JEDAN OD NAJVEĆIH TENISKIH TURNIRA / Znate li tko je bio Roland Garros?

Image
Foto: AFP, MIGUEL MEDINA

Iako najveći turnir nosi njegovo ime, Roland Garros nikada nije igrao natjecateljski tenis

31.5.2021.
13:27
AFP, MIGUEL MEDINA
VOYO logo

Svi znamo kako se zove jedan od najvećih svjetskih teniskih turnira, no tko je bio Roland Garros?

Od 30. svibnja do 13. lipnja pratite na Eurosportu u sklopu PLAY Premium proširenog plana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
PRIJETI JOJ CRNI SCENARIJ /

Tenisačica Osaka mogla bi biti izbačena s Roland Garrosa i suspendirana sa svih Grand Slamova

Image
PRIJETI JOJ CRNI SCENARIJ /

Tenisačica Osaka mogla bi biti izbačena s Roland Garrosa i suspendirana sa svih Grand Slamova

Iako je po njemu dobio ime jedan od najvećih svjetskih teniskih turnira, Roland Garros tijekom svog života nikada nije igrao natjecateljski tenis! Roland se  bavio sportom i poznato je kako je 1906. godine bio prvak Francuske u biciklizmu dok je tenis igrao tek rekreativno i nikad nije nastupio niti na jednom turniru.

Sjajan pilot

A tko je bio Roland Garros? Rođen 1888. u Saint-Denisu, na francuskom otoku Reunionu u Indijskom oceanu, Roland Garros je već prije Prvog svjetskog rata bio odličan pilot zahvaljujući prvom neprekinutom letu preko Sredozemnog mora. 1914. godine pridružio se francuskoj vojsci , no nakon nekoliko odrađenih  misija shvatio je da je preteško u isto vrijeme letjeti i pucati, stoga je spojio automatsku pušku na prednji dio svog borbenog aviona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A kako bi zaštitio propeler od neprijateljskih metaka, na isti je pričvrstio klinove. 1915., nakon niza vještih rušenja protivničkih borbenih aviona, Gaross je bio zarobljen od strane njemačke vojske. Nakon tri godine zarobljeništva, svoj bijeg uspješno je izveo uz pomoć karte koja mu je dostavljena u teniskom reketu. Nakon toga se ponovno pridružio francuskoj vojsci, no 1918. godine njegov let u Ardenima završio je pogubno.

Heroj Prvog svjetskog rata

1928. godine je za potrebe susreta u kojem je Francuska branila  naslov osvajača Davis cupa izgrađen novi teniski kompleks. Želja je bila da se nazove po nekom od francuskih heroja Prvog svjetskog rata. Emile Lesieur, ondašnji predsjednik Francuskog sportskog saveza, inzistirao je da to bude po njegovom prijatelju i ratnom drugu - Rolandu Garrosu. Tako je turnir, koji se igra još od 1891. godine, dobio novo ime.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najpopularniji teniski turnir Roland Garros pratitie od 30. svibnja do 13. lipnja na Eurosportu u sklopu PLAY Premium proširenog plana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo