protiv Mađarske / Trebalo je dugo lomiti Španjolce: Sjajna atmosfera pogurala Hrvatsku u finale Europa kupa!

Image
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

Hrvatska je s 12:9 pobijedila Španjolsku i protiv Mađarske će igrati za naslov Europa kupa

6.4.2019.
21:23
Slavko Midzor/PIXSELL
VOYO logo

Ostalo je još dosta do ovogodišnjeg vaterpolskog vrhunca, Svjetskog prvenstva u Južnoj Koreji u drugoj polovici srpnja, ima još i do Svjetske lige u Beogradu gdje se najboljem nudi karta za Tokio, ali već u četvrtom mjesecu, u natjecanju kojemu mnogi žele umanjiti vrijednost, činilo nam se kao da smo svjedočili utakmici za medalju na velikom natjecanju, što kvalitetom, što, još i više, intenzitetom.

U bazenu su bili aktualni svjetski prvaci i aktualni europski doprvaci, pa je malo i jasnije zašto je tako bilo, a još kada se zna da su prvaci svijeta kod kuće i da igraju za trofej koji je od lani u njihovim rukama i valjalo bi ga i ostaviti tamo, a da protivnicima nema draže nego pobijediti najbolje, onda uistinu i mora to biti vrhunska vaterpolska predstava gdje god i kada ona bila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prepun bazen

I tribine su na bazenu Mladosti rekle dosta, dugo, jako dugo, ne da mjesta nije bilo uz one krajne rubove tribina, već se morala aktivirati i gornja galerija da vidi tko će od Hrvatske te mlade, a sada opet moćne Španjolske u finale Europa kupa protiv Mađarske. Utakmica teška, napeta, baš kako su igrači i izbornici najavljivali, ali za one malo hrabrije i samouvjerenije dileme nije bilo. Hrvatska pobjeđuje. Tako i bi. Hrvatska će za malo više od dva mjeseca (18. - 23. lipnja) igrati na završnici Svjetske lige u Beogradu, a prije toga sutra protiv Mađarske koja je u još jednoj neizvjesnoj utakmici porazila Italiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prije nego što je krenuo prvi plivački sprint za loptu, naš izbornik Ivica Tucak napravio je jednu izmjenu u sastavu u odnosu na jučerašnji dvoboj protiv Grka. Umjesto braniča Buljubašića uvrstio je napadača Andriju Bašića, što nam se nije činilo uopće nelogičnim s obzirom da španjolski centri u paru nisu trebali biti previše zahtjevni za naše bekove premda je 21-godišnji Tahull već sada jedan od vrsnijih igrača na centarskoj poziciji, no onaj drugi, četiri godine stariji Del Toro, nije ni izbliza kvalitetom rang svog reprezentativnog kolege.

Samo... Sve je to divno i krasno konstatirati prije utakmice, na papiru, ali jednom kada krene, nema mjesta za pogreške jer sve to pada u vodu, u vaterpolu i doslovno. A mi na greškama kao da nismo naučili od sinoć, pa su nam Španjolci, kao i Grci, već u prvom napadu "prodali" kontru. Jučer Mourikis, danas Perrone "1 na 0".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nije nam se nimalo počeo sviđati početak jer još je i Bustos zabio sa stative za 2:0. Međutim, ima Tucak jednog džokera s klupe, makar je njegova uloga puno veća (pričekajte samo kraj), a zove se Loren Fatović. Jedan cim, drugi pa treći i - "bum". Lopez, najbolji vratar EP-a, nema šanse. 

Image
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

S nekoliko čudesno-sjajnih obrana Bijač je opet pokazao zašto je najbolji vratar na svijetu (Slavko Midzor/PIXSELL)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Išlo nam je nekako večeras to cimanje, barem u začetku, jer Lončar je izjednačio na sličan način, ali ne sa svoje pozicije, već malo dalje, s pet metara. Španjolci su malo i podcijenili njegove šuterske sposobnosti, jedan je, štoviše, otišao u kontru misleći da to ne može zabiti, ali na teži je način naučio lekciju. Najbolji centar svijeta može i izvana ako treba.

Del Toro i Garcia izmijenili su golove u postavama s igračem više, a onda još jedan kojeg obrane u napadu znaju počesto podcijeniti, naš kapetan Andro Bušlje. I on "njiše" protivnike, oni ga puštaju, a protiv Androva topa, kada je precizan, nitko nema šanse. 4:3, vodimo prvi put.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vrijeme je došlo da nakon centra te braniča i najbolji vratar svijeta pokaže što može. S dvije obrane u istom napadu pa onda i obranom zicera Marko Bijač zaeruptirao je zagrebačku publiku, a onda još i više Vukičević čijim smo projektilom, preciznim poput lasera, na dva zaveslaja prednosti.

