primili 100 milijuna dolara mita? / Švicarska policija uhitila šest dužnosnika FIFA-e zbog korupcije, među njima i potpredsjednik!

Švicarski policajci u civilu nenajavljeno su upali u hotel Baur au Lac u Zurichu i uhitili nekoliko dužnosnika svjetske nogometne organizacije, među njima i potpredsjednika Fife Jeffreya Webba s Kajmanskog Otočja te Eduarda Lija, predsjednika kostarikanskog nogometnog saveza

27.5.2015.
8:02
VOYO logo

Švicarska policija uhitila je nekoliko visokih dužnosnika FIFA-e u hotelu u Zurichu zbog korupcije, objavio je New York Times.

Čelnici FIFA-e u Zurichu su na svom godišnjem sastanku na kojem će birati novog predsjednika organizacije. Aktualni predsjednik u četiri mandata Sepp Blatter najveći je favorit za izbor. Izvori kažu da on nije jedan od uhićenih, no CNN doznaje da je i on također pod istragom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Švicarski policajci u civilu nenajavljeno su upali u hotel Baur au Lac u Zurichu i uhitili nekoliko dužnosnika svjetske nogometne organizacije. Među njima i potpredsjednika Fife Jeffreya Webba s Kajmanskog Otočja te Eduarda Lija, predsjednika kostarikanskog nogometnog saveza, navodi New York Times.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sumnja se da su tijekom više od dva desetljeća primili gotovo 100 milijuna dolara mita na ime dodjeljivanja medijskih i TV-prava te sponzorstava.

U sjedištu Fife u Zürichu u tijeku je hitna sjednica nakon uhićenja šestero visokih dužnosnika, a za 11 sati najavljena je izvanredna 'presica' iz Fife.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jordanski princ Ali bin Hussein jedini je Blatterov protukandidat za mjesto predsjednika Fife na sjednici u petak. On se kratko oglasio i kazao kako je danas "tužan dan za nogomet".

U ožujku ove godine britanski Telegraph otkrio je, provevši vlastitu istragu, da su Jack Warner i njegova obitelj dobili oko 1,6 milijuna eura od katarske tvrtke kako bi glasovali za domaćinstvo Svjetskog prvenstva u Kataru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

New York Times objavio je punu listu optuženih: Jeffrey Webb, Eugenio Figueredo, Jack Warner, Eduardo Li, Julio Rocha, Costas Takkas, Rafael Esquivel, José Maria Marin i Nicolás Leoz.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Očekuje se da će se lista osumnjičenih proširiti i na čelne ljude marketinga: Alejandra Burzaca, Aarona Davidsona, Huga Jinkisa i Mariana Jinkisa. Tereti se i Jose Margulies, koji je posredovao u ilegalnim isplatama.

Uhićenja su provedena pod optužbom raširene korupcije u FIFA-i koja se proteže u zadnja dva desetljeća, uključujući izbor za domaćina Svjetskih prvenstava, marketing te unosne ugovore za prava prijenosa utakmica, ustvrdila su tri policijska dužnosnika s direktnim spoznajama o slučaju. Optuženi su za pranje novca, iznudu i prijevare.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo