biti indikatori koji će prikazivati vremenske uvjete.

2.11.2012.
12:57
Play logo

''Jednog dana sjedio sam u svom automobilu u Nizozemskoj i fascinirala me je činjenica da se toliko količine novca troše na autoceste, a nitko ne mari za to kako izgledaju i kako se 'ponašaju'', rekao je dizajner i autor koncepta koji će zaživjeti na nizozemskim autocestama Daan Roosegaarde.

Naime, on je osmislio svjetleći prah koji će zamijeniti klasične oznake na cestama. Puni se pomoću sunčeve svjetlosti, a tijekom noći svijetli više od deset sati, piše portal Wired.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo

Pomoću specijalne boje na prometnicama će se također iscrtati i znakovi poput snježnih pahuljica koje će postati vidljive kada temperatura padne ispod određene razine. Iako slična tehnologija postoji veću dugi niz godina, Roosegaarde i njegov tim unaprijedili su tu tehnologiju.

Njegova ideja već je dobila nekoliko nagrada, a na nizozemskim autocestama počet će se primjenjivati od sredine sljedeće godine, a uz svjetleće oznake na prometnicama postavit će se i rasvjeta koja će se napajati uz pomoć vjetra te će se paliti kako auti prolaze.

Laži sa mnon
Superstar
Život na vagi
90 dana: Životi samaca
Darcey & Stacey
default_cta
Ljubav je na selu
Ekstremne sestre
Ljubav u divljini
Britain's Got Talent
Play logo