Obiteljsko lice / Vozili smo Mercedes-Benz B klasu

Image
Foto: Mato Pavličević

Mercedes-Benz ne posustaje te redizajnom druge generacije B-klase odgovara na rukavicu bačenu od BMW-a, koji je lansirao, doduše s velikim zakašnjenjem, seriju 2 Activ Tourer u monovolumenskom izdanju.

8.12.2014.
11:03
Mato Pavličević
VOYO logo

Proizvođač iz Stuttgarta je od kraja 2011. godine, kad je lansirao novi model B-klase, prodao ovaj kompaktni monovolumen u 350.000 primjeraka, koji je inače karakterističan u prvom redu po prostranoj unutrašnjosti.

Naime, u smislu dizajna i tehnologije, druga generacija B-klase automobila dugačka 4,36 metara označila je novu eru u kompaktnoj klasi Mercedes-Benza. Sada je bestseler Mercedes-Benza doživio veliki redizajn izvana, ali i u unutrašnjosti, zajedno s atraktivnim redefiniranim dizajnom i linijama opreme.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Mato Pavličević

Mercedes-Benz B klasa

Naravno, najistaknutije promjene vidljive su na vanjskom izgledu, gdje je novi oblik branika, prednje maske te dnevnih svjetala. Dnevna su svjetla u LED tehnologiji, osim verzija koje će imati alternativne pogonske sustave (B 200 na prirodni plin i B-klasa na električni pogon).  Ovisno o opremi, na izboru su dvije veličine središnjeg zaslona na kojem se mogu vidjeti sve potrebne informacije, ali i podaci s pametnog telefona. Osim toga, pristup u vozilo i paljenje motora sada su mogući bez ključa zahvaljujući “pametnom” Keyless-go sustavu. Tu su novi dekorativni elementi za unutrašnjost, kao i osvjetljenje interijera, koje se može podesiti u 12 različitih nijansi.

Mercedes-Benz poboljšao je neke od sustava vožnje pomoći koji su bili dostupni i u prethodnome modelu. Attention Assist sada reagira na širi raspon brzina (između 60 i 200 kilometara na sat), a ekran je s pet segmenata koji ukazuju na razinu pažnje vozača. Također je poboljšan sustav upozorenja za pomoć u prevenciji sudara, pri čemu je dobio prefiks “plus”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U ponudi motora čak je pet ekonomičnih dizelskih agregata s prosječnom potrošnjom u rasponu od 3,6 do 5,0 l/100 km, te četiri učinkovita benzinska motora čija je potrošnja u rasponu između 5,4 i 6,6 l/100 km. Iz druge generacije B-klase još uvijek su dostupni dizelski B 180 CDI sa 109 KS, B 200 CDI sa 136 KS i 220 CDI sa 170 KS, tri benzinska B 200 sa 122 KS, B 220 sa 184 KS i B 250 sa 211 KS. Tu je motor koji pokreće prirodni plin čija je snaga 156 “konja”.

Image
Foto: Mato Pavličević

Mercedes-Benz B klasa

Najznačajnija je novost dolazak električne verzije B-klase u siječnju 2015. s elektromotorom od 180 konjskih snaga. Novost je također da je sustav pogona na sva četiri kotača (4MATIC) sada dostupan za dizelsku verziju od 136 KS (B 200 CDI), dok je prije bio dostupan samo za benzinski 170 KS (B 220).

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo