GORANOV KULTNI MEČ KOJI SU MNOGI ZABORAVILI / Američki novinari su stigli u Hrvatsku i nisu mogli vjerovati što se tu događalo

Image
Foto: Profimedia

Ždrijeb Davis Cupa reprezentacije Hrvatske i SAD-a prvi je put spojio u 1. kolu Svjetske skupine 2003. godine

18.7.2021.
16:37
Profimedia
VOYO logo

Goran Ivanišević ušao je u tenisku Kuću slavnih, a World Tennis Magazine prisjetio se na današnji dan jednog, pomalo zaboravljenog, meča Gorana Ivaniševića u 2003. godine. Bila je tu riječ o okršaju SAD-a i Hrvatske u Davis Cupu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ždrijeb Davis Cupa reprezentacije Hrvatske i SAD-a prvi je put spojio u 1. kolu Svjetske skupine 2003. godine. Amerikanci su godinu prije poraženi u polufinalu od Francuske, a Hrvatska je u svom drugom nastupu u Svjetskoj skupini ostvarila prvu pobjedu, svladavši Njemačku u 1. kolu u Maloj dvorani zagrebačkog Doma sportova, dok je u četvrtfinalu tijesno poražena (2-3) na gostovanju u Buenos Airesu od Argentine.

Bio je to prvi meč u kojem je naslovne uloge u našoj reprezentaciji izbornik Nikola Pilić dodijelio Ivanu Ljubičiću i Mariju AnčićuGoran Ivanišević zbog bolova u lijevom ramenu nije mogao igrati pojedinačne mečeve, ali je odlučio pomoći igranjem u paru s Ljubičićem. Alternativa za singl i par bio je i Lovro ZovkoPatrick McEnroe je u Zagreb doveo momčad bez Andyja Roddicka, koji je samo tjedan dana prije dogurao do polufinala Australian Opena. Tada 23-godišnji James Blake i 21-godišnji Mardy Fish bili su McEnroeov prvi izbor, a 21-godišnji Taylor Dent i 20-godišnji Robby Ginepri čekali su svoju priliku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
PORUKA KOJU SMO SVI ČEKALI /

Pogledajte što je Novak Đoković napisao Ivaniševiću nakon primanja u Kuću slavnih

Image
PORUKA KOJU SMO SVI ČEKALI /

Pogledajte što je Novak Đoković napisao Ivaniševiću nakon primanja u Kuću slavnih

Strašna atmosfera i legendarno navijanje

Prvog dana Ljubičić se lako obračunao s Fishom (7-5, 6-3, 6-4), a još je uvjerljiviji bio Blake protiv Ančića (6-1, 6-2, 7-6). Prekretnica meča, kao i mnogo puta u Davis Cupu, bila je subotnja igra parova.

Ponesen uzavrelom atmosferom u do kraja popunjenoj Maloj dvorani zagrebačkog Doma sportova, Goran Ivanišević se po završetku meča popeo do sudačkog stolca, uzeo mikrofon i gledatelje bacio u trans izvikivanjem navijačke parole "gazi, gazi Amere".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo su se te scene prisjetili Amerikanci koji nisu mogli vjerovati što se tada događalo u Domu sportova. Ivaniševića su opisali kao nacionalnog junaka koji je orkestrirao hrvatsku publiku poput dirigenta.

U nedjelju je već u prvom meču Ivan Ljubičić zacementirao hrvatsku pobjedu za prolaz u četvrtfinale svladavši u četiri seta Jamesa Blakea (6-3, 6-7, 6-4, 6-3). U rezultatski nevažnom dvoboju Mario Ančić je u tri seta svladao Taylora Denta (7-6, 3-6, 7-6) za konačnih 4-1.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo