Novak održao govor u UN o danu sporta

"Rođen sam u maloj, ali ponosnoj zemlji"

23.8.2013.
19:57
VOYO logo

Novak Đoković obratio se u petak Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, na poziv predsednika Generalne skupštine Vuka Jeremića, piše B92.

Na predlog delegacije Srbije u UN izglasana je rezolucija kojom se 6. april proglašava za Međunarodni dan sporta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pored Novaka pred GS je govorio i predsednik MOK Žak Rog.

Đoković se zahvalio UN na usvajanju rezolucije ukazujući da je sport osnova da se deca odvoje od ulice i kriminala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On je rekao da je rođen u "maloj, ali ponosnoj zemlji", koja je prošla kroz teško vreme, pri čemu je sport, kako je naveo, bio tačka koja je značila ohrabrenje i jačanje samopouzdanja kod mladih ljudi.

-Međunarodni dan sporta će promovisati širenje fer-pleja, timskog rada i poštovanja protivnika. Svako uspešno društvo je bazirano na tim osnovama- ukazao je najbolji srpski i svetski teniser.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On je dodao i da sport za decu širom sveta može da znači "odvajanje od ulice, droge i kriminala".

-Sport je često ohrabrenje za decu da vežbaju i sanjaju. Ali, to nisu samo trofeji i medalje, već takmičenje i nadogradnja kao put ka boljim pojedincima i boljem društvu-istakao je Novak Đoković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta Žak Rog čestitao je zemljama članicama GS UN na usvajanju rezolucije, posebno zahvalivši generalnom sekretaru Ban Ki Munu i predsedniku Generalne skupštine Vuku Jeremiću. On je rekao da sport danas u svetu služi promociji mira, što su, kako je istakao, "i olimpijski ideali".

-Sport pomaže mladim ljudima da steknu samopouzdanje i alterntaiva je konfliktima i delikvenciji, a pomaže i da mladi ljudi nastave svoje školovanje- zaključio je Rog.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsednik GS UN Vuk Jeremić rekao je nakon usvajanja rezolucije o proglašenju Međunarodnog dana sporta da se u sportu iskazuju najvrednije osobine kod ljudi, poput istrajnosti, poštovanja discipline i ličnog integriteta i fer pleja.

Prema njegovim rečima, radi se o istorijskoj rezoluciji, jer sport ima jedinstvenu moć da mobiliše, privuče i inspiriše ljude širom sveta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

-Sport nas inspiriše da prevazilazimo vlastite granice- ocenio je Jeremić i dodao da se sportski programi koriste da se pošalje poruka o prevenciji od HIV i AIDS, smanji broj gojaznih, i da se promovišu zdrave navike kod dece i odraslih i obezbedi rodna ravnopravnost.

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo