moguće je da napadači budu oslobođeni /

Spora pravda u slučaju huliganskog napada na delegaciju HNS-a: ništa od presude do jeseni

Image
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Nema sumnje da se događaj dogodio i tko su sudionici, ali napad je bio u sastavu grupe, a da bi mi nekoga osudili trebamo dokaze individualne krivice, za svakog od njih, objasnila je Rendulić

15.6.2015.
16:48
Igor Kralj/PIXSELL
VOYO logo

Prekršajni sud u Gospiću najvjerojatnije neće do jeseni donijeti presudu u slučaju napada na delegaciju Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) i izbornika Niku Kovača, koji se dogodio u travnju ove godine na autocesti kod Gospića, a s obzirom da u dosadašnjem tijeku postupka nisu prikupljeni dokazi o pojedinačnoj odgovornosti, moguće je da napadači budu oslobođeni krivnje.

Predsjednica gospićkog suda Radmila Rendulić je na Hinin upit zašto taj jednostavni prekršajni postupak traje već dva mjeseca odgovorila da je razlog u tome što se delegaciji HNS-a nakon napada žurilo u Split pa policija nije sve sudionike događaja dovela pred sutkinju kako bi se provelo suočavanje te ustanovilo tko je koga napao, tko je oštetio auto, tko je kome opsovao majku i slično.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nema sumnje da se događaj dogodio i tko su sudionici, ali napad je bio u sastavu grupe, a da bi mi nekoga osudili trebamo dokaze individualne krivice, za svakog od njih, objasnila je Rendulić.

Po njenim riječima, suočavanje sudionika događaja potrebno je provesti kako bi sutkinja Ljiljana Popović Crnić kojoj je dodijeljen predmet mogla odlučiti o krivnji. Suočavanje sudionika najvjerojatnije će se provesti u Zagrebu s obzirom da akteri tog događaja dolaze iz raznih krajeva Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedan od napadnutih na odmorištu Zir bio je i glasnogovornik HNS-a Tomislav Pacak, no on slučaju ne želi pričati dok traje sudski postupak. "Mi se za taj događaj ne mislimo više obraćati javnosti. Valjda je sutkinja ta koja od nas prije javnosti treba čuti što se točno dogodilo. Naravno da nam je stalo da takvo huliganstvo ne prođe nekažnjeno i da surađujemo sa sudom, rekao je Pacak.

Prema Zakonu o prekršajima protiv javnog reda i mira okrivljenici mogu biti kažnjeni zatvorom u trajanju do trideset dana ili novčanom kaznom od 25 do 102 eura, a u slučaju naročito drskog i nepristojnog ponašanja moguća je kazna i do 179 eura.

Dvanaestorica okrivljenika su navijači Hajduka, ali ih se u postupku ne tretira kao navijačku skupinu jer nisu imali navijačka obilježja, iako su neki od njih kao pripadnici Torcide pod zabranom dolaženja na nogometne utakmice.

Dvojica izgrednika u travnju su gotovo dva tjedna provela u pritvoru, dok je treći pritvorenik bio maloljetan pa je njegovo pritvaranje trajalo 24 sata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U napadu, koji se dogodio na odmorištu nakon slučajnog susreta, nitko od sedmorice predstavnika HNS-a nije bio ozlijeđen, ali je oštećen njihov kombi mercedes vito. Članovi HNS-ove delagacije putovali su iz Zagreba prema Splitu radi dogovora o organizaciji dviju kvalifikacijskih utakmica hrvatske reprezentacije za predstojeće europsko nogometno prvenstvo "Euro 2016".

Prva od njih, utakmica protiv reprezentacije Italije, završila je u petak također incidentno jer je tijekom igre na travnjaku uočen kukasti križ. Autor tog nacističkog simbola još nije pronađen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo