NEMA MIRA UOČI MUNDIJALA / Organizatori SP-a hladno odgovorili na nove optužbe australskih reprezentativaca: 'Nijedna zemlja nije savršena'

Image
Foto: Profimedia

Dosije o ljudskim pravima u Kataru pod pojačanim je nadzorom kako se približava početak izložbenog događaja, a planirano je nekoliko prosvjeda nakon što nogomet počne 20. studenog

5.11.2022.
9:12
Profimedia
VOYO logo

Katarski organizatori Svjetskog nogometnog prvenstva koji počinje za 23 dana (od 20. studenog - nedjelja pa do 18. prosinca - finale) odgovorili su na kritike Socceroosa, australske nogometne reprezentacije, o stanju ljudskih prava u zemlji, pohvalivši skupinu igrača za podizanje svijesti o problemima uoči prvenstva, priznajući da "nijedna zemlja nije savršena", prenosi ugledni Guardian.

Image
'NO HUMPING', MOLIM! /

Pa, gdje sad još i to?! 24 dana