OSVJEŽEN ALFIN BESTSELER / Vozili smo Giuliettu: Malo šminke i novi motor

Image
Foto: Mato Pavličević

Na predstavljanju osvježenog Alfinog bestselera rečeno je kako se očekuje da novi model pridonese konsolidaciji odličnih komercijalnih učinaka koje je do sada postigao ovaj model.

10.2.2014.
8:58
Mato Pavličević
VOYO logo

Nasljednik megapopularne Alfe 147, od  predstavljanja polovicom 2010. godine pa danas prodan je u više od 224.000 puta, čime je uvelike premašio prodaju svog prethodnika. Novi model izvana je dotjeran samo u detaljima jer je već u samom startu bio više nego pametno i atraktivno osmišljen. Oštro oko zamijetit će tek novi izgled prednje maske i kromirane okvire prednjih svjetla za maglu. Tu su i tri nove vanjske boje.

Iznutra su promjene vidljivije. Prije svega tu su nove obloge vratiju, novooblikovane ručke kao i umetak na središnjoj konzoli i upravljačkoj ploči. Svi su dijelovi obrađeni lakom otpornim na ogrebotine a obloge su jednake u boji i materijalu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovaj sportski ambijent već pri prvom susretu ostavlja dojam vrhunske kvalitete koji i putnike toplom atmosferom. Novo je i kolo upravljača dok su sjedala također poboljšana, pogotovo kad je riječ o bočnom držanju. Ovaj obiteljski kompakt prostran je i na stražnjoj klupi zbog čega cijenu nije platio prtljažnik.  On je u potpunosti iskoristiv, širine među blatobranima od 1023 mm i maksimalnog kapaciteta 350 litara.

Image
Foto: Mato Pavličević

Inovativni multimedijalni uređaj Uconnect osmišljen je kako bi obogatio osjećaj vožnje i ujedno savršeno integriran u dizajn vozila. Dostupan je sa zaslonom od 5“ ili 6,5“ osjetljivim na dodir i satelitskim navigacijskim sustavom s glasovnim komandama za praktično upravljanje. Razvijen je u suradnji s partnerima Harman i Here Auto za 6,5" UConnect i Continental za 5"UConnect.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ponudu benzinskih motora čini odličan 1.4 litreni turbobenzinac u tri izvedbe, sa 105, 120 i 170 KS (Multiair tehnologija), dok dizelsku opciju zastupa 1.6 JTD sa 105 KS te novi dvolitreni stroj s oznakom JTDM. On razvija 150 KS i opremljen je Multijet sustavom ubrizgavanja nove generacije koji omogućava optimiziranje sagorijevanja motora u svim uvjetima rada, jamčeći istovremeno smanjenje potrošnje i buke.

Primjena turbopunjača malih dimenzija dozvoljava motoru najviši okretni moment u klasi pri niskom broju okretaja (380 Nm pri 1.750 okr/min) pružajući na taj način maksimalnu elastičnost u radu. I ne samo to. S ovim motorom bilježi odlične performanse: najveća brzina od 210 km/h, ubrzanje od 0 do 100 km/h za 8,8 sekundi, potrošnja od 4,2 l/100 km i emisija CO2 od 110 g/km.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao što se to od jedne Alfe i očekuje, to je pravi vozački automobil. Sposobnost uzdužnog i poprečnog filtriranja ovjesa pruža visoku razinu ugodne vožnje, dok su značajni tehnički detalji, kao što su posebne intervencije na odbojnicima, blatobranima, papučicama i prtljažniku učinili Alfu još tišom i ugodnijom za vožnju.

Image
Foto: Mato Pavličević

A kad smo kod užitka u vožnji, i tu nalazimo izbornik Alfa DNA, uređaj koji ponašanje automobila prilagođava različitim stilovima vožnje i različitim uvjetima na cesti. Pomicanje prekidača postavljenog ispred ručice mjenjača omogućava mijenjanje parametara rada motora, mjenjača i sustava upravljanja.Tri su funkcije podešavanja (Dynamic, Normal i All Weather) a DNA je standardni dio opreme u svim verzijama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na hrvatskom tržištu nude se tri paketa opreme, Impression, Progression, Distinctive. Već je bazni poprilično dobro opremljen a sve dalje ovisi o željama i mogućnostima kupca. Naravno, svi sustavi vezani za aktivnu i pasivnu sigurnost dio su standardne opreme u svim modelima.

I za kraj, cijena. Kad se sve zborji i oduzme dolazimo do konkurentne cijene koja je čak povoljnija (omjer snage i opreme) od nekih konkurenata sa slabijim pedigreom.  Tako dizeli stoje od 151.454 kn - Giulietta 1.6 JTD 105KS Impression, dok se za benzince treba izbrojati od 151.953 kn naviše, a koliko stoji model Giulietta 1.4 TB 105KS Impression.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo