rasistički skandal trese NBA / Vlasnik Clippersa: 'Ne dovodi mi te crnce na utakmice'

Image
Foto: AP Images

Nezapamćena bura nastala je u redovima NBA, ali i u široj javnosti, nakon što se pojavila snimka na kojoj je zabilježen rasistički ispad vlasnika LA Clippersa Donalda Sterlinga.

27.4.2014.
14:49
AP Images
VOYO logo

Vlasnik NBA kluba Los Angeles Clippersa Donald Sterling našao se zbog rasisitičkih izjava na udaru žestokih kritika, a sjevernoamerička košarkaška liga je čak pokrenula istragu o tome.

Američki predsjednik Barack Obama je također u nedjelju osudio izjave osamdesetogodišnjeg Sterlinga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kada se neznalice hvale svojim neznanjem, tu se ne može puno napraviti, nego ih pustiti da govore", kazao je Obama ocjenjujući Sterlingove izjave "nevjerojatno uvredljivima" i "rasističkim".

Portal TMZ je pokrenuo cijelu priču objavivši snimku desetominutnog razgovora između muškarca koji se predstavio kao Donald Sterling i jedne žene od dvadesetak godina koja je identificirana kao V. Stiviano.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sterling joj je prigovorio da je na svom Instagramu objavila fotografiju na kojoj stoji pored Magica Johnsona, bivše košarkaške zvijezde Los Angeles Lakersa.

"Možeš spavati sa crncima, oni mogu dolaziti k tebi, možeš s njima raditi što god hoćeš, ali najmanje što smiješ je voditi ih sa sobom na utakmice", kazao je Sterling mladoj ženi koju je uvrijedio jer je meksičkog i afro-američkog podrijetla.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Napadnut izravno, Magic Johnson je na svom Twitteru napisao da "više neće doći ni na jednu utakmicu Clippersa dok je Sterling predsjednik kluba".

"Nema mjesta za Donalda Sterlinga u našem prvenstvu", priključio mu se i LeBron James, superzvijezda Miami Heata, dvostrukog NBA prvaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je užasna sramota, ali tužna je stvarnost da na svijetu ima takvih ljudi", ocijenio je Kobe Bryant, igrač Los Angeles Lakersa.

"NBA je crna liga i tamo ne bi smjelo biti vlasnika koji tako misle, on mora biti suspendiran", dodao je Charles Barkley, najkorisniji igrač NBA 1993.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sterlinga su osudile i druge javne ličnosti kao što je velečasni Jesse Jackson i reper Snoop Dogg.

Udruga igrača NBA, čiji je predsjednik Chris Paul, jedna od zvijezda Clippersa, najavila je da će razmotriti slučaj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A NBA je najavila pokretanje istrage i želi saslušati Sterlinga i mladu ženu. "Želimo imati rezultate istrage u sljedećih nekoliko dana, ali ne želim ništa govoriti o eventualnoj kazni", kazao je šef NBA Adam Silver.

Najstarijem vlasniku nekog kluba u NBA koji je još uvijek aktivan, od 1981., ovo nije prvi ispad. On je već jednom kažnjen sa 2,7 milijuna dolara 2009. zbog diskriminacije crnaca i hispano-amerikanaca u zgradama u Los Angelesu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vodstvo kluba je želeći umanjiti skandal kluba objavilo hipotezu o osveti žene koja je snimila razgovor i koju je ranije obitelj Sterling tužila.

"Ta je osoba optužena da je ukrala više od 1,8 milijuna dolara (1,3 milijuna eura) i rekla je gospodinu Sterlingu da će se osvetiti", izjavio je Andy Roeser, predsjednik Clippersa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo