rezultat karijere u švicarskoj / Tko je Elias Kolega? Novoj hrvatskoj skijaškoj senzaciji brzo se isplatila suradnja s Kostelićima

Image
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Elias ima 22 godine i s bratom Samuelom je već gotovo 10 godina u trenerskom ritmu Kostelića starijeg

13.1.2019.
15:48
Sanjin Strukic/PIXSELL
VOYO logo

Nakon dugog niza godina hrvatsko skijanje ponovno ima perspektivu. 

Od umirovljenja braće Kostelić svaka skijaška disciplina prolazila je bez većih rezultata naših predstavnika, a onda su ove sezone iskočili.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvo Istok Rodeš, koji je krajem 2018. godine u u slalom utrci u talijanskoj Madonni di Campiglio sa startnim brojem 66. osvojio ukupno sedmo mjesto. Istog dana je Matej Vidović osvojenim 18. mjestom došao do rezultata karijere. 

Nova senzacija stigla je na sljemenskom 'Snow Queen Trophyju', kad su trojica naših predstavnika izborili drugu vožnju. Rodeš je tad završio kao sedmi, izjednačivši rezultat od prije par dana iz Italije, Vidović je popravio plasman karijere za tri mjesta, a Kolega je završio kao 20. u konačnom poretku. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo je potonji novu senzaciju hrvatskog skijanja izveo i danas. 22-godišnji Elias Kolega doskijao je do apsolutnog rezultata karijere u Adelbodenu.

Sa startnim brojem 48, prvu vožnju završio je na 21. mjestu, a potom sa sjajnom drugom vožnjom osvojio šesto mjesto. Rezultat je to kakvog nismo imali otkad je svoje skije u mirovinu poslao naš najbolji skijaš u povijesti i osvajač Velikog kristalnog globusa iz 2011. godine, Ivica Kostelić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U čemu je tajna? Možda u tome što je današnji junak još jedan produkt čovjeka koji je stvorio naše najbolje skijaše. Ante Kostelić, nadimka 'Gips' kojeg je dobio zbog učestalih padova s prijelomnim ozljedama, brine o karijeri današnjeg junaka iz Adelbodena. 

Elias ima 22 godine, a njegov mlađi brat Samuel 20 i obojica su već gotovo 10 godina u trenerskom ritmu Kostelića starijeg, a prije godinu i pol s njima je krenuo intenzivno raditi, baš kao što je prije radio s Janicom i Ivicom

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njegov forte je, baš kao i kod većine naših skijaša, slalomska disciplina. Uspješnu karijeru stariji Kolega dao je naslutiti još 2016. godine, kad je na juniorskom SP-u osvojio broncu u slalomu.

"Bili bismo ludi da odbacimo Antino znanje i iskustvo. Vitalan je i želi dijeliti svoje znanje. Uostalom, jednom kad stane i sjedne ispred TV-a, nekako mi se čini da će uvenuti", prokomentirao je u proljeće 2017. godine direktor skijaške reprezentacije Vedran Pavlek, kad je prepustio ovaj obećavajući dvojac u njegove ruke. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"I Elias i Samuel žele Gipsa, jako su i inače vezani, pa je to odlična kombinacija", dodao je Pavlek. Malo je poznato da je Kolega zbog svog talenta imao priliku otići na neko američko sveučilište s punom stipendijom. 

"Imao sam mnogo ponuda američkih sveučilišta, no kad se pojavila mogućnost da mi 'Gips' bude trener, sve sam odbio. Bio sam ponosan što je mene i brata uzeo pod svoje. Ante traži disciplinu, ali to je u redu. I ne filozofira kod tehnike, kaže da je trening jedini način da se dođe do vrha", prepričao je svojevremeno Kolega. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na rezultate nismo morali dugo čekati. Obostrana želja za suradnjom pokazala se produktivnom. 

Nakon 20. mjesta na Sljemenu, Kolega je sad osvojio nove bodove u švicarskom Adelbodenu. Nadajmo se da je ovo tek početak jednog velikog niza. Niza koji će hrvatsko skijanje vratiti na razinu kakvu pamtimo iz njegovih najslavnijih dana. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo