PROMJENE U KUĆI NOGOMETA / 'Štimca ste vi postavili i čast vam svaka na tome!'

Nove uloge u HNS-u su odavno podijeljenje. Vlatko Marković nakon 14 godina odstupa s čelne pozicije, a na njegovo mjesto dolazi Davor Šuker. S njim dolazi i novi izbornik - Igor Štimac.

5.7.2012.
12:25
VOYO logo

Nakon nekoliko vrlo dramatičnih, čak i incidentnih skupština Hrvatskog nogometnog saveza, današnji summit nogometnih dužnosnika u Hrvata trebao bi proteći u revijalnom tonu, a 'ručice' bi se u zrak trebale podizati - jednoglasno.

Karte su odavno podijeljene, Vlatko Marković je 'abdikaciju' priznao već prije Eura, a s njim će otići i najdugovječniji glavni tajnik Zorislav Srebrić. Kamere RTL-a uhvatile su El presidentea uoči sjednice u Rusanovoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Čovjek nakon svega što je napravio u ovih 14 godina ne može biti tužan, možda samo ljut. Ma, nisam ljut, ionako sam rekao da ću otići kada ja to budem htio. Mogu biti ponosan, imamo igrače koji se prodaju diljem Europe, pogledajte samo Mandžukića", rekao je Marković uoči skupštine HNS-a.

Ima li nešto za čime žalite?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Žalim za puno stvari, ali i ovako smo napravili puno, više nego što se očekivalo. Šuker je veliko ime, trenirao sam ga 7 godina, znam kakav je i dostojno će me zamijeniti", dodao je predsjednik HNS-a na odlasku.

Kako komentirate Igora Štimca na izborničkom mjesto?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Štimac? Nemam pojma, to ste ga vi postavili za izbornika i čast vam svaka na tome!", zaključio je Marković.

TIJEK SKUPŠTINE:

Skupštinu HNS-a otvorio je ZorislavSrebrić koji odlazi s mjesta glavnog tajnika jer se ta funkcija ukida. On sada postaje prvi čovjek HNS-a. Nakon njegovog uvoda, riječ je preuzeo VlatkoMarković te i službeno podnio ostaku koja je prihvaćena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Image

vlatko marković davor šuker vlatko marković davor šuker

Budući počasni predsjednik HNS-a od svoje se stare funkcije oprostio riječima:

"Nikad ne bi mijenjao svoj put jer je nogomet bio i ostao moj cijeli život. Mogu biti ponosan na svoj rad, no svi uspjesi neće biti važni ako ne nastavimo pobjedničkim putem. Obišao sam cijeli svijet, znam što se i kako može, a Vaš je zadatak sačuvati kuću koju smo gradili s ljubavlju. Ona vrijedi".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izborna komisija je potom potvrdila kako postoji samo jednog kandidata za predsjednika HNS-a, DavorŠuker. Uslijedilo je javno glasovanje nakon koga je Srebrić čestitao Šukeru na novoj tituli.

Novi predsjednik HNS-a obratio svima okupljenima:

"Dragi sportski prijatelji, ne želim skrivati zadovoljstvo i zahvaljujem na povjerenju. Zahvalan sam svim navijačima koji su hrabrili naše nogometaše na Euru, ali i onima koji su tu od početaka neovisnosti Ćiri i Mikši, Vedrišu, Brodarcu, bivšim izbornicima, Ćiri, Joziću, Poklepoviću i ostalima".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: PIXSELL
Image
Foto: PIXSELL

'Zlatna kopačka' 1998. u dugom je govoru spomenuo i predsjednika RH Ivu Josipovića te kazao kako će ga on i njegov tim upoznati s potezima koje će činiti kako bi spriječili narušavanje njihovog ugleda u svijetu.

Nakon što je Marković izabran za počasnog predsjednika HNS-a, funkcija koja se uvodi prvi put u 100 godina postojanja Saveza, svoj je govor održao i predstavnik UEFA-e FrantišekLaurentz, a Šuker i Marković su razmijenili darove.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Službeno su izabrani i članovi Izvršnog odbora HNS-a: Božo Galić, Nenad Horvatić, Robert Markulin i Ante Vučemilović-Šimunović, a za izvršnog predsjednika HNS-a jednoglasno je imenovan Damir Vrbanović.

Kulušić i Vučemilović postali su dopredsjednici, a uslijedila je i točka dnevnog reda o ukidanju suspenzija. Kada je službeno obavljen i taj posao, nestale su sve prepreke da donedavno suspendirani IgorŠtimac postane novi hrvatski izbornik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

NAJAVA SKUPŠTINE:

Uoči nastupa Hrvatske u Poljskoj i Ukrajini već su bila poznata i imena novi čelnih ljudi. Davor Šuker, 'svjetski brend', postat će predsjednik HNS-a, a mjesto izvršnog predsjednika, koje se uvodi umjesto funkcije glavnog tajnika, pripast će Damiru Vrbanoviću, čovjeku od najvećeg povjerenja Zdravka Mamića.

Uostalom, upravo je Maminjo kadrovski posložio novi HNS, baš kao što je izborničku funkciju gurnuo u ruke čovjek kojem je donedavno vikao - 'nećeš, razbojniče!'. Da, Igor Štimac je prihvatio 'brak iz interesa' jer je žarko htio izborničku fotelju iako pravog trenerskog iskustva zapravo - nema.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Doduše, bilo ga je lijepo slušati kao sukomentatora tijekom Eura, mora mu se priznati da je puno radio na sebi, svom izgovoru, a elokvencije mu nikada nije ni nedostajalo.

Sada te kvalitete treba pretočiti u titulu vođe reprezentacije, što mu također nije strana uloga.  U Ćirinoj generaciji Štimčeva riječ se slušala, a sigurno je da će se slušati, pogotovo ako se zna da je kapetan hrvatske reprezentacije i prvi među jednakima u 'Vatrenima' njegov pulen Darijo Srna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: PIXSELL
Image
Foto: PIXSELL

Sjednica Skupštine HNS-a počinela je u 11 sati i ako se ne dogodi nekakav 'hitchcockovski' preokret, par sati kasnije svi će iz Westina izići uz široke osmijehe i gomilu kurtoaznih riječ na račun 'onog drugog'.

A što će biti kasnije, s hrvatskim nogometnom i HNL-om koji je na samom dnu, tko zna?

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo