Temeljito osvježenje / Svježa Astra na putu 'do zvijezda'

Image
Foto: opel

Opel novom limuzinskom varijantom, kvalitetnim i snažnim motorima i sustavima pomoći, te svježim dizajnom upotpunjuje liniju svog kompakta.

18.9.2012.
10:00
opel
VOYO logo

Astra obitelj ključna je komponenta branda. Na nju otpada oko trećine svih prodanih Opelovih automobila. Ovo je ukupno deseta generacija Opelovih modela kompaktnog segmenta, i četvrta generacija Astri.

Nove izmjene čine Astru još više sportskom i raznolikom. Agresivniji izgled eksterijera i interijera naglašava sportski duh i tehničke prednosti ovog kompaktnog modela. Uz novu limuzinu, peterovratnu varijantu, karavan Sports Tourer i trovratni GTC kupe kao i sportsku Astru OPC, šarolika linija Astri sada je potpuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Peterovratna Astra i model Sports Tourer dobili su nov, svjež izgled koji je još više sportski i luksuzan. To se odnosi i na novu četverovratnu Astru limuzinu. Opelov dizajnerski tim usredotočio se na prednji dio dajući mu još naglašeniju donji dio prednje maske inspiriran dizajnom Astre GTC, oplemenjen mrežicom tehnički preciznije konstrukcije.

Image
Foto: opel

Znatno unaprijeđenom novom ponudom Astri, Opel nastavlja uspjeh svojeg najbolje prodavanog kompaktnog automobila koji je osvojio brojne nagrade, uključujući i prestižni Njemački zlatni volan (2009.) te je nedavno dobio najbolje ocjene u DEKRA-inom izvješću o kvaliteti rabljenih automobila za 2012. godinu

Na stražnjem dijelu mjesto za registarsku tablicu na peterovratnoj Astri oblikovano je na novi način tako da povećava dojam širine. Kod peterovratnog modela i Sports Tourera na odbojniku, netom ispod registarske tablice, nalazi se nova kromirana lajsna koja također pojačava dojam širine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uvođenje novih motora vrhunske tehnologije će u sljedećih šest mjeseci dodatno proširiti šaroliku ponudu Astrinih motora. Nova Astra OPC, opremljena s 2.0-litarskim benzinskim turbo motorom s izravnim ubrizgavanjem, obećava puno zabave iza upravljača. Uz snagu od 206 kW/280 KS i maksimalni okretni moment od 400 Nm, Astra OPC nije samo najsnažnija Astra svih vremena, nego je i najbrža; naime, najveća brzina moćnog kupea je 250 km/h, a ubrzanje od 0 do 100 km/h traje 6 sekundi.

Image
Foto: opel

Peterovratna Astra i model Sports Tourer dobili su nov, svjež izgled koji je još više sportski i luksuzan. To se odnosi i na novu četverovratnu Astru limuzinu. Opelov dizajnerski tim usredotočio se na prednji dio dajući mu još naglašeniju donji dio prednje maske inspiriran dizajnom Astre GTC, oplemenjen mrežicom tehnički preciznije konstrukcije.

Najbrža dizelska Astra svih vremena, moći će se naručiti od jeseni. Novi 2.0 BiTurbo CDTI motor s 143 kW/195 KS i impresivnih 400 Nm okretnog momenta već je poznat iz Insignije, no sada prvi put u model kompaktne klase i masovne proizvodnje donosi profinjenu tehnologiju sekvencijalnog BiTurbo motora. Ovaj motor s dva  turbopunjača koji rade u paru, omogućuje izvanredne performanse uz nisku potrošnju goriva, a ugrađivati će u Astru s petorim vratima, Sports Tourer i GTC model. Te tri različite karoserijske izvedbe nude izbor snažnih dizelskih modela kakav nema konkurenciju u kompaktnom segmentu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Opel također najavljuje unaprjeđenja svojeg dobro poznatog 1.4-litarskog benzinskog motora s turbopunjačem i 103 kW/140 KS. Ovaj motor, sada uz overboost, daje dodatnih 10% okretnog momenta koji tako privremeno raste s 200 na 220 Nm, što je vrlo korisno prilikom pretjecanja.

Kada se radi o motorima, nova linija Astri zadovoljiti će iznimno širok dijapazon želja kupaca. U ponudi su od najekonomičnije Astra svih vremena, modela 1.7 CDTI ecoFLEX (81 kW/110 KS i 96 kW/130 KS) sa samo 99 g/km CO (3,7 l/100 km) preko najsnažnije dizelske Astre svih vremena s novim BiTurbo CDTI motorom sa 195 KS do najsnažnije Astre u povijesti, modela OPC s 280 KS. Ako dodamo i LPG verzije s turbopunjačem (103 kW/140 KS) predstavljene početkom ove godine, ponuda motora s novom linijom Astri jedna je od najraznolikijih u kompaktnom segmentu. Osim toga, početkom iduće godine bit će predstavljena nova generacija benzinskih SIDI (Spark Ignition Direct Injection) ECOTEC motora  zapremine 1.6 litara s turbopunjačem koja će ponuditi ne samo superučinkovitu potrošnju goriva, nego i vrlo udobnu vožnju, te snagu do 200 KS.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: opel

Daljnje novosti koje podižu tehničke standarde na višu razinu, iz područja su siguronosnih sustava koji vozaču olakšavaju upravljanje vozilom. Brojne tehnologije dosada rezervirane za više klase, a predstavljene u Insigniji i Zafiri Tourer, sada su dostupne i u Astri, što znači još više sigurnosti i kontrole u vožnji.

Daljnje novosti koje podižu tehničke standarde na višu razinu, iz područja su siguronosnih sustava koji vozaču olakšavaju upravljanje vozilom. Brojne tehnologije dosada rezervirane za više klase, a predstavljene u Insigniji i Zafiri Tourer, sada su dostupne i u Astri, što znači još više sigurnosti i kontrole u vožnji. Među njima su druga generacija prednje kamere Opel Eye s poboljšanim sustavom za prepoznavanje prometnih znakova (Traffic Sign Assistant, TSA II), upozorenje pri napuštanju prometne trake (Lane Departure Warning, LDW), pokazivač udaljenosti do vozila ispred (Following Distance Indication, FDI) i alarm protiv frontalnog sudara (Forward Collision Alert, FCA). Ti sustavi generiraju upozorenja koja pomažu u sprječavanju potencijalno opasnih situacija, primjerice kada je vozačeva pažnja usmjerena drugdje ili kada vozač izgubi koncentraciju.

Ostale pomoćne sustave sačinjavaju stražnja kamera, napredni parkirni senzori koji prepoznaju slobodna parkirna mjesta i pomažu pri parkiranju, kao i upozorenje o mrtvom kutu te prilagodljivi tempomat (Adaptive Cruise Control, ACC) koji se temelji na podacima prikupljenim radarom s automatskim kočenjem u slučaju kada je sudar neminovan (Collision Imminent Braking, CIB), a koji funkcionira pri brzinama između 50 i 180 km/h. Prilagodljivi tempomat pomaže vozaču održavati odabranu brzinu automatskim ubrzavanjem ili usporavanjem uz održavanje sigurne, prethodno određene udaljenosti u odnosu na vozilo ispred.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: opel

Nove izmjene čine Astru još više sportskom i raznolikom. Agresivniji izgled eksterijera i interijera naglašava sportski duh i tehničke prednosti ovog kompaktnog modela.

Tu je i najnovija generacija pametnih prilagodljivih prednjih svjetala (AFL+) s biksenonskim prednjim svjetlima i cijelim nizom profinjenih značajki vezanih za svjetla kao što su pomoć s dugim svjetlima, dinamička zakretna svjetla, svjetla u zavoju i promjenjiva raspodjela svjetala koja automatski prilagođava svjetlosni snop trenutnim uvjetima, uključujući i vremenske prilike.

Znatno unaprijeđenom novom ponudom Astri, Opel nastavlja uspjeh svojeg najbolje prodavanog kompaktnog automobila koji je osvojio brojne nagrade, uključujući i prestižni Njemački zlatni volan (2009.) te je nedavno dobio najbolje ocjene u DEKRA-inom izvješću o kvaliteti rabljenih automobila za 2012. godinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike