Više od tenisačice / Serena Williams: Ona je zauvijek promijenila kulturu, modu i sport

Image
Foto: AP Images

Serena se široko smatra najboljom tenisačicom svih vremena, a ona je zajedno sa sestrom Venus ispisala možda i najveću obiteljsku sportsku priču svih vremena.

2.7.2022.
12:00
AP Images
VOYO logo

Sportaši i sportašice posebni su junaci našeg doba. Dok se prezire političare i njima slične, danas se idolizira poznate pjevače, glumce i profesionalne sportaše. Današnji se narod najviše poistovjećuje s njima, a njihova popularnost nekad ne poznaje granice.

Samim time, popularni sportaši imaju i ogromni društveni teret. Možda je sport njihov posao, ali oni su puno, puno više od toga. Oni postaju modne ikone, društveni fenomeni i idoli vaših klinaca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neke se osobe jednostavno ne mogu adekvatno nositi s takvom ulogom. Primjerice, košarkaška legenda Charles Barkley, koji je jednom rekao: "Ne vjerujem da profesionalni sportaši trebaju biti idoli. Vjerujem da roditelji trebaju biti idoli. Ja nisam idol. Samo zato što zakucavam košarkašku loptu nije razlog da odgajam vašu djecu."

To je, ipak, bio Barkley. Neki sportaši objeručke prihvate ulogu heroja, ulogu simbola. Daje li im to dodatno gorivo na sportskoj pozornici ili ih upotpunjuje kao ljudsko biće, mi ne znamo. Međutim, svakako je svatko tko čita ovaj tekst u jednom periodu života bio jednostavno lud za nekim sportašem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ona je promijenila kulturu, zajednicu i sport

Jedna sportašica koja je oborila brojne rekorde, a istovremeno postala ikona jest Serena Williams. Legendarna američka tenisačica osvojila je 23 Grand Slam titule u pojedinačnoj konkurenciji, Uz to, osvojila je i četrnaest titula u ženskoj konkurenciji parova, kao i dvije titule u pomiješanim parovima.

Williams se široko smatra najboljom tenisačicom svih vremena, a ona je zajedno sa sestrom Venus ispisala možda i najveću obiteljsku sportsku priču svih vremena. Osim što je apsolutna superzvijezda u tenisu, Serena je megalodon kada pričamo o ženskim sportašima. Ona je redovito završavala na vrhu Forbesove liste najplaćenijih sportašica, a uz to je četiri puta osvojila Laureus nagradu za sportašicu godine (2003, 2010, 2016, 2018).

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Profimedia.hr
Image
Foto: Profimedia.hr

Rođena je 26. rujna 1981. godine u Kaliforniji, Serena je bila dio velike obitelji. Imala je još četiri sestre, uključujući Venus. One su satima naporno trenirale u, da se izrazim, jadnim uvjetima. Sve s jednim ciljem - napraviti povijest.

Počele su trenirati s tri godine, a s deset godina Serena je počela igrati u juniorskoj konkurenciji. U konkurenciju profesionalnih tenisačica ušla je s četrnaest godina, što se nije svidjelo njenim roditeljima. U biti, ova tema je i više nego kvalitetno obrađena u filmu King Richard (ili po naškom, Kralj Richard), a Will Smith je za ulogu Richarda Williamsa zaradio Oscara i, da, tada je u svima poznatoj sceni opalio pljusku Chrisu Rocku na velikoj pozornici. Ludo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
OSCARI 2022. /

Ovo se nikad nije dogodilo! Pogledajte trenutak kada je Will Smith udario kolegu glumca Chrisa Rocka

Image
OSCARI 2022. /

Ovo se nikad nije dogodilo! Pogledajte trenutak kada je Will Smith udario kolegu glumca Chrisa Rocka

Inspiracija za sve žene

Serena Williams nije samo veliki utjecaj na sportašice, već općenito na zajednicu, žene i majke. Primjerice, Serena nije skrivala probleme koje je imala pri veoma opasnom porodu, nakon kojeg se borila s depresijom. Imala je jednu hitnu operaciju, a nju su popratile još dvije.

Osim toga, Serena je imala problema s krvnim ugrušcima u plućima. Williams se često moglo vidjeti kako doji dijete između treninga, a nakon nekog vremena našla se u najnezgodnijoj poziciji - morala se snaći kako će balansirati profesionalnu karijeru i ulogu majke. Ona je neprestano ponavljala da je kao svaka druga majka, da nije savršeno biće i da se muči te da radi greške kao i svi ostali.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim što je jedna od najboljih tenisačica svih vremena, Serena je velika pojava u svijetu mode. Williams je poznata modna ikona, a vrlo je često oduševljavala i, ponekad, doista iznenađivala svojim modnim izborima na teniskim terenima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prije četiri godine Serena je pokrenula svoju liniju odjeće, nazvanu S by Serena. Ova linija odjeće bavi se eksluzivnim kolekcijama za mušterije, a osim toga, izbacuje i razne modne dodatke i ukrase. Jasno se može shvatiti moderni osjećaj gledajući ovaj brend odjeće.

Dizajnovi su uglavnom u skladu sa ženskom modom u21. stoljeću, a sve s ciljem da inspirira i slavi žene. Serena je 2019. godine izašla i na New Yok Fashion Week, gdje je ponosno nosila vlastiti brend odjeće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tijekom godina, Serena je uložila u više od 60 firmi, a također je veliki investitor u njenu liniju odjeće. Sama ponosno predstavlja nove kolekcije i time dokazuje koliko je odvažna i hrabra, ali i pametna jer se radi o odličnom poslovnom potezu. Serena je danas globalno poznata, ne samo kao tenisačica, već i kao poslovna žena.

Zauvijek promijenile tenis

Sestre Williams dominirale su tenisom i svojim jakim, silovitim udarcima, ali i fantastičnim karakterom promijenile perspektivu na ženski tenis.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da, da, sve je to sada iza nje. Ponovno u svojim šakama drži reket, a vratila se i na Wimbledon. Tamo je, ipak, izgubila u prvom kolu od Francuskinje Harmony Tan. Međutim, sama činjenica da se vratila na teren jest pobjeda za sebe. Serena je osvojila sedam Wimbledon titula, a čak je i u meču protiv Tan pokazala svoj raskošni talent.

Istina, da. Prilično se loše kretala po terenu, ali servis, pa i volej udarci bili su na pravoj razini. U meč je ušla pomalo uplašeno, što je bizarno za tenisačicu koja ima takvu karijeru, vrlo brzo je bila u zaostatku od 0-2. Međutim, onda je pogodila smash nakon što ju je mudra Francuskinja izvozila po terenu, a onda namamila na mrežicu. Serena je, poput nekog superjunaka, jednim koljenom kleknula na londonskoj travi i simbolično stisnula šaku. Upravo ju je ta predanost krasila kroz čitavu karijeru i upravo zato je inspiracija za milijun mladih tenisačica i sportašica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Profimedia.hr
Image
Foto: Profimedia.hr
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo