Vermez: Ispao sam glup što sam se vratio u Srbiju

Cela Evropa se razvija, a mi nazadujemo, ocenio je trener Partizana

8.1.2013.
15:53
VOYO logo

Povratak Vladimira Vermezovića u srpski fudbal iznenadio je mnoge, a kako stvari stoje najviše njega samog.

Samo nekoliko meseci kasnije trener Partizana se kaje što je pristao na povratak u zemlju u kojoj je previše toga nesređeno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Fudbal u Srbiji je svakako bio jači kad sam prvi put trenirao Partizan. Slažem se da je i zemlja bila veća, zbog klubova iz Crne Gore, ali poenta je u nečem drugom. Cela Evropa se razvija, fudbal ide napred, dok mi, u najboljem slučaju, stagniramo, mada sam skloniji mišljenju da nazadujemo. Igrači razmišljaju samo o tome kako će da odu. Teško je raditi nešto što te ne ispunjava i ja ih razumem - počinje razgovor Vermezović za Kurir.

Da li biste se vraćali u Srbiju da ste znali da je situacija ovakva?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Prijatelji su mi govorili da je ovde situacija loša, ali ja to nisam primećivao. Dolazio sam na odmor i zaista uživao. Onda se preselite ovde i shvatite da je sve u kolapsu. Velika većina građana bori se za goli život. Da sam sve to znao, ne bih dolazio. Zapravo, bio sam glup što nisam verovao prijateljima da je situacija zaista ovakva, ali šta da se radi - izjavio je strateg aktuelnog prvaka.

Ima li nade da će se situacija u Srbiji promeniti?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Veliki je problem u tome što klubovi u Srbiji nemaju sistem. Tačnije, ima ga jedino Partizan. Klubovi nemaju način da zadrže igrače, uz to ne postoji lokal-patriotizam, i onda dolazimo u situaciju da Partizan i Zvezda imaju navijače u svim gradovima, za razliku, recimo, od Engleske, gde svaki deo grada ima svoj klub i nema šanse da navijate za neki drugi. Ipak, moram priznati da mi se sviđa ono što rade Vojvodina, Jagodina, Sloboda, Rad... To je način da se stvara klub, jer ne može se ništa preko noći - smatra Vermezović.

Dakle, u dogledno vreme neće biti napretka?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Što se lige tiče, imam jednu utopističku ideju. Takmičenje bih napravio dekretom i u njemu ne bi bilo ispadanja. Kao, recimo, NBA liga u košarci. Tu bi bili Subotica, Zrenjanin, Beograd, Niš, Kragujevac, Pirot, Čačak... Svaki klub od lige dobije novac i sve se deli. Nema potrebe da se grade veliki stadioni, već oni od po 20.000 mesta i u Beogradu jedan veliki, gde bi se igrao derbi i mečevi reprezentacije. Liga se popunjava na pet godina, kad se pojavi klub koji u organizacionom smislu može da parira ovim koji se već takmiče - zaklučio je trener crno-belih.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo