Ako Apple uspije u poboljšanju sigurnosti, a stručnjaci kažu da gotovo sigurno hoće, tvrtka će stvoriti veliki tehnološki izazov za organe reda, čak i ako obamina administracija dobije bitku za pristup podacima koji se nalaze na iPhoneu kojeg su koristili ubojice u San Bernardinu prošle godine.

Ako FBI u budućnosti ponovo bude htio 'ući' u nečji smartfon, trebat će smisliti novi način da to postigne. A to bi vjerojatno dovelo do ponovnih sudskih bitaka i ponovnog appleovog jačanja sigurnosti telefona.

Stručnjaci kažu kako je jedini izlaz iz ovog kaosa to da se umiješa i Kongres. Savezni zakoni zahtijevaju od tradicionalnih telefonskih tvrtki da moraju učiniti podatke dostupnim policiji. Ali to ne pokriva IT tvrtke poput Applea i Googlea, i oni se izrazito protive zakonima koji bi i pred njih stavili slične zahtjeve.

"Očekuje nas neka vrsta utrke u naoružanju sve dok Kongres ne odluči razjasniti tko ima točno kakve obaveze u ovakvim situacijama", kaže Benjamin Wittes iz organizacije za politička rješenja Brookings Institution.

Tvrke su još i ranije tražile bugove u softveru i krpale rupe kako bi im kod bio siguran od hakera. Ali od kad je Edward Snowden objavio dokaze o vladinom nezakonitom prisluškivanju, IT firme prerađuju svoje proizvode kako bi bili sigurni i od državnog praćenja.

Za Apple, sigurnost je ujedno i dio globalne marketinške strategije. Nove sigurnosne mjere ne bi samo pomogle tvrtki u borbi s vlasti, već bi i ulila povjerenje ulagačima i kupcima.

"Mi smo ustali za sve ljude koji žele imati glas ali se boje, i ustali smo za naše mušterije jer je njihova zaštita način na koji mi vidimo naš posao", rekao je izvršni direktor Applea Tim Cook.

Apple je prvi put spomenuo mogućnost ažurirnja sigurnosnih mjera prošloga tjedna, a neimenovana je osoba rekla kako su inžinjeri počeli raditi na jačanju sigurnosnih mjera još i prije San Bernandino ubojstava.

Sigurnosni stručnjaci koji su proučavali sigurnost iPhonea kažu kako postoji tehnička mogućnost za dodatne poboljšanja. "Poslali smo vjerojatno preko 50 različitih ideja Appleu", rekao je Jonathan Zdziarski, stručnjak za sigurnost.

Apple je napravio svoje najnovije operativne sustave kako bi zaštitio informacije o svojim korisnicima. "Te smo podatke učinili nedostupnima čak i nama samima, zato što vjerujemo kako sadržaj vašeg iPhonea nije naša stvar", izjavio je Cook.

FBI želi iskoristiti slučaj San Bernadino kako bi natjerao Apple da napiše novi softver koji bi uklonio nekoliko sigurnosnih mjera, čime bi vladinim agencijama bilo lakše hakirati iPhone. Telefon u ovom konkretnom slučaju je stari model, ali stručnjaci kažu kako bi se sličan pristup mogao iskoristiti za promjenu softvera na novim mobitelima. To predstavlja ranjivost koju Apple želi popraviti.

Prošloga je tjedna savezni sud izdao sudsko naređenje Appleu, u kojem naređuje toj IT tvrtki da napiše i instalira kod koji želi FBI. Apple je obećao boriti se protiv te naredbe. Njegovi odvjetnici imaju rok do petka da podnesu svoje protivljenje sudu.

Appleovo protivljenje predstavlja trend koji postoji u Silikonskoj dolini još od snowdenovih otkrića. Tako je prije toga Yahoo godinama držao svoju email službu bez ikakve zaštite, a nakon što je Snowden otkrio nezakoniti nadzor Nacionalne sigurnosne agencije, tvrtka je brzo objavila kako planira elektronički zaštititi mailove. Google je isto tako popravio ranjivost koju je vlada koristila kako bi hakirala njegove podatkovne centre.

Direktor FBI-a James B. Comey Jr. tvrdi kako očekuje da će Apple promijeniti svoj stav, jer da alat koji traže u San Bernandino slučaju ionako postaje sve više tehnološki zastario. Tvrdi kako ne traže poseban ključ kojim bi mogli otključati sve iPhone.

No Apple tvrdi kako bi taj slučaj mogao postaviti presedan koji bi mogao primorati appleove inžinjere da napišu kod pomoću kojeg bi vlada mogla otključati svaki telefon. "Američka je vlada zatražila da joj damo nešto što nemamo, a što smatramo da je preopasno da bi ga uopće stvorili", rekao je Cook.

Iako je opće prihvaćeno kako tehnološki divovi Silicijske doline mogu pobijediti američke vlasti u tehnološkoj borbi, postoji i jedno važno ograničenje. Sigurnosne mjere često usporavaju i otežavaju rad proizvoda.

Appleov se imidž uvijek gradio oko brzih proizvoda, jednostavnih za upotrebu. Sigurnosna rješenja kojima bi se branili od FBI-a neće biti učinkovita ako budu frustrirala korisnike. Naprimjer, jedna od prepreka kodiranja svih podataka u appleovoj iCloud usluzi je kako osigurati korisniku lak i jednostavan pristup svojim fotografijama i drugim informacijama koje su tamo pohranjene. Biti će teško reći širokim narodnim masama kako će izgubiti sve obiteljske fotografije koje su ikada snimili ako zaborave lozinku. To bi moglo jako utjecati na prodaju.