Nikola Pilić / Čovjek s pola stoljeća Davis Cup iskustva za Vijesti.hr: 'Bit će sve u redu, Krajan je od mene učio'

Image
Foto: Boris Scitar/PIXSELL

Veliki teniski autoritet Nikola Pilić za Vijesti.hr analizira današnji početak polufinala Davis Cupa između Hrvatske i SAD-a u Zadru

14.9.2018.
7:30
Boris Scitar/PIXSELL
VOYO logo

Niki Pilić vodio je u Davis Cupu Beckera i Sticha, Ivaniševića, Ljubičića i Ančića, bio je savjetnik kada je Đokovićeva jedini put osvojila do znameniti trofej - srebrnu "salataru". Danas 79-godišnji Pilić ukupno je četiri puta pobijedio u finalu kao "tim-šef", triput s Njemačkom, jednom s Hrvatskom. Može li današnji kapetan Željko Krajan ponoviti njegovu 2005.? Put na hrvatskoj, ovaj put zadarskoj zemlji, nakon Kanade u Osijeku i Kazahstana u Varaždinu, vodi preko SAD-a, supersile s 32 naslova i još 29 finala.

"Krajan je bio jedan od onih koji su učili od mene u svim tim godinama dok sam bio izbornik. Zna da je jako važno da atmosfera u ekipi bude dobra, tada je uvijek bila. Hrvatska je favorit protiv Amerikanaca. Važna je stvar što ne igra Isner. Protiv Isnera nije lako igrati u Davis Cupu, pogotovo ne bi ovaj put bilo lako igrati zbog njegove ovosezonske forme", analizira Niki Pilić polufinale koje danas otvara Borna Ćorić na hrvatskoj i Steve Johnson na američkoj strani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Igrali su dosad jednom, prije dvije godine na pariškom Grand Slamu, kada je pobijedio Johnson. Meč je to iz nekih drugih Ćorićevih vremena, naglašava Pilić.

"Borna iz tog meča i danas nije isti. U zadnja tri mjeseca je jako napredovao. U odnosu na meč iz Roland Garrosa danas se ponovo miješaju karte. Imat će ovaj put i publiku uza sebe", uvjeren je Pilić da Ćorić ima sposobnosti pobijediti, na papiru, američkog prvog igrača.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Marin Čilić, šesti na svijetu, ovaj je put izvučen za drugi meč. Na drugoj strani mreže bit će 20-godišnji debitant Frances Tiafoe, mladić koji pokazuje da može postati prvi tamnoputi igrač nakon Arthura Ashea prije 50 godina koji će osvojiti turnir za Grand Slam.

"Mladi ljudi znaju u takvim situacijama odigrati ili jako inspirativno ili podbaciti. Marin ima snagu i kvalitetu da to riješi", podvlači Pilić o meču u kojem bi kiks skupo koštao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Današnji program na posebno izgrađenom stadionu kapaciteta 8.000 gledatelja kraj dvorane Krešimira Ćosića na zadarskom Višnjiku počinje u 11.00 sati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo