DANI PONOSA: / Deset godina od jednog od najvećih uspjeha hrvatskog sporta

Image
Image

Prije točno jednog desetljeća, 4. prosinca 2005. godine, hrvatski su tenisači postali pobjednici Davis Cupa i na taj način 'potpisali' jedan od najvećih uspjeha u povijesti hrvatskog sporta.

4.12.2015.
12:55
VOYO logo

Bila je to godina iz snova za naše tenisače, a prednjačio je nezaustavljivi Ivan Ljubičić. Ostvario je te godine čak 11 pobjeda u aktivnim mečevima, što u singlu, što u parovima s Marijem Ančićem, što je rekord koji je ove sezone izjednačio Andy Murray.

Ljubičić kao pokretačka snaga

Ljubičić je nedvojbeno bio pokretačka snaga Hrvatske na putu do 'salatare', popularnog naziva za pobjednički pehar Davis Cupa, a kad je on zapeo i izgubio od Dominika Hrbatyja u četvrtom meču velikog finala u Slovačkoj, odgovornost je preuzeo Ančić. Splićanin je bio dužnik te sezone jer je do finala izgubio sve aktivne dvoboje u singlu, ali kad je bilo najpotrebnije, u bratislavskoj je Sibamac Areni pobijedio Michala Mertinaka i donio Hrvatskoj naslov.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska je temelj osvajanja velikog trofeja postavila u 1. kolu kada je senzacionalno pobijedila Amerikance na njihovom terenu u Carsonu. Ljubičić je tada slavio protiv Andrea Agassija i Andyja Roddicka, a naš je par bio uspješniji od legendarne braće Bryan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I Ivanišević u finalu

Poslije toga su uslijedile domaće pobjede protiv Rumunjske i Rusije, te veliki finale u Bratislavi gdje Slovacima nije pomogao ni sjajni Hrbaty koji je svladao i Ančića i Ljubičića. No, preostala su tri meča otišla na hrvatsku stranu i pehar je stigao u Zagreb gdje je na Trgu bana Jelačića naše tenisače dočekalo nekoliko desetaka tisuća ljudi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Image

Doček na Trgu bana Jelačića

Vrijedi podsjetiti da je reprezentaciju te godine do naslova vodio Nikola Pilić, a u finalu su u sastavu bili i Ivo Karlović, te Goran Ivanišević koji je ranije okončao karijeru, ali mu je učinjena čast kako bi se i njegovo ime našlo na popisu osvajača. Nakon bratislavskog trijumfa mnogi su stručnjaci tvrdili da će Hrvatska još godinama dominirati u Davis Cupu, ali to se ipak nije dogodilo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
Tajne vinove loze
default_cta
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
Yu-Gi-Oh sevens
default_cta
Obiteljske tajne
San snova
Cijena strasti
VOYO logo