PRVENSTVO U SJENI NEREDA / Sport ovog puta ipak 'nije pobijedio'

Image
Foto: Photos/Ilustracija

Napadi na navijače u Novom Sadu, razbijeni automobili, ali i glave, sramotno skandiranje kakvo se ne viđa baš nigdje na svijetu i na kraju provokacije na račun Domovinskog rata - to je druga strana velikog sportskog događaja, koja ju je vjerojatno obilježila i više nego odlična igra pojedinih momčadi.

30.1.2012.
8:52
Photos/Ilustracija
VOYO logo

Kako to obično biva kada Hrvatska gostuje u Srbiji, ili obrnuto, uvijek strahujemo od potencijalnih nereda, ali se istodobno nadamo kako se naši strahovi neće obistiniti. Nažalost, tome je uistinu rijetko kada tako. Europsko rukometno prvenstvo u Srbiji nije bilo izuzetak, baš naprotiv.

Već prva veća pobjeda Hrvatske, ona protiv Francuske, probudila je u pojedinim srpskim navijačima strah od moguće prijetnje njihovom velikom cilju pa su svoju ljutnju, bijes ili frustracije iskalili na koloni automobila iz Hrvatske, u kojoj su se, među ostalima, nalazile i žena i djeca.

Stotine razbijenih automobila, deseci ozlijeđenih, jedan izbodeni navijač i veliki šok - to je ono što će našim navijačima ostati u sjećanju na Novi Sad.

Ipak, strasti su se smirile sve do najiščekivanije utakmice prvenstva - one između Srbije i Hrvatske. Ne treba napominjati kako se "Lijepa naša" nije ni čula od glasnog skandiranja, a uzvici poput "Ubij pi*** ustaške" orili su se BeoArenom. Možda je i sreća da smo izgubili, jer tko zna kako bi se naši malobrojni navijači u tom slučaju izvukli iz "pakla Arene". Nije utakmice prošla bez incidentata, a u jednom je ozlijeđen i liječnik 'Kauboja'.

Nije ni na našoj strani sve bilo po pravilima. Osvetu je u svoje ruke odlučila uzeti skupina huligana u Splitu, koja je upala na jednu zabavu. Oko 25 pripadnika srpske manjine u svojim je prostorima slavilo svetog Savu, kada su im došli posjetitelji, tukli ih i krenuli uništavati sve oko sebe.

Neredi su se nastavili i u Dubrovniku gdje su nepoznate osobe na srpskoj pravoslavnoj crkvi razbile dva prozora. Policija je obavila očevid te traga za počiniteljima, a pričinjena šteta je oko 200 kuna.

I za kraj, nakon što je Hrvatska uspjela doći do svoje desete medalje u rukometu, a Srbija došla do povijesnog uspjeha i srebrne medalje, ni slavlje nije moglo proći bez 'spornih trenutaka'.

Hrvatski su rukometaši na teren istrčali zadovoljni i sretni, mašući zastavama i pjevajući "Zovi, samo zovi". Nekoliko minuta kasnije - slika za ne povjerovati. Srpski reprezentativci u vojničkim kapama, tzv. šajkačama, koje neodoljivo podsjećaju na onu kakvu je nosio ratni zločinac Ratko Mladić.

Ipak, stavimo li na stranu sve negativnosti, možemo reći kako je prvenstvo pružilo dobru igru i podosta iznenađenja, što je odlična najava za nadolazeće Olimpijske igre u Londonu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo