Finale Davis Cupa / Francuski novinar za Vijesti.hr uoči finala Davis Cupa: 'Noah bira igrače na osjećaj, i to funkcionira'

Image
Foto: Pixell

Clement Martel, novinar francuskog Le Mondea, ponajbolje novine svijeta, otkriva svoja razmišljanja o još jednom hrvatsko-francuskom svjetskom finalu u 2018.

23.11.2018.
12:10
Pixell
VOYO logo

U Lilleu se od danas odigrava kraj jedne povijesti. Francuska i Hrvatska igraju za posljednji naslov u Davis Cupu, koji zbog unutarpolitičkih i sponzorskih razloga od iduće sezone radikalno mijenja format te će se igrati kao jednotjedni turnir na kraju sezone pod nazivom Svjetski kup u tenisu.

Gdje su Simon, Monfils i Paire?

Nema nepoznanica u hrvatskom sastavu. Za srebrnu "salataru", znameniti
sportski trofej, igrat će Čilić i Ćorić pojedinačno te Dodig i Pavić u subotnjem paru. Francuzi su potpuno drukčija reprezentacija. Najbolji trojac s ATP liste - nije u sastavu. Gasquet je ozlijeđen, Monfils je u sukobu s kapetanom Yannickom Noahom od polufinala 2016. u Zadru (hrvatska pobjeda), a Simon nije pozvan. Nema ni Benoita Pairea, koji je sjajno igrao polufinale protiv Španjolske. Misterij kako osebujni
Noah bira igrače pokušali smo dokučiti s novinarom Le Monea Clementom
Martelom
.

Francuski kapetan odlučio se za Chardyja protiv Ćorića i Tsongu protiv Čilića. Kako i zašto?

"Zapravo je Lucas Pouille sada naš prvi igrač po renkingu, no imao je užasnu sezonu, pobijedio je tek u 11 mečeva u cijeloj 2018. Po meni nije iznenađenje što je Yannick Noah odlučio ostaviti ga na klupi za današnje mečeve. Naš kapetan je poznat po hrabrim odlukama. Za primjer, u lanjskom finalu je ostavio Mahuta na klupi. Dakle ponajbolji igrač na svijetu u parovima nije igrao subotnji par, nego je postavio Gasqueta i Herberta. Ali pobijedili su. Noah se oslanja na svoj osjećaj, i to funkcionira", smatra novinar Le Mondea.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Rizik nije velik ako ste sigurni'

Noah je okupio šestoricu igrača za pripreme na zemljanoj podlozi na kojoj će se igrati finale, dok je većina hrvatskog sastava igrala završni turnir u Londonu na tvrdoj dvoranskoj podlozi.

"Čak tri tjedna naši igrači imali su za pripremu. Noah je vrlo pažljivo promatrao kako su se razvijale te pripreme. Odlučio je koga će uzeti u sastav u zadnji čas. Ali vjeruje u sastav koji je izabrao. I sam često kaže da rizik nije velik ako ste sigurni u svoje odabire, a to mu se u većini slučajeva na francuskoj klupi - isplatilo", zaključuje Martel.

Finale na stadionu Pierrea Mauroyja u Lilleu pred više od 20.000 gledatelja počinje danas od 14.00 sati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo