Play ponuda

Ovo je najuspješnija jedrilica u povijesti slavne regate!

shimmer fallback

Australska jedrilica Wild Oats XI rekordni je osmi put slavila na jednoj od najprestižnijih svjetskih regata koja se 70. put jedrila od Sydneya do Hobarta na Tasmaniji.

28.12.2014.
13:37
Play ponuda

Wild Oats XI Roberta Oatleyja sa skiperom Markom Richardsom je 628 nautičkih milja prošao za dva dana, dva sata i 30 minuta. Nisu uspjeli oboriti rekord iz 2012. godine, no osmom pobjedom postali su najuspješnija jedrilica u povijesti ove regate.

Wild Oats XI je do sada dijelio prvo mjesto s jedrilicom Morna, kasnije preimenovanom u Kurrewa IV, koja je upisala sedam pobjeda između 1946. i 1960. godine.

Drugo mjesto osvojila je američka jedrilica Comanche, koja je imala 50 minuta zaostatka, dok je treće mjesto pripalo jedrilici Rio 100.

"Bila je ovo vrlo neizvjesna regata. Nije bilo lako. Comanche je bio blizu, no čekali smo svoju priliku i iskoristili je," kazao je Richards.

Na startu ove regate, koja se još od 1945. godine tradicionalno jedri od Sydneya do luke Hobart na otoku Tasmanija, okupilo se čak 117 brodova, od čega je njih pet svrstano u kategoriju Maxi racera, dužine preko 30 metara.

U prvom danu regate zabilježeno je osam odustajanja zbog tehničkih problema i kvarova, a među onima koji su morali napustiti regatno polje je i maxi krstaš "Perpetual Loyal", koji je u noći sa petka na subotu pretrpio znatno oštećenje trupa.

Play ponuda
Play ponuda