AMERIKANCI U PANICI: / Globalno popularna aplikacija na jednostavan način otkriva lokacije njihovih tajnih baza

Ako vas je zanimalo gdje su točno Amerikanci širom svijeta imali vojne baze, kako javne tako i tajne, sada to lako možete saznati.

29.1.2018.
14:22
Screenshot
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Činjenica da on-line interaktivna mapa može prikazivati lokacije i aktivnosti ljudi koji koriste fitnes uređaje stvorila je sigurnosne probleme zbog vojnika smještenih u američkim vojnim bazama u osjetljivim područjima svijeta, prenosi Daily Mail.

Mapa aktivnosti korisnika

Mapa Global Heat, koju je objavila tvrtka za GPS praćenje Strava Labs i koju možete vidjeti ovdje, koristi satelitske informacije kako bi mapirala lokacije i kretanja pretplatnika fitnes usluga ove tvrtke tijekom dvije godine. Strava tvrdi da ima 27 milijuna korisnika širom svijeta, uključujući ljude koji posjeduju naširoko dostupne fitnes uređaje, te i ljude koji su se direktno pretplatili na njihovu mobilnu aplikaciju.

Mapa ne prenosi stanje u stvarniom vremenu, već pokazuje uzorke akumuliranih aktivnosti između 2015. i rujna 2017. godine. Mapa pokazuje puno aktivnosti u SAD-u i Europi. No u ratnim zonama i pustinjama, poput Iraka i Sirije, postaje gotovo potpuno mračna, osim na nekoliko raštrkanih mjesta. Zumiranje na ta mjesta stavlja u fokus točne lokacije i vanjske okvire poznatih američkih vojnih baza, kao i nekoliko nepoznatih i potencijalno osjetljivih mjesta, vjerojatno zato što su američki vojnici koristili fitnes trakere dok su se kretali okolo.

Baze je teško sakriti

Rute su ocrtane nad velikim dijelovima nekih zemalja, no u drugima pojedine se lokacije ističu. Tako je karta Iraka uvelike u mraku što pokazuje da se Strava aplikacija tamo malo koristi, uz rijetke iznimke - dobro poznate vojne baze u kojima su smještene američke i savezničke snage u okviru rata protiv Islamske države. Te su baze iscrtane u detalje a radi se primjerice o Tadžiju sjeverno od Bagdada, Kajarahu južno od Mosula i Al-Asadu u pokrajini Anbar.

Na sjeveru i zapadu Iraka pojavljuju se i manje lokacije koje ukazuju na postojanje manjih i manje poznatih vojnih postrojenja. Označene su i dionice cesta što znači da korisnici drže stalno uključene aplikacije i dok putuju potencijalno otkrivajući detalje o uobičajenima rutama kretanja. U Afghanistanu intenzivna aktivnost bilježi se na području zračne vojne baze Bagram sjeverno od Kabula kao i još nekoliko lokacija na jugu i zapadu zemlje.

Sigurnosni analitičar Tobias Schneider kaže da karta otkriva i vojne položaje u Siriji i Iraku kao i bazu Madama koju koriste francuske snage u Nigeru. Američke snage raspoređene su kao potpora lokalnim snagama koje se bore protiv islamske države u Siriji kao i u Iraku, dok su ruske i iranske jedinice raspoređene ako potpora vladi predsjednika Bašara Al Asada. Scheneider kaže kako su označene i neke lokacije koje koriste Rusi ali ne i one koje koriste Iranci. "Baze su na jednom mjestu i teško ih je sakriti", kaže on pa "najveća potencijalna prijetnja dolazi od praćenja kretanja".

Ministarstvo obrane 'ozbiljno razmatra situaciju'

ŽELITE LI ANONIMNOST? Otkrijte i ODMAH blokirajte tvrtke koje vas prate na Facebooku

Mapa Global Heat objavljena je još u studenom 2017., ali tek je nedavno objavljeno kakve podatke sadrži. Radi se o podacima koje bi mogle poslužiti nekome da napadne zapadne, prvenstveno američke, vojnike. vojni službenici trenutno razmatraju situaciju kako bi odlučili što učiniti.

"Ministarstvo obrane prima ovakve stvari izuzetno ozbiljno te razmatra situaciju kako bi odlučilo da li je potreban dodatni trening, ili je potrebno razviti novu politiku kako bi se osigurala sigurnost osoblja Ministarstva obrane, kako u zemlji tako i u inozemstvu", izjavila je glasnogovornica američkog Minostarstva obrane bojnica Audricia Harris.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Izdvojeno

Regionalni portali