Joković i Fatović presudili

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na redu je sada, pak, možda i najbolji, uz Perronea sigurno, Španjolac. Alberto Munarriz s dva silovita i vrlo precizna udarca Bijača i našu obranu čini nemoćnima, pa smo nakon polovice utakmice u mrtvom egalu.

I trajao je kroz cijelu treću četvrtinu u kojemu se dobro zažestilo u bazenu, ali i izvan njega jer na jedno vrlo sumnjivo Bušljino isključenje skočila je cijela naša klupa, pa je Tucak kao "pilulu za smirenje" dobio žuti karton.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pomogli su nam suci, namjerno ili ne, u sljedećem napadu kada kod Lončarova pogotka nisu vidjeli topljenu loptu, no više od sudačkog kriterija morala nas je brinuti obrana jer Španjolska je gotovo sva naša isključenja kažnjavala (5/7), dok smo mi bili "ni na zemlji ni na nebu". Malo hoće, malo neće. Do 24. minute više nije htjelo nego što jest (4/9).

Počelo je teći završnih osam minuta i mjesta poklonima protivnicima više nije bilo. Joković nam sa sirenom vraća vodstvo (9:8), ali uzvraća Granados kada su nam suci izbacili čak dva igrača iz igre. Tri su minute do kraja, ne koristimo novog igrača više, ali lakše je sve kada u momčadi imaš nekoga poput Jokovića. Praćka s osam metara i "smrtna presuda" pauku u gornjem lijevom kutu Lopezova gola. Ta ljevica nikad ne razočara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I onda apsolutni vrhunac. Sada Španjolci imaju brojčanu prednost, Munarriz pogađa stativu, Fatović bježi u kontru, protivnik ga zaustavlja s leđa, što je po novim pravilima automatski peterac. I mali Lolo uz poljubac stative ne griješi za 11:9. Točno 2:12 preostalo je do konca dvoboja. To bi trebalo biti to, valja obraniti još jedan napad, to i činimo, možda i zabiti još štogod, a činimo i to. Točnije, čini to opet Fatović i priči je kraj. Barakude su u finalu. Konačnu erupciju čekamo sutra.

Europa kup, polufinale:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Španjolska - Hrvatska 9:12 (3:4, 2:1, 3:3, 1:4)

Španjolska: Lopez Pinedo (10 obrana), Lorrio; Munarriz 2, Granados 1, Del Toro 1, Barroso 2, Sanahuja, Cabanas, Fernandez, Tahull, Perrone 2, Mallarach, Bustos 1

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska: Bijač (11 obrana), Marcelić; Macan, Fatović 3, Lončar 2, Joković 2, Bašić, Vukičević 2, Bušlje 2, Miloš, Vrlić, Šetka, Garcia 1

Igrač više: Španjolska 6/9, Hrvatska 5/11

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Peterci: Španjolska 0/0, Hrvatska 1/1

Srbija i Crna Gora za peto mjesto

U prvom polufinalu sve je, također, vrvjelo dramom i neizvjesnošću do posljednjih sekundi. Italija je vodila gotovo tri cijele četvrtine, triput po dva razlike, posljednji put s 8:6 da bi Mađari prvi put stekli prednost u posljednjoj sekundi treće dionice iz kaznenog udarca (Varga). Otišli su brzo i na +2, minutu i 46 sekundi, pak, prije kraja Italija je izjednačila na 11:11, a na ulasku u završnu minutu Manhercz je sjajnim driblingom postigao pogodak vrijedan finala na radost velikog dijela mađarskih navijača. Kojima Zagreb nije daleko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dvoboj za peto mjesto igrat će Srbija i Crna Gora. Srbi su se oporavili od jučerašnjeg poraza i nadigrali Grčku koja je do tri minute prije kraja gubila jedan razlike, a završila s -4. Crnogorci su, pak, lagano slavili protiv Rusije.

Europa kup, polufinale
Mađarska
- Italija 12:11 (3:4, 3:3, 4:2, 2:2)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Europa kup, utakmice za poredak:
Srbija - Grčka 14:10 (3:4, 5:4, 3:1, 3:1)
Crna Gora - Rusija 15:9 (4:3, 2:1, 3:2, 6:3)

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo