ZNANSTVENO NEMOGUĆE: / Umjetne škrge prikupile 5,6 milijuna kuna unatoč kontroverzama

Ako zvuči predobro da bi bilo istinito, vjerojatno nije istina. Pogotvo ako izgleda kao nešto što smo prvi put vidjeli u nekom starom filmu o Jamesu Bondu, piše IFLScience.

2.4.2016.
9:10
indiegogo.com
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Je li NASA izumila warp pogon? Nema šanse! Je li u Londonu uhvaćen 1,2 metara dugi glodavac? Najvjerojatnije ne. A najnoviji član ove lude grupe mogao bi biti uređaj koji se prikazuje na crowdfunding stranici Indiegogo i za koji se tvrdi kako će omogućiti podvodno disanje.

Reklamiran kao 'budućnost podvodnog disanja', Triton je uređaj koji se stavlja u usta a sadrži umjetne škrge koje omogućuju korisniku disanje do 45 minuta te do maksimalne dubine od 4,6 metara.

Koristi mikroporozni filter koji ima sitne rupice, dovoljno male da spriječe ulazak vode, ali dovoljno velike da omoguće ulazak 'slobodno plutajućeg' kisika.

Ovaj se kisik zatim kompresira i pohranjuje te je spreman da ga udišete. I tako - podvodna sloboda je tvoja, dragi ronioče i možeš napokon odbaciti svoju tešku i kompliciranu ronilačku opremu. Samo što, naravno, postoji nekoliko fundamentalnih znanstvenih problema s ovim konceptom.

Kao prvo, ovaj uređaj baš i nije pretjerano velik. U stvari dug je samo 29 centimatara. Kako bi filtrirao dovoljnu količinu kisika iz vode da bi korisnika održavao na životu, uređaj ove veličine morao bi filtrirati 90 litara vode svake minute, pod uvjetom da djeluje 100% učinkovito.

Kako bi se postigao toliki protok, plivač bi se morao kretati brzinom na kojoj bi mu pozavidio i sam Usian Bolt.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Kompresija kisika zahtijeva i dosta energije, tako da bi baterija koju ima trebala biti stvarno jaka. Toliko jaka da, kako tvrdi stručnjak za ekologiju dubokih mora Andrew David Thler, još uopće niti ne postoji na tržištu.

Uz to, udisanje čistog kisika pod pritiskom nosi i svoje zdravstvene probleme. Previše takvog kisika može s vremenom prouzročiti teška oštećenja dišnog i središnjeg živčanog sustava.

Jedan korisnik Reddita predložio je kako bi se moglo raditi o elektrolizaciji vode, pri čemu bi se koristio strujni krug za razbijanje molekula vode u vodik i dragocijeni kisik. Na taj način i podmornice stvaraju kisik za svoju posadu kada su zaronjene na dulje vrijeme.

Da li bi mogao i Triton elektrolizirati vodu na ovaj način? Vjerojatno ne. Tako što bi zahtijevalo ogromne količine električne energije, da se dovoljno brzo proizvede dovoljna količina kisika. Ali teško da Triton u sebi sadrži nuklearni reaktor, a čak i kada bi to bila istina, pitanje je koliko bi mudro bilo pričvrstiti ga na lice.

Zbog svega ovoga razumljivo je kako su mnogi skeptični oko tvrdnji o Tritonu. Napokon, šokantne tvrdnje traže i šokantne dokaze.

Unatoč tome, to nije spriječilo ovaj Indiegogo projekt da već dosegne svoj primarni cilj od 50.000 dolara (355.000 kuna). U stvari, već je prikupio 836.222 dolara (5.617.000 kuna), pokazujući kako barem 2.261 ulagaču ne smeta neka dosta sumnjiva znanost.

Možda će te zanimati

Telegram

Još iz rubrike

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Zaštitne maske za lice troslojne - 50 komada
22,12kn55kn
Mekane i udobne, pružaju zaštitu od 95%.
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali