Još jedan Varaždinac u svjetskom finalu / Željko Krajan za Vijesti.hr: 'Borna mi je rekao da ga bole noge, trbušni zid, a trebalo je preokrenuti...'

Image
Foto: Dino Stanin/PIXSELL

Sa Željkom Krajanom, izbornikom hrvatskih tenisača, razgovarali smo samo sat vremena po čudu Borne Ćorića

17.9.2018.
12:33
Dino Stanin/PIXSELL
VOYO logo

Borna je jedva stajao. Stajao i budan sanjao. Najveću pobjedu karijere. I Krajana je svladao umor, nakon 16 sati i 36 minuta hrvatsko-američke bitke na zadarskoj zemlji i suncu. Kadar kao iz ratnog filma kraj dvorane na Višnjiku. Dvojica pobjedničkih vojnika, iscrpljenosti unatoč, fotografirala su se sa svima, ne propustivši odgovarati na novinarska pitanja.

Pobijediti velikog Couriera

Izborniče, vaš kolega Jim Courier bio je svjetski broj 1, izvrstan taktičar, osvajač Grand Slamova, kakav je osjećaj pobijediti ga nakon 16 i pol sati ovakvih drama i preokreta?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ja sam imao možda deset ili 11 godina kada je on osvajao Grand Slamove, imati ga na drugoj strani mreži, nekog takve kvalitete, i imati priliku pobijediti ga je definitivno velika stvar. Velika mi je čast biti na klupi ovakve reprezentacije, "dream teama", dali su mi povjerenje za to još prije sedam godina.

Ne bi prošli ovo i dobili da nemamo "dream team". Svi se osjećaju moćniji, jači smo za Matu koji nam se vratio. Ovo je za što se igra u Davis Cupu. Ovo je nezamjenjivo. Svima će nam ovo zauvijek ostati urezano u pamćenje zauvijek.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Niki Pilić, koji je vodio reprezentaciju 2005. kada je Hrvatska osvojila Davis Cup, kazao nam je prije koji dan da ste od njega učili, koliko vam je to pomoglo?

Bio sam u reprezentaciji kada je on bio na klupi. Neke stvari sam definitivno vidio i iskusio od njega, ali drugo je sve na meni, iskoristiti što je dobro, što je loše odbaciti. Bila mi je čast biti u njegovoj reprezentaciji, osjetiti Davis Cup prije nego što sam postao izbornik. Bio sam 2005. u Americi kao igrač. Pomoglo mi je biti tada u ekipi i vidjeti na koji način sve to funkcionira. Osvojili smo Davis Cup 2005. i to mi daje vjere da mogu kao izbornik postati svjetski prvak u tenisu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Znaš da moraš dobiti dva seta, a izgubio si dobiveni'

Borna je jedva stajao nakon meča, u kakvom ste vi stanju?

Meni je isto tako kao njemu, samo zbog emocija, srca, pulsa, svega. On je ostavio sve na terenu. Kad smo izašli s terena na kraju trećeg seta rekao mi je da ne zna koliko još može izdržati, da ga bole noge, a s druge strane je bilo jako razočaravajuće izgubiti taj set (11:13 u tie-breaku, op.a.). Spomenuo je i bol u trbušnom zidu. Kad se vratiš na teren znaš da moraš dobiti još dva seta, a izgubio si prethodni koji si imao u rukama, to je jako mentalno teško. Izdržao je jer ga je publika gurala, nebi pobijedio da nije bilo publike. A za moje sjedenje lako ćemo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

>Skromni heroji: Iako iscrpljeni i umorni, naši su tenisači nakon bitke sa SAD-om ispunili sve želje navijača

Posebna dimenzija Davis Cupa je osoba na klupi, kako pomoći igračima u najtežim trenucima?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dovoljno je vremena da se savjetima pomogne kad mečevi traju po četiri ili pet sati. U trenucima kad je igračima najteže važno je pomoći. Savjeti su bili i tehnički i taktički.

Varaždinci za svjetska finala

Zlatko Dalić je dobar dio života proveo u Varaždinu, vi ste Varaždinac, predsjednica saveza je iz Čakovca, je li sjever Hrvatske konačno na sportskoj karti?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sjever se budi, definitivno, glede tih pozicija. Imali smo uvijek dobrih sportaša u tom dijelu Hrvatske, možda malo manje u zadnje vrijeme. Danas imamo izbornike i predsjednike. Imati priliku postati svjetski prvak u dva nevjerojatno velika sporta kao što su tenis i nogomet je golema stvar. Nogometaši su napravili nevjerojatan rezultat, nisu imali sportske sreće, nadam se da ćemo je mi imati.

Davis Cup je veličanstveno, znamenito natjecanje, najveće momčadsko u svijetu sporta. Je li vaš uspjeh mjerljiv s nogometnim?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ništa nije mjerljivo s nogometom. Ali sad smo mi dobili medijsku pažnju. 2016. smo to osjetili kad smo igrali finale. Drago mi je da se radi na popularizaciji ove reprezentacije, ovi momci to definitivno zaslužju.

'Nama pašu sve podloge'

Prvi put u povijesti države finalisti Svjetskog prvenstva u nogometu igrat će i finale Davis Cupa. Mogu li Francuzi iznenaditi podlogom?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neće im biti lako odabrati podlogu jer smo mi kvalitetni na svim podlogama. Od zemlje do trave, i beton koji je po brzini između. Možda će ići na tvrdu podlogu, da bi njima odgovarala. Ali to će i nama odgovarati. Nama paše i zemlja, sva tri dvoboja u ovoj sezoni smo dobili na zemlji. Prilagodili smo se uvijek na zemlju, možemo biti opasni. Sad nemamo tu brigu. Imali smo je prije Amerike, dugo smo razmišljali. Strepili do zadnjeg momenta.

Uspjeh nogometaša dao je krila i još više vjere svima nama ostalima. To što su oni napravili u najmasovnijem i napopulrnijem sportu na svijetu je motivirajuće za sve ostale. Nadam se da ćemo im se barem malo revanširati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Finale je za dva mjeseca, kako da se ne ponovi Argentina otprije dvije godine i koje su razlike u odnosu na tada?

Cilj je da svi ostanu zdravi, da ostanemo u kompletnom sastavu. Kvalitetu imamo i imamo dobre šanse. Možda smo sebe preduhitrili kad smo se protiv Argentinaca proglasili velikim favoritima. No, jači smo za to iskustvo i za zadnje dvije godine. Francuska je jaka, imaju širinu i zadnji su pobjednici Davis Cupa. No, dobit ćemo svoje šanse i trebamo vjerovati da ćemo ih iskoristiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Finale između Francuske i Hrvatske igrat će se od 23. do 25. studenog. Kao grad domaćin spominje se Lille odnosno velebni stadion Pierrea Mauroyja, koji je najveća teniska pozornica na svijetu. Problem bi mogao biti ako Francuzi odaberu zemlju, jer s obzirom da se tjedan ranije na tom stadionu igra ragbi utakmica, neće biti dovoljno vremena za postavljanje podloge.

Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo