Tehnologija današnjice / Kako napraviti monkey na tipkovnici ako tipkovnica nije hrvatska

Image
Foto: Pixabay
Image
Foto: Pixabay

Novopečeni ste Mac korisnik, ili ste općenito novi u svijetu tehnologijei i niste sigurni kako napisati monkey – takozvani "ET" ili "MANKI" na vašoj tipkovnici?

16.5.2018.
1:14
Pixabay
VOYO logo

Ako šaljete mail a na vašoj tipkovnici nemate tipku sa znakom @, za vas imamo nekoliko savjeta kako napraviti monkey na tipkovnici.

Sigurno ste nekada radili na laptopu (ili tipkovnici) kupljenom u inozemstvu ili ste ga i sami naručili iz inozemstva s engleskom (američkom) tipkovnicom. Tada ste najvjerojatnije i pisali koristeći se slovima c/c/d/s/z umjesto slova ć/č/đ/š/ž. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako ste ipak instalirali hrvatski keymapping pa su vam svi ostali znakovi stvorili zbrku, kao rješenje za to postoje naljepnice za tipke. Pomoću tih naljepnica možete vidjeti nova značenja tipki. Neki od nas su i ručno pisali po tipkama... 

Bolje rješenje od toga bi bio program za ručno editiranje keymappinga ali tu ćete ipak morati potražiti pomoć i savjet stručnjaka, dok je najbolje rješenje gotovi keymapping.
On zadržava svu originalnu funkcionalnost, a uz to sadržava i hrvatska slova. Dakle kako napraviti monkey na tipkovnici? 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako da na pritisnete tipku AltGr na desnoj strani pored razmaknice, zadržite je, pa potom pritisnete tipku slova V i otpustite obje tipke.

Ako imate hrvatsku tipkovnicu s engleskim rasporedom slova, tada pritisnite SHIFT+2 iznad slova Q i W. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Evo nekoliko primjera:

AltGr+V = @ 
ALT+064 = @  
ALT SHIFT+2 = @ 
ili Ctrl+Alt+V = @ ili jednostavno, kopiranjem simbola @ iz MS Worda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da biste izbjegli ove probleme napravite tako da u – “International preference pane / Input menu”  uključite “Keyboard Viewer palette”. Opcija će vam se pojaviti u izborniku a kada odaberete “Keyboard Viewer” otvorit će se prozor u kojem možete provjeriti koja kombinacija tipki daje koji znak.

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Versailles
Brak na prvu
Tajne vinove loze
Nestala
default_cta
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Barbie u školi za princeze
Brak na prvu Australija
default_cta
Obiteljske tajne
ZLOGLASNI
Cijena strasti
VOYO logo