Play ponuda

VIDEO: / Mobiteli kakve želimo imati

shimmer fallback

Iako su mobiteli posljednjih godina toliko napredovali da njima možemo činiti sto čuda, još uvijek nemaju sve funkcije za kojima žudimo.

13.6.2013.
10:00
Play ponuda

Odrasle, baš kao i djecu, često fascinira nemoguće. Tako su brojni obožavatelji velikih filmskih hitova poludjeli za mobitelima koje su vidjeli na filmskom platnu.

Donosimo koje to funkcije većina takvih obožavatelja traži:

Mobitel iz Sutra nikad ne umire

James Bond je osoba kojoj se povjeravaju najnovije i najbolje spravice koje ne samo da spašavaju živote, nego to rade sa stilom.

Jedna od takvih spravica svakako je i mobitel iz filma Sutra nikad ne umire. Ovaj uređaj možda nije idealan za poslovne sastanke i lajkanje statusa na Fejsu, ali to bismo lako mogli preboljeti uz činjenicu da, između ostalog, omogućuje upravljanje automobilom i svim oružjima s kojima automobili standardno dolaze u paketu. Od raketa pa do neispravne kočnice.

Ericsson je odlučio svima onima koji su uživali u filmu ponuditi sličan proizvod, te je dizajnirao 'verziju za puk'. Iako se u to vrijeme radilo o vjerojatno prvoj i najjednostavnijoj verziji smartphonea, nedostajala mu je, dakako, funkcionalnost filmske verzije. Čak je i izgledao sasvim drugačije od onoga na filmu, pa su ljubitelji filma ostali razočarani.

Tony Starkov mobitel iz Iron Mana 2

Posve tanak, proziran mobitel nije neodoljiv samo zbog dizajna, nego i zbog nevjerojatne funkcionalnosti koja omogućuje upravljanje TV-om, kućnim vratima, projiciranje videa, prebacivanje na obližnje monitore...

Fikcionalni LG-jev mobitel koji se koristi u filmu napravljen je u više verzija i u stvarnosti. No, sve postojeće verzije samo su blijede kopije koje ili izgledaju kao iz filma, ali ne funkcioniraju kao mobitel, ili pak imaju osnovne funkcije mobitela, ali im dizajn nije ni približno seksi kao onaj iz filma.

Komunikator iz Zvjezdanih staza

U danima prije mobitela, svi su sanjali o komunikatoru iz Zvjezdanih staza koji omogućuje bežičnu i instantnu komunikaciju s bilo kime na svijetu, ali i u atmosferi.

Ta je spravica, navodno, bila inspiracija i Martinu Cooperu, izumitelju prvog mobitela za širu upotrebu, a iako je već tada dosegnut određen cilj, neke od zanimljivijih funkcija spravice iz serije i dalje su samo fikcija.

Neke od tih funkcija su razgovori na relaciji planet – svemir, nepostojanje telekomunikacijske mreže i roaminga, te mogućnost da se uređaj locira i njegov vlasnik teleportira. No, hoće li to više?

Mobitel u obliku cipele

http://www.youtube.com/embed/a91sgJr4Avk Samo neki od nevjerojatnih manevara koje bi ovakva spravica omogućila prikazani su u špijunskoj parodiji Get Smart još '60-ih. Jedna od impresivnih funkcija je i pretvaranje u pištolj ako se bira broj 117.

Začudo, telefoni u obliku cipela mogu se nabaviti putem interneta, no oni su samo jeftina kopija prave stvari – izgledaju kao špijunsko oružje, dok im u stvarnosti nedostaje mnogo funkcija, i onih koje bi trebale imati cipele i onih koje bi trebalo imati špijunsko oružje.

Nažalost, postojeći nesretni kompromisi nikako nas ne zadovoljavaju, pa smo još uvijek prisiljeni čekati pravu stvar.

Matrix Reloaded

Samsungov mobitel korišten u filmu bio je veliki fetiš fanova filma, pa je proizvedena i inačica za stvarni svijet. Mobitel je imao pozadine iz filma i famoznu 'zelenu kišu', tj. zeleni kod koji prelazi crnom pozadinom.

No, za razliku od telefona korištenog u filmu, komercijalna inačica doživjela je potpuni neuspjeh. Iako je mobitel rasprodan, još nitko nije uspio njime komunicirati s ljudima izvan Matrice, pa su svi oni zaljubljeni u teorije alternativnih stvarnosti ostali razočarani.

Play ponuda
Play ponuda