Sve je na Čiliću / Amerikanci jedini put preokrenuli prije 86 godina, Hrvatska izgubila prvi par u deset dvoboja

Image
Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL

Povijesna bi zanimljivost bila da Amerikanci ugoste finale zadnjeg izdanja Davis Cupa, znamenitog natjecanja kojeg su pokrenuli prije 118 godina

15.9.2018.
20:03
Hrvoje Jelavić/PIXSELL
VOYO logo

Poslije četiri sata i 43 minute Amerikanci Mike Bryan i Ryan Harrison pobijedili su Ivana Dodiga i Matu Pavića sa 7-5, 7-6 (6), 1-6, 6-7 (5), 7-6 (5) smanjivši hrvatsku prednost u polufinalu Davis Cupa na 2:1.

Tako je prekinut niz od devet pobjeda hrvatskih parova u Davis Cupu, koji je trajao sve od 2015. godine i poraza na gostovanju u Srbiji, a došao je upravo kad je naša reprezentacija povratkom Mate Pavića kompletirala "Dream Team", kako je svoju momčad nazvao izbornik Željko Krajan. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Amerikanci su, pak, time načinili prvi dio eventualnog preokreta nakon 0-2, što su u povijesti napravili samo jednom, i to davne 1934. godine. Nacija s 32 titule i 29 finala osnovala je natjecanje 1900. godine zahvaljujući Dwightu Davisu, koji je osmislio teniski dvoboj SAD-a i Velike Britanije, koji je kasnije postao najveće momčadsko natjecanje u svijetu sporta.

Zanimljivo, Hrvatska je jedini put preokrenula 0-2 upravo protiv Amerikanaca. Bilo je to 2016. u čevrtfinalu kada su junaci bili Čilić, Ćorić i Dodig. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U slučaju američkih pobjeda sutra protiv Čilića i Ćorića Amerikanci bi ugostili finale. Ukoliko pak Hrvatska zadrži prednost finale će se igrati u Francuskoj, vjerojatno na stadionu u Lilleu.

Od iduće godine više neće biti Davis Cupa, već će se tijekom jednog tjedna na kraju sezone, u jednom gradu, igrati Svjetski kup u tenisu sa 16 reprezentacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Igra sudbine
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo