VIDEO: / Najveći prevarant, krvava drama i Mandžukićev uspjeh

Godina na izmaku je za neke sportaše bila vrlo šokantna i posljedice svojih (ne)djela će osjećati još dugo.

31.12.2013.
9:00
VOYO logo

Šokantno priznanje Lancea Armstronga

Ono što su mnogi smatrali iznimno uspješnom karijerom, pokazalo se velikom neistinom i prevarom, jednom od najvećih u povijesti. Nekad slavni biciklist Lance Armstrong je početkom godine u intervjuu Oprah Winfrey priznao da je varao i uzimao nedopuštena sredstva.

"Mislio sam da sam se izvukao. Ne bismo sjedili ovdje da se nisam vratio. Sjedimo ovdje jer je provedena dvogodišnja federalna kriminalistička istraga. Iskvaren sam, duboko iskvaren. Mislim da svi imamo svoje mane i pogreške. Provest ću ostatak života pokušavajući vratiti povjerenje i ispričati se ljudima. Do kraja života", rekao je Armstrong te priznao da nijedan od svojih sedam naslova na Tour de Franceu ne bi osvojio bez pomoći dopinga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

//www.youtube.com/embed/e8keHmtBn4k

Tim priznanjem je, naravno, bacio mrlju na svoja postignuća, a nakon toga je uslijedila agonija oduzimanja odličja i novca, a javno su ga osudili i brojni aktivni sportaši poput Novaka Đokovića koji je izjavio da je Armstrong sramota za sport.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Krvava drama Oscara Pistoriusa

Jedan od najpoznatijih paraolimpijaca je nakon drame u svom afričkom domu 14. veljače optužen za ubojstvo svoje prekrasne djevojke Reeve Steenkamp. Suđenje za ubojstvo koje je potreslo sportski svijet još nije ni blizu kraja, a Pistorius se brani tvrdnjom kako je pucao u vrata kupaonice misleći da se iza njih skriva lopov.

//www.youtube.com/embed/Vq_8XmfQ-A0

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Veliko slavlje Andyja Murraya

Velika Britanija je punih 77 godina čekala na muškog pobjednika Wimbledona i napokon ga dočekala. Murray je u finalu slavnog turnira nakon nešto više od tri sata igre pobijedio Novaka Đokovića 6:4, 7:5, 6:4 i napokon prekinuo dugi post britanskog tenisa koji je još od 1936. i Freda Perryja čekao svog pobjednika. Godinu dana prije Murray je u finalu izgubio od Rogera Federera te priznao da je ovim trijumfom izliječio svoje traume.

//www.youtube.com/embed/2PYyEDl1bJk

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Finale prošle godine bio je jedan od najtežih trenutaka u mojoj karijeri. Ovo je bio težak meč i nevjerojatno dug zadnji gem. Ne znam kako sam ga uspio izvući. Razumijem koliko su svi željeli vidjeti britanskog pobjednika u Wimbledonu. Dao sam sve od sebe. Igrao sam protiv Novaka puno puta. On je jedan od najvećih boraca i to je dodatno otežalo. Nekako sam se na kraju uspio provući."

Novi trijumf i neposluh Sebastiana Vettela

Nijemački pilot je osvojio četvrti uzastopni naslov svjetskog prvaka u Formuli 1, ali bitka za njega je ostavila i malu mrlju na njegovoj karijeri. Na VN Malezije je odlučio ignorirati odluku svoje momčadi te je prestigao kolegu iz Red Bull Renaulta Marka Webbera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

//www.youtube.com/embed/KryxP00vnmA

"Trenutačno sam crna ovca i sve što mogu napraviti jest ispričati se Marku", rekao je Vettel, ali njegov odnos s Webberom je nepovratno uništen, a Australac je na kraju sezone napustio Formulu 1 i krenuo u nove izazove.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Eurobasket oživio hrvatsku košarku

Hrvatska košarkaška reprezentacija se nakon punih 18 godina protiv Španjolske borila za brončanu medalju, no ostala je bez nje jer je Furija bila bolja sa 92:66. Nastup izabranika Jasmina Repeše na turniru u Sloveniji pamtit ćemo po tribinama punih 'kockastih' dresova koje su bučno bodrile košarkaše i možemo reći da se sport u kojem smo nekada bili velesila 'vratio u Hrvatsku', barem na neko vrijeme, no nadamo se da će tako i ostati.

//www.youtube.com/embed/soM0-ZmEyWU

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dvoboji Vatrenih sa Srbijom

Od kvalifikacija za EURO 2000. godine čekao se novi dvoboj sa Srbijom. Taj 22. ožujak će hrvatski navijači pamtiti jer je na krcatom Maksimiru s 2:0 poražen mrski protivnik golovima Mandžukića i Olića. Kvalifikacije za SP Vatrene na čelu s Igorom Štimcem su bile šokantne jer su kasnije uslijedili porazi od Škotske i Belgije pa su se hrvatski reprezentativci s novim izbornikom Nikom Kovačem morali spašavati na susretima dodatnih kvalifikacija s Islandom.

//www.youtube.com/embed/srT1U0wQpoU

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uzvrat u Maksimiru će, osim po plasmanu na SP u Brazilu, ostati upamćen po crvenom kartonu Mandžukića zbog kojeg će propustiti otvaranje SP-a i spektakl s Brazilom te Šimunićevom slavlju s navijačima zbog kojeg ga je FIFA kaznila vrlo drastično - suspenzijom od 10 utakmica sa zabranom boravka na stadionu na kojem igraju Vatreni te novčanom kaznom od 30 tisuća švicarskih franaka. Šimunićev odvjetnik je najavio žalbu i rušenje ove teške kazne.

Slavlje Mirka Filipovića u Areni

U ožujku je u zagrebačkoj Areni održan K-1 World Grand Prix na kojem je pobjedu odnio Cro Cop. Mirko je u finalnoj borbi pobijedio 10 godina mlađeg Nizozemca Ismaela Londta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

//www.youtube.com/embed/RzhL4nOzJEE

Mirko Filipović će godinu pamtiti i po porazu od Alekseja Oleinika na eventu Legend 2 u Moskvi u meču u kojem je bio apsolutni favorit. Rus je jednostavno 'ugušio' Mirka na parteru već krajem prve runde.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odlazak velikog Alexa Fergusona

Iako je ova vijest bila očekivana, ipak je 'zatresla' Otok, ali i nogometni svijet. Legendarni menadžer Manchester Uniteda Alex Ferguson objavio je svoj odlazak u mirovinu. Fergie je na Old Trafford stigao 1986. godine i od tada sa Crvenim vragovima osvojio more trofeja i upisao se u nogometne 'besmrtnike'.

//www.youtube.com/embed/lT68Fx11ocw

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Europa se vratila na Kantridu

Nogometaši Rijeke su nakon dugo godina opet osjetili slast nastupanja u europskim natjecanjima, a to su izborili šokantnim prolaskom Stuttgarta u posljednjim sekundama utakmice.

//www.youtube.com/embed/ZOMJRchlrUI

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Igrači Matjaža Keka su nastupili u skupini Europske lige s Real Betisom, Lyonom i Vitorijom Guimaraes te nastup završili s četiri boda osvojena u četiri remija i dva poraza. Rijekin nastup se svakako može ocijeniti uspješnim, a obzirom na planove čelnika kluba s Kantride uskoro se može očekivati nova europska avantura.

//www.youtube.com/embed/1TRdNubaXn0

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mandžukićev Bayern pokorio nogometni svijet

Bavarski velikan je ove sezone osvojio sve što je mogao, a Mario Mandžukić će dugo pamtiti ovu vrlo uspješnu godinu. Između ostalog, imao je čast zabiti pogodak u finalu Lige prvaka na Wembleyju.

//www.youtube.com/embed/E6a45aHFf2Q

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naš napadač je u 60. minuti doveo svoju momčad u vodstvo, Gündoğan je osam minuta kasnije izjednačio, a Robben u 89. minuti donio veliko slavlje Bayernu. Iznimno uspješnu sezonu Mandžo i društvo su okrunili naslovom svjetskih klupskih prvaka.

Gareth Bale ostvario rekordni transfer

Početkom rujna okončana je jedna od najvećih nogometnih sapunica, a Gareth Bale je na Santiago Bernabeuu predstavljen kao najveći transfer u povijesti nogometa. Tottenham je za njega od Reala dobio oko 100 milijuna eura, a Bale je tako 'skinuo' Cristiana Ronalda s vrha ljestvice najvećih nogometnih poslova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

//www.youtube.com/embed/k1ff9XKrrRM

Trijumf Sandre Perković

Sandra Perković je u ovoj godini u Moskvi osvojila naslov svjetske prvakinje u bacanju kladiva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Olimpijska pobjednica, dvostruka europska prvakinja, dvostruka ukupna pobjednica u Dijamantnoj ligi i pobjednica na Mediteranskim igrama, u Moskvi je osvojila i svjetsko zlato, jedino koje još nije imala u karijeri, a do njega je stigla već u drugoj seriji natjecanja kada je bacila pobjednički hitac od 67.99 metara.

//www.youtube.com/embed/_jllUzSux9c

"Osvojila sam sve što se moglo osvojiti ove godine: Mediteranske igre, Dijamantnu ligu i Svjetsko prvenstvo. Ova 2013. godina je bila i više nego uspješna za mene uza sve probleme koji su me mučili. Ali, što te ne ubije, ojača te", rekla je Sandra.

Sljedeća godina će biti još bogatija sportskim događajima jer nas očekuju i SP u nogometu te Olimpijske igre u Sočiju, a nadamo se da će hrvatski sportaši na njima ostvariti uspjehe za pamćenje.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo