Ovo je fantazija! Evo što su napravili od stadiona!

Spektakularnom ceremonijom otvorene su 30. moderne Ljetne olimpijske igre kojima je domaćin London. Igre je službeno otvorenima proglasila kraljica Elizabeta II...

27.7.2012.
19:34
VOYO logo

Svečanost je započela u 22 sata po srednjeeuropskom vremenu, a trajala je nepuna četiri sata. U režiji Dannyja Boylea, Oscarom nagrađenog redatelja filma 'Milijunaš s ulice', gledatelji na Olimpijskom stadionu u Londonu uživali su u programu u kojem je sažeta bogata povijest Velike Britanije, od industrijske i socijalne revolucije do popularne kulture, glazbe i filma. Londonu je ovo treće domaćinstvo Olimpijskih igara, nakon 1908. i 1948. godine i jedini je grad kojem je čast ugošćivanja najvećeg svjetskog sportskog događaja pripala u toliko navrata. Na Igrama će nastupiti 10490 sportaša iz 204 zemlje svijeta, a ponosno je hrvatski barjak na otvorenju nosio vratar naše rukometne reprezentacije Venio Losert.

http://www.youtube.com/embed/Xi8SdbQWKu8 Tradicionalno je prva na svečani mimohod olimpijskih ekspedicija izašla Grčka, a kao posljednja domaća Velika Britanija. Ceremonija je započela svečanim udaranjem u 23 tone teško olimpijsko zvono od strane ovogodišnjeg pobjednika Tour de Francea, britanskog biciklista Bradleyja Wigginsa. U spektaklu su među ostalima sudjelovali Craig David, posljednji glumac koji je utjelovio najpopularnijeg filmskog špijuna svijeta Jamesa Bonda, kao i Rowan Atkinson, autorica Harryja Pottera J.K. Rowling... Baklju je gliserom po Temzi prevezao slavni engleski nogometaš David Beckham, a na stadion ju je u trku donio Sir Steve Redgrave, sjajni veslač i osvajač pet zlatnih olimpijskih medalja u nizu između 1984. i 2000. godine. On ju je potom predao u ruke sedmoro mladih sportaša koje su prethodno simbolično izabrali drugi slavni umirovljeni britanski sportaši poput Dame Kelly Holmes i Daleyja Thomspona. Nakon istrčanog kruga u kojoj se spomenutih sedmoro izmjenjivalo s plamenom u ruci zapaljeno je na desetke manjih baklji koje su se potom uzdigle u kružnoj konstrukciji visoko iznad tla i spojile u gigantski olimpijski plamen. Sam šou zatvorio je legendarni član Beatlesa Sir Paul McCartney pjesmom "Hey Jude" uz spektakularan vatromet.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Procjenjuje se kako su igre u Londonu najskuplje igre u povijesti Olimpijade, Britance će ukupno stajati preko 11,5 milijardi eura, a samo otvaranje premašilo je iznos od 28 milijuna funti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I dok svijet još uvijek prepričava spektakularno otvaranje Olimpijskih igara u Londonu, nije loše pogledati koliko je silnoga truda stajalo iza "Otoka čuda", kako je službeno nazvan program otvaranja.

Tako je primjerice taj 3,5-satni šou od kojega je zastajao dah bio uvježbavan više od 200 puta. Oko 7500 volontera u prosjeku je na ponavljanja svojih točaka potrošilo oko 150 sati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sama koreografija sastojala se od 12.956 elemenata, a koristila je sustav s milijun watta napajanja. Sva ta silna struja išla je prema svijetu u zvukovima i glazbi kroz 500 zvučnika.

Inače, nije sve prošlo bez incidenta. Policija je uhitila više od 100 biciklista koji su se, očito nesvjesni što se događa (ili ih nije bilo briga), odlučili malo provozati Londonom u sklopu svoje tradicionalne mjesečne vožnje. Problem je izbio kad su htjeli proći pored Olimpijskog stadiona, a snage reda to nisu dozvolile, pa je došlo do naguravanja, svađe i na kraju brojnih uhićenja

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo