RASPLET 'SLUČAJA ĐOKOVIĆ' / Njegov otac u svom stilu komentirao Australce: 'Završio je pokušaj atentata...'; Vučić bijesni, australski premijer likuje

Image
Foto: Profimedia

Nakon ukidanja vize, Đoković mora napustiti Australiju i neće moći braniti titulu na Australian Openu

16.1.2022.
10:05
Profimedia
VOYO logo

 Australski savezni sud potvrdio je u nedjelju vladinu odluku o ukidanju vize Novaku Đokoviću, čime je ugašena nada necijepljene teniske superzvijezde u osvajanje Australian Opena i rekordnih 21 muških Grand Slam naslova.

Image
ŽESTOKE REAKCIJE /

Srbi u šoku zbog Novaka Đokovića: 'Skandalozna odluka. Upravo se dogodila najveća sramota u povijesti sporta...'

Image
ŽESTOKE REAKCIJE /

Srbi u šoku zbog Novaka Đokovića: 'Skandalozna odluka. Upravo se dogodila najveća sramota u povijesti sporta...'

Novak putuje za Dubai

Novak Đoković u 12:30 prema srednjeeuropskom vremenu leti za Dubai, a na društvenim mrežama su se pojavile prve fotografije po dolasku u Zračnu luku u Melbourneu. S nešto malo zakašnjenja njegov je let krenuo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S Đokovićem putuje i Goran Ivanišević, njegov trener i proslavljenii hrvatski tenisač.

Đokovićev otac reagirao

Otac novaka Đokovića, Srđan, oglasio se na instagramu i poručio da je sada "završio pokušaj atentata najboljeg sportaša na svijetu".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Lovren ljut

Hrvatski nogometni reprezentativac i veliki Đokovićev navijač Dejan Lovren poslao je na društvenim mrežama poruku u kojoj osuđuje potez australskih vlasti.

Premijer zadovoljan

Australski ministar Scott Morrison je u propćenju pozdravio odluku da se Đokoviću ukine viza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ova odluka o otkazivanju donesena je zbog zdravlja, sigurnosti i dobrog reda, na temelju toga da je to bilo u javnom interesu. Pozdravljam odluku da naše granice ostanu čvrste i Australci sigurni. Kao što sam rekao u petak, Australci su podnijeli veliku žrtvu tijekom ove pandemije i s pravom očekuju da će rezultat tih žrtava biti zaštićen", rekao je Morrison.

Ne vraća se u Srbiju

Australski The Age objavio je da će Đoković danas biti deportiran, ali da se neće vratiti u Srbiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novak je rezervirao let iz Melbournea za Dubai u 12.30 po hrvatskom vremenu.

Neobičan niz

Đokovć je u posljednjih sedam nastupa na Grand slam turnirima tri puta pobijedio, dva puta izgubio u finalu, a po jednom je diskvalificiran i sada deportiran.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prosvjed u Melbourneu

U Melbourneu su se okupili navijači koji prosvjeduju zbog ukidanja Đokovićeve vize. Na ulicama su ljudi sa srpskim zastavama, ponijeli su harmonike te se čuje i "Marš na Drinu".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Profimedia

Vučićeva oštra poruka

Odluku o ukidanju Đokovićeve vize žestoko je kritizirao srpski predsjednik Aleksandar Vućić:

"Da 11 dana maltretirate najboljeg tenisača, pa da mu 11. dana uručite odluku koji ste donijeli prvog dana. Oni misle da su ovim desetodnovenim maltretiranjem ponizili Đokovića, a oni su zapravo ponizili sebe. Da ste samo rekli da onaj koji nije cijepljen nema pravo ući, Novak ne bi došao ili bi se cijepio. A, ne ovo šikaniranje i maltertiranje koje je trajalo 11 dana.. Vidjeli ste u samom besmislenom sudskom procesu koliko tužilac laže. Oni lažu jednostavno. Rekli su da je u Srbiji cijepljenjo manje 50 posto ljudi. Nemojte lagati! Taj broj je 58 posto, a to je mnogo više nego u brojnim zemljama EU.", rekao je Vučić pa zaključio:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pokazat ćemo da smo bolji od australske Vlade. Hvala australskom narodu za koji sam siguran da vole Srbe."

Ministar zadovoljan

Australski ministar imigracije Alex Hawke, koji je osobno otkazao vizu Đokoviću, pozdravio je odluku suda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Smatram da bi stalna prisutnost gospodina Đokovića u Australiji mogla dovesti do povećanja otpora cijepljenju, što potencijalno može dovesti do porasta građanskih nemira kakve su prije bili u Australiji sa skupovima i prosvjedima koji bi sami po sebi mogli biti izvor prijenosa virusa", rekao je Hawke.

 Više o tome pročitajte OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

_________________________________________________________________________

Australski savezni sud u nedjelju je potvrdio odluku australskog ministra Alexa Hawka da se poništi viza izdana tenisaču Novaku Đokoviću jer predstavlja zdravstveni rizik za australsku zajednicu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sud je izvijestio da će obrazloženje odluke biti naknadno objavljeno.

Trojica sudaca od 9.30 sati po lokalnom vremenu slušala su u nedjelju višesatno izlaganje argumenata predstavnika tenisača i australske vlade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Đokovićev odvjetnik rekao je da ne postoje dokazi da je prvi tenisač svijeta izazvao prosvjede protivnika cijepljenja te da je odluka ministra Alexa Hawkea da mu se uskrati viza bila "nerazumna" i "pogrešna".

Australska vlada pak tvrdila je da srpski tenisač, koji nije cijepljen protiv koronavirusa, predstavlja "zdravstveni rizik" .

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stephen Lloyd, za vladu, rekao je da se Đokovićevo protivljenje cijepljenju može vidjeti ne samo u njegovim javnim izjavama, već i zato što nije bio cijepljen protiv koronavirusa čak ni nakon što su cjepiva postala široko dostupna.

Vladin odvjetnik priznao je da postoji rizik da bi ukidanje Đokovićeve vize izazvalo "nemir" među ljudima koji se ne slažu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, Lloyd je tvrdio da s obzirom na Đokovićev status istaknutog sportaša, postoji opasnost da bi njegov stav i ponašanje mogli potaknuti druge da krše smjernice zdravstvene sigurnosti.

"Ministar je zauzeo stav da će njegova prisutnost u Australiji potaknuti ljude izvan antivakserskih krugova da oponašaju njegovo očito zanemarivanje sigurnosnih mjera", rekao je Lloyd.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo