FANTASTIČNI BORNA DONIO HRVATSKOJ PRVI BOD: / Ćorić nije dao šansu suparniku, finale Davis Cupa je korak bliže!

Image
Foto: PIXSELL

Hrvatska protiv Sjedinjenih Američkih Država vodi 1-0

14.9.2018.
9:17
PIXSELL
VOYO logo

Borna Ćorić svladao je Stevea Johnsona 6-4, 7-6(4), 6-3 u prvom meču polufinala Davis Cupa što ga u Zadru igraju teniske reprezentacije Hrvatske i Sjedinjenih Američkih Država. Hrvatska je u borbi za finale povela 1-0, slijedi ogled Marina Čilića i Francesa Tiafoea.

Protiv 30. tenisača svijeta Ćorić se danas ogledao drugi put i izjednačio omjer pobjeda i poraza na 1-1. Bolje otvaranje na zemljanoj podlozi montažnog stadiona, posebno izgrađenog za ovaj dvoboj, u hrvatskom taboru nisu mogli poželjeti. Ćorić je opravdao ulogu favorita i uzvratio Johnsonu za prošlogodišnji poraz u 2. kolu Roland Garrosa, a bez obzira na rani početak meča već od prvog poena je na tribinama bilo više od 5000 gledatelja, od kojih je velika većina svojom podrškom gurala Bornu Ćorića prema pobjedi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iskustvo na strani Borne

'Breakom' za 2-1 u prvom setu 21-godišnji hrvatski reprezentativac je došao do prednosti koju je čvrsto držao, ostavljajući 28-godišnjeg Johsona bez prilike za povratak u set. Unatoč razlici u godinama, iskustvo igranja u Davis Cupu bila je na strani Borne Ćorića, što se moglo osjetiti i u Johnsonovoj igri.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, nedolaskom Johna Isnera i Jacka Socka u Zadar, Johnson je postao prvim igračem među izabranicima Jima Couriera, a sve do dvoboja s Ćorićem nije odigrao 'živi meč' u Davis Cupu. Ćorić je koristio Johnsonovu lošiju stranu i preko njegova bekenda gradio put prema pobjedi.

Za brz završetak dvoboja ključan je bio drugi set koji je Ćorić otvorio 'breakom', ali je ipak u šestom gemu dopustio Amerikancu povratak do 3-3. Uz jednu Ćorićevu neiskorištenu 'break-loptu' u devetom gemu, tenisači su došli do odluke u 'tie-breaku'. Johnson je imao prednost 4-3 i dva servisa, ali je na tome i ostao. Sa četiri uzastopna poena naš je reprezentativac došao do prednosti od dva seta, digao navijače na noge i dodatno spustio razinu samopouzdanja suparnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao u prvom setu, Ćoriću je još jedan 'break' u trećem setu bio dovoljan za ukupan trijumf. Nakon dva sata i 24 minute, kad je Johnson promašio retern na prvu meč-loptu, slavlje je moglo početi. Ćorićeve ruke su završile u zraku, limena glazba je zasvirala "večeras je naša fešta", a Hrvatska je stigla na korak bliže konačnom cilju na Višnjiku - trećem plasmanu u finale Davis Cupa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Statistika na strani hrvatskog tenisača

Ćorić je za pobjedu osvojio 81 % poena na svom prvom servisu koje je pogađao sa 61 % preciznosti. Naš je tenisač zaradio i visokih 66 % poena na drugom servisu, a od osam prilika za 'break' realizirao je tri. Johnson je imao jednu i tu je iskosristio, ali kod njega je najveći problem bila realizacija drugog servisa (32 %).

Hrvatski tenisač je iskoristio uvjete i podlogu, na kojoj je njegova nadmoć u odnosu na 30. tenisača svijeta još više došla do izražaja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Borna je svoj prvi zadarski test položio s odličnim, a u našem se taboru nadaju da će se njegovi suigrači, Marin Čilić u petak te Ivan Dodig i Mate Pavić u subotu, potruditi da do drugog testa i ne dođe. Budu li na istoj razini na kojoj je bio Ćorić, Hrvatska bi doista mogla već u subotu slaviti plasman u finale.


Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
POEN ZA PAMĆENJE! /

Ovo je nevjerojatno, pogledajte Bornin potez iz nemoguće situacije o kojem će se dugo pričati

Image
POEN ZA PAMĆENJE! /

Ovo je nevjerojatno, pogledajte Bornin potez iz nemoguće situacije o kojem će se dugo pričati

Borna Ćorić – Steve Johnson 6-4, 7-6(4), 6-3

6-3 - KRAJ! Ćorić nije pokazao znakove slabosti, Hrvatska vodi 1-0.

5-3 - Johnson je napravio svoje, sad će Ćorić!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

5-2 - Borna Ćorić osvaja novi servis-gem! Gem je udaljen od pobjede.

4-2 - Stiskao je Ćorić i u ovom gemu koji odlazi na stranu američkog tenisača. Nije važno, bitno je držati svoj servis jer prednost breaka je ostvarena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

4-1 - Nema posustajanja, Borna je nemilosrdan.

3-1 - BREAK! Idemooooo! Brzo je Borna odjurio na 0-40, Johnson se branio, ali treću break-loptu nije spasio! Velika prednost je na strani Hrvatske!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

2-1 - Imao je Amerikanac 0-30, na tome je i ostao...

1-1 - Johnson izjednačio u gemu u kojem je viđen poen meča. Ćorić ga je osvojio udarcem između nogu - lobom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

1-0 – Borna nastavlja gdje je stao. Siguran je na svom servisu bio 18. igrač svijeta koji nakon dva osvojena seta ima i prvi gem u trećem.

ZAPOČINJE TREĆI SET

Tekst se nastavlja ispod oglasa

7-6(4) - Ćorić je u trinaestoj igri iskoristio sve što je Johnson ponudio, Hrvatska ima prednost 2-0 u setovima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

6-6 – Osigurao je Borna tie-break! Slijedi drama.

Johnson je napravio mini-break za prednost 2-1, ali i prednost izgubio kod vodstva 3-1. Smanjio je Ćorić, potom poravnao na 3-3. Naoko lagan udarac šalje Ćorić u mrežu za novu prednost Amerikanca koji, pak, srećom nosi 'poklone' i griješi za poravnanje na 4-4. Novi 'poklon' Johnsona znače 5-4 za Bornu i dva servisa koja bi mogla dovesti do osvajanja drugog seta. Odlično, 6-4! Dvije set lopte za Hrvatsku! Borna koristi prvu!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

5-6 - Johnson je osigurao tie-break za SAD. Ćorić se sad mora othrvati pritisku i odvesti set u trinaestu igru.

5-5 - Siguran Ćorić na svom početnom udarcu!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

4-5 - ŠTETA! Ukazala se šansa, stigao je Borna do break-lopte na 30-40, ali zaista si nema što za predbaciti niti kod poena koji je uslijedio niti do kraja gema...

Image
Foto: PIXSELL
Image
Foto: PIXSELL

Steve Johnson

4-4 - Nije izgubljeni servis ostavio traga na Borni koji svoj servis-gem osvaja bez izgubljenog poena. Negativnoj seriji stigao je kraj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

3-4 - Johnson siguran za prednost Amerikanaca od 4-3 u drugome setu.

3-3 - BREAK! Pogriješio je Ćorić na mreži pri rezultatu 30-30, ponudio Johnsonu priliku da se vrati u meč, a onda novom pogreškom izgubio prednost. Johnson je u ovom gemu uzeo četiri poena u nizu...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

3-2 - Zadržao je Johnson svoj servis i priključak za Ćorićem.

3-1 – Sve je i dalje baš onako kako i treba biti. Borna je zadržao servis, Hrvatska i dalje ima break u drugom setu uz osvojen prvi.

2-1 - Amerika je smanjila.

2-0 - Borna i dalje siguran na početnom udarcu! Podršku mu pruža i Janica Kostelić.

Image
Foto: PIXSELL
Image
Foto: PIXSELL

1-0 - BREAK! Sjajno otvaranje drugog seta, Hrvatska ima break i na otvaranju drugog seta. Kombinacija Ćorićevih dobrih odluka i pogrešaka Johnsona uobličena je u prednost 1-0.

ZAPOČINJE DRUGI SET

6-4 - Prvi set je u 'džepu'!

5-4 - Asom zaključuje Johnson ovu dionicu igre. Na redu je servis Borne za prvi set.

5-3 – Još samo gem udaljen je Ćorić od osvajanja prvog seta. Na svom je početnom udarcu ponovno bio siguran osvojivši igru nakon 40-15.

4-3 - Johnson ponovno bez izgubljenog poena, statistika kazuje da je na svom prvom servisu izrazito siguran (12 od 13). Najvažnije, prednost breaka i dalje je na strani Hrvatske.

4-2 – Hrvatska – SAD 4-2. Ćorić je odjurio na 40-0 potom izgubio jedan poen, a onda Johnson šalje lopticu u aut. Zasad sve super što će reći i podatak da je Borna na prvom servisu osvojio osam od devet poena!

Image
Foto: PIXSELL
Image
Foto: PIXSELL

3-2 - Johnson brz i siguran. Bez izgubljenog poena.

3-1 - Potvrda breaka uz malo muke. Bilo je 40-40, potom je Ćorić uzeo dva poena za prednost Hrvatske 3-1.

2-1 BREAK! Borna je stigao do 0-40, Johnson spasio prvu break-loptu, a onda Ćorićev napad za prednost!

1-1 - Borna siguran. Također samo jedan izgubljen poen.

0-1 - Johnson je krenuo s dva asa, Ćorić je uhvatio samo jedan poen.

11:10 - Meč je počeo. Prvi na servisu je američki tenisač.

11:00 - Tenisači su na terenu i zagrijavaju se za početak ogleda.

10:55 - Reprezentacije su izašla pred mrežu i predstavljaju se publici.

Image
Foto: PIXSELL
Image
Foto: PIXSELL

10:50 - Malo za zagrijavanje:

10:45 - Petnaest minuta do početka meča. Teren se može i ovako pripremiti:

Image
Foto: PIXSELL
Image
Foto: PIXSELL

Ćorić, koji na 18. mjestu ATP-ova poretka uživa u renkingu karijere, dosad je samo jednom igrao protiv Johnsona, 30. igrača teniskog poretka. Bilo je to lani na pariškoj zemlji Roland Garrosa kad je Amerikanac slavio 6-2, 7-6(8), 3-6, 7-6(6).

"Mislim da sam dosada samo jednom ja igrao prvi meč tako da će biti drugačije. Svi smo priželjkivali da Marin igra prvi, da on povede i tako meni olakša posao. No, i ja sam u stvarno jako dobroj formi, odlično sam se pripremao zadnji pet dana, zdrav sam i tako da nema nikakvog straha. S Johnsonom sam dosada igrao jednom i izgubio sam, dosta je nezgodan jer jako često koristi slajs, ne daje puno ritma tako da ću se sam morati snaći u tome. Ipak, zemljana podloga više odgovara meni, a i igra se na tri dobivena seta pa ću imati vremena priviknuti se”, rekao je 21-godišnji Zagrepčanin u najavi ogleda.

U ovom trenutku to ne znači baš ništa, no povijest kazuje da su Hrvatska i SAD dosada igrale četiri puta i sva četiri dvoboja dobila je Hrvatska. Nagrada za pobjednika ovog ogleda je finale Davis Cupa koji će se od 23. do 25. studenoga igrati u Lilleu. Drugi polufinalni par čine Francuska i Španjolska.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo