Sportaši koji su preranim odlascima šokirali svijet

Ovo je priča o sportašima koji su prerano 'pobjegli' u mirovine. Neki od njih su se na sreću vraćali, neki nažalost nisu, a za neke legende je šteta što su se odlučili na povratak.

28.2.2013.
16:06
VOYO logo

Janica Kostelić

Hrvatska sportska heroina je pokorila svijet skijanja i s 25 godina se oprostila od profesionalne karijere. Tog 19. travnja 2007. godine je u Tomislavovu domu na Sljemenu svijetu obznanila da se ostavlja svoje velike ljubavi i dotadašnjeg načina života, a kao glavni razlog navela je brojne probleme s ozljedama koje je imala u skijaškoj karijeri. Svijet se vjerojatno još čudi kako je djevojka iz 'neskijaške' nacije harala s takvom dominacijom, a i danas joj se klanjaju po skijalištima Svjetskog kupa na kojima vjerno prati utrke svog brata Ivice i dojmove prenosi na svom blogu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njezine brojne uspjehe i dostignuća znaju i ptice na grani, a vrhunac slave doživjela je na OI u Salt Lake Cityju na kojima je osvojila tri zlatne i jednu srebrnu medalju, što do tada nije uspjelo niti jednoj njezinoj prethodnici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Janica bi vjerojatno i danas na stazama mogla držati lekcije brojnim skijašicama, a navijači će zauvijek pamtiti njezinu lakoću skijanja i vrhunske izvedbe među kojima je i legendarni nastup na njezinom Sljemenu na kojem se do cilja spustila bez jednog štapa.

Michael Jordan

Za mnoge i danas pojam košarke i najbolji igrač koji se ikada loptao između obruča. Legendarni Air Jordan je sa svojim Chicago Bullsima osvojio tri naslova prvaka NBA lige i onda 6. listopada 1993. godine izjavio kako je izgubio želju za igrom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nedugo nakon toga je priznao da je tu njegovu odluku ubrzala i obiteljska tragedija, odnosno ubojstvo njegovog oca u srpnju te godine. Jordanovog oca su na odmorištu na autocesti ubila dvojca tinejdžera koja su kasnije osuđena na doživotnu zatvorsku kaznu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U autobiografiji For the Love of the Game objavljenoj 1998. godine objasnio je da se na mirovinu pripremao od ljeta 1992. godine i OI u Barceloni kada su on i suigrači iz Dream teama osvojili zlato pobijedivši hrvatsku reprezentaciju predvođenu Draženom Petrovićem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak, Jordan nije dugo izdržao te je 18. ožujka 1995. godine obznanio da se vraća i već drugi dan zaigrao za svoje Bullse protiv Indiana Pacersa te zabio 19 koševa. Ta je utakmica porušila rekorde i postala najgledaniji susret NBA lige od 1975. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon povratka je osvojio nova tri uzastopna naslova prvaka i u siječnju 1999. godine ponovo pobjegao od svjetla reflektora. Ni to nije bio njegov konačan kraj te se 2001. vratio košarci, ali ovaj put u dresu Washington Wizardsa, no njegovi najsvjetliji dani su ostali u Chicagu.

Eric Cantona

Karijeru slavnog francuskog nogometaša, poznatog i po svojoj podignutoj kragni, pratile su kontroverze, a ostavio se nogometa 1997. godine sa samo 30 godina. Cantona je 1995. napravio skandal i dobio kaznu zbog kung fu napada na navijača Crystal Palacea Matthewa Simonsa na putu u svlačionicu u koju je morao ranije od suigrača zbog udaranja braniča Richarda Shawa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kada galebovi slijede ribarice, to je zato što misle da će baciti sardine u more. Hvala vam", izjavio je nakon incidenta Cantona na konferenciji za medije, ustao i sve ostavio u čudu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Francuz je zbog tog napada osuđen na dvotjednu zatvorsku kaznu, no ta je odluka nakon žalbe promijenjena u kaznu od 120 sati dobrotvornog rada. Engleski nogometni savez ga je kaznio s osmomjesečnom suspenzijom te prozvao Cantonu da je osramotio nogomet. Suspenziju je potvrdila i FIFA, što je značilo da kaznu ne može izbjeći niti transferom u neki klub druge države.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tada je htio prekinuti ugovor s Unitedom, no Alex Ferguson ga je na sastanku u Parizu nagovorio na ostanak. Na kraju sezone 1996./97. Cantona je objavio da se povlači iz nogometa jer je izgubio entuzijazam, a htio si je ostvariti i glumački san.

Björn Borg

Osvajač 11 Grand Slam naslova i svjetski broj jedan između 1977. i 1980. povukao se u mirovinu sa samo 26 godina. Pet puta zaredom je osvajao naslov u Wimbledonu, a tome pridodao šest trijumfa na Roland Garrosu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mnogi ga smatraju jednim od najvećih igrača u povijesti i prvom rock zvijezdom tenisa, a u povijest se upisao kao prvi igrač koji je u jednoj sezoni (1979.) osvojio više od milijun dolara. Tri godine kasnije je nastupio na samo jednom turniru (Monte Carlo) na kojem je u četvrtfinalu izgubio od Yannicka Noaha, a 1983. je objavio prekid karijere, što je šokiralo i Johna McEnroea koji ga je nagovarao na ostanak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ranih devedestih godina prošlog stoljeća se pokušao vratiti, no bolje da nije jer je samo uprljao svoju sjajnu zvijezdu katastrofalnom statistikom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Velikan Arthur Ashe je o Borgu izjavio:

"On je bio veći od igre. On je bio pout Elvisa Presleyja i Liz Taylor. Izgubio je dodir sa stvarnim svijetom."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Magic Johnson

Slavni košaraš LA Lakersa je 7. studenog 1991. nakon liječničkog pregleda sazvao konferenciju za medije na kojoj je šokirao svijet.

"Zbog virusa HIV-a kojeg imam morat ću se odreći Lakersa već danas", izjavio je Magic na konferenciji za medije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Za mene je to bila bolest nekoga drugog. To je bila bolest rezervirana za homoseksualce i ovisnike o drogama, a ne za nekoga poput mene", napisao je kasnije u jednoj kolumni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Navijači su ga ipak izabrali u početnu petorku za All-Star utakmicu u Orlandu, iako su se mnogi igrači bunili tvrdeći da bi mogao zaraziti druge ako se ozlijedi na terenu i zaradi otvorenu ranu. Johnson je ipak predvodio momčad Zapada do pobjede 153:113 te je proglašen MVP-jem All-Stara postigavši 25 koševa uz devet asistencija i pet skokova. U posljednjoj minuti je zabio tricu nakon čega su mu svi igrači potrčali u zagrljaj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon toga je igrao i za Dream team u Barceloni, a prije sezone 1992./1993. je izrazio želju da se vrati u NBA. Nakon treninga i pripremnih utakmica ipak se povukao, a cijelu priču je pratila kontroverza koju su potpaljivali brojni igrači.

Rocky Marciano

Slavni boksač je objesio rukavice o klin s 33 godine iako nije imao 'opravdan razlog'. U 49 profesionalnih mečeva nije osjetio bol poraza i još uvijek je jedini svjetski teškaški prvak koji je u mirovinu otišao sa savršenim omjerom, a titulu je obranio šest puta.

Povukao se 1956. godine s 33 godine, a život izgubio u avionskoj nesreći 1969. uoči svog 46. rođendana.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo