6 JEDNOSTAVNIH KORAKA: / Evo kako očistiti tipkovnicu bez da je pokvarite ili razbijete

Većina nas se ne brine pretjerano dobro o našim tipkovnicama. Jedemo nad njima, prolijevamo stvari po njima, te ih uopće ne čistimo.

18.3.2017.
8:00
Thinkstock, zilli
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Tipkovnica postaje sve više i više ljepljiva, prljava i općenito odvratnea sve dok nam jedna tipka ne prestane reagirati ili netko drugi ne primjeti koliko je prljava, piše Popular Science.

Srećom, čišćenje tipkovnice i nije tako teško. Mislite o tome kao o čišćenju zubi, ali za vaše računalo. Evo kako.

1. Isključite svoj stroj

Uvijek je najbolje isključiti tipkovnicu prije nego što krenete s dezinfekcijom. Ako imate laptop, trebate isključiti cijeli uređaj, dok je kod desktop računala dovoljno samo izvući kabel od tipkovnice.

2. Pažljivo protresite

Dobro uhvatite i pažljivo okrenite svoj laptop ili računalo naopako. Stanite iznad koša za smeće i nježno protresite uređaj tako da sve mrvice i osušeni ostaci hrane poispadaju van, zahvaljujući sili gravitacije. Ovo uklanjanje ostataka važan je prvi korak jer izbacuje velike, čvrste komadiće smeća koji bi vam smetali pri kasnijem detaljnijem čišćenju.

3. Koristi i prednosti komprimiranog zraka

Baš poput namještaja koji sjedi na jednom mjestu i ništa ne radi, prostori između tipki pravi su magnet za prašinu. Te čestice, kao i najsitnije komadiće hrane, gotovo je nemoguće izbaciti trešnjom tipkovnice. Zbog toga nam treba komprimirani zrak, koji se nalazi u limenkama koje možete kupiti u trgovinama s informatičkom opremom. Pomoću njih možete izbaciti prašinu i drugu sitnu nečistoću iz svih mjesta do kojih ne možete inače doći.

Kada koristite komprimirani zrak, Apple preporučuje da nagnete tipkovnicu na 75 stupnjeva, tako da je skoro, ali ne potpuno okomita. Posprejajte komprimirani zrak u tipkovnicu i rotirajte ju za 90 stupnjeva četiri puta da dođete do što više dijelova uređaja iz što više kutova.

4. Vrijeme je za trljanje

Sada kada ste se riješili sve prašine i suhih komadića otpada, vrijeme je za čišćenje ljepljivih površina. Za to će vam trebati pamučne blazinice, štapići za uho (koje se i inače treba koristiti za čišćenje, a ne za guranje u uši), te izopropanolski aklohol za čišćenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Kapnite malo alkohola na blazinicu i pažljivo očistite ljepljivu površinu tipki. Za prostor između njih koristite štapiće za uši. Pazite da ne stavite previše alkohola, kao i da čistite samo vanjski dio, te da ne ulatite štapićem u samu tipkovnicu. Posebno prljave dijelove možda ćete morati trljati dva puta. Alkohol jako brzo isparava te je tipkovnica suha za samo par sekundi.

5. Uklanjanje tipki

Obično je kombinacija trešnje, spreja i trljanja alkoholom dovoljna, ali ako su vam neke tipke i dalje slijepljene, ili ako ste uvjereni da ispod njih ima još smeća, nekada ih možete maknuti te na taj način lakše očistiti. Ova tehnika prvenstveno ovisi o vrsti tipkovnice koju imate.

6. Budite redoviti

Učestalost je ključna. Baš kao i kada je u pitanju čiščenje zubi, što češće čistite svoju tipkovnicu, manja je vjerojatnost da će se nakupiti prljavština i smeće.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Zaštitne maske za lice troslojne - 50 komada
22,12kn55kn
Mekane i udobne, pružaju zaštitu od 95%.
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali