DOKVALIFIKACIJE ZA SP / Zmajčeki idu u JAR, Zmajevi ne

Image

Nakon što je s 1-0 poražena u Portugalu, BiH je izgubila identičnim rezultatom i u Zenici. Slovenija je u uzvratu pobijedila Rusiju 1-0. Hoće li Borut Pahor ispuniti obećanje i očistiti kopačke svim igračima?

18.11.2009.
21:58
VOYO logo

Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine nije se uspjela plasirati na Svjetsko prvenstvo 2010. godine u Južnoj Africi. U uzvratnom susretu dodatnih kvalifikacija BiH je u Zenici izgubila od Portugala 0:1, rezultatom kojim je poražena i u prvom susretu u Lisabonu.

Pogodak odluke postigao je Raul Meireles u 56. minuti utakmice. Domaćin je od 76. minute igrao i bez isključenog Sejada Salihovića, a u trenucima kada mu je talijanski sudac Roberto Rosetti pokazao crveni karton pomoćni sudac je pogođen predmetom bačenim iz publike zbog čega je utakmice prekinuta na nekoliko minuta, no kasnije je nastavljena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S druge strane, Slovenija je 1-0 pobjedom nad Rusijom izborila Svjetsko prvenstvo. Pogodak u uzvratu u Ljudskom vrtu vrijedan odlaska u JAR postigao je Zlatko Dedič u 44. minuti nakon centaršuta Valtera Birse. U prvoj utakmici u Rusiji, domaćin je slavio 2-1.

Rusija je utakmicu završila s dva igrača manje jer su isključeni Aleksandar Keržakov i Jurij Žirkov. Keržakov je isključen u 66. minuti zbog udaranja Handanovića, dok je Žirkov u drugoj minuti sudačke nadoknade dobio drugi žuti karton.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slovenija je po drugi put u svojoj povijesti izborila nastup na SP, prvi je put sudjelovala na SP 2002. u Južnoj Koreji gdje je ispala u prvom krugu nakon tri poraza.

Važno je napomenuti da je slovenski premijer Borut Pahor svim igračima obećao očistiti kopačke ako se plasiraju na Svjetsko prvenstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon što je kod kuće odigrala bez pogodaka, Grčka svladala 1:0 Ukrajinu u gostima te tako izborila sudjelovanje na SP-u. Pogodak koji je "smrtnuo" Ukrajince djelo je Dimitrisa Salpigidisa u 31. minuti nakon izvrsnog proigravanja Georgiosa Samarasa.

Grčkoj će nastup u JAR biti tek drugo sudjelovanje na SP, dosada su jedini put nastupili 1994. u SAD-u gdje su izgubili sve tri utakmice uz razliku pogodaka 0-10.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I Francuska će vidjeti JAR jer je nakon produžetaka odigrala 1-1 s Irskom.  Nakon 90 minuta bilo je 1-0 za Irsku na Stade de Franceu, a istim rezultatom završio je prvi dvoboj na Croke Parku prije četiri dana u korist Francuske. Irska je povela u 32. minuti golom Robbiea Keanea nakon sjajne akcije Damiena Duffa i Kevina Kilbanea. Taj je rezultat stajao do 103. minute, a tada je pogodak za prolazak Francuske postigao William Gallas i to nakon teškog previda švedskih sudaca. Naime, Gallasu je u petercu loptu rukom dodao Thierry Henry.

Po treći put u povijesti nogometna reprezentacija Alžira izborila je plasman na Svjetsko prvenstvo. Alžir je put u Južnu Afriku izborio pobjedom protiv Egipta 1:0 u majstorici na neutralnom terenu u Sudanu. Pogodak odluke postigao je branič Bochuma Antara Yahie u 40. minuti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Egipat i Alžir su morali igrati majstoricu na neutralnom terenu u Sudanu jer su natjecanje u skupini završili s identičnim učinkom. Egipat je izborio majstoricu prije četiri dana pobjedom protiv Alžira u Kairu 2:0, a drugi i presudni pogodak domaćin je tada zabio u petoj minuti sudačke nadoknade.

Egipat i Alžir su u direktnom okršaju odlučivali i o plasmanu na SP 1990. godine, a tada je Egipat bio uspješniji i plasirao se na World Cup u Italiji. I tada su nakon utakmice zabilježeni veliki navijački neredi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Alžir je nastup na SP-u čekao od 1986. godine, a nastupili su i na World Cupu 1982. godine.

Urugvaju je bio dovoljan neodlučen rezultat 1:1 protiv Kostarike za plasman na SP. U prvoj utakmici na gostovanju Urugvaj je slavio 1:0.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo