Oblatili hrvatskog trenera: 'Podnosili smo razne uvrede'

Španjolska televizija TV3 napravila je dokumentarni film o najboljoj generaciji španjolske vaterpolske reprezentacije koju je za Olimpijske igre u Barceloni 1992.

25.9.2012.
20:36
VOYO logo

Tadašnji potpredsjednik španjolskog saveza Joaquim Pujol odlučio je 1990. godine imenovati Matutinovića za izbornika reprezentacije, koji je za cilj dobio napraviti momčad koja će na Igrama u Barceloni jurišati zlato. "Bile su to teške, dugačke, naporne i mukotrpne pripreme... Možda i potrebne", prisjetio se tadašnji kapetan Furije Manuel Estiarte, a na njega se nadovezao Salvador Gomez.

"To je bio pakao! Doslovno!"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

http://www.youtube.com/embed/vUePv52lQ04 Matutinović je španjolske reprezentativce na pripremama u Andori "tjerao" da svakodnevno trče 10 kilometara, isto toliko plivaju, te provode veći dio dana u teretani. "Čak i kada više nisi mogao trčati uzbrdo morao - morao si! Svaki puta kada bih skočio otpao bi mi nokat s jednog nožnog prsta", rekao je najkritičniji prema radu hrvatskog stručnjaka Gomez. "Oni koji nisu mogli podnijeti vojnički režim bivali su suočeni s dodatnim kaznama", navodi Marca. "On je vjerovao u svoje metode rada koje su bile brutalne. Čak i kada bi vas nešto boljelo niste smjeli to reći. Nije nam ni dozvoljavao da posjetimo doktora. Sjećam se da je Jesus Rollan morao pobjeći iz kampa kako bi posjetio zubara", ispričao je Gomez. http://www.youtube.com/embed/i4hjLiqn7J4

"Andora je mjesto ne toliko lijepih sjećanja. Morali smo podnositi razno-razne uvrede, poniženja i nepoštovanje. Nitko se ne voli prisjećati tog 'zatvora'", zaključio je Gomez. Matutinović je pak dao i svoje mišljenje o tim pripremama u Andori u spomenutom dokumentarcu. "Svi su bili prilično nedisciplinirani. Moja je ideja bila da pripremim svoju momčad za najveće napore koji su nas očekivali u Barceloni. Sve stvari koje su radili se i inače rade u ovome sportu", rekao je hrvatski stručnjak. "Nehumani napori donijeli su Španjolskoj srebrnu medalju nakon povijesnog finala s Italijom u kojem je poražena nakon produžetaka 9-8", navodi Marca. Zlato mu je uzeo Ratko Rudić. Matutinović je, na iznenađenje mnogih, otpušten s mjesta izbornika naredne godine, a Španjolska je u Atlanti 1996. osvojila zlatnu medalju nakon 7-5 pobjede u finalu protiv Hrvatske!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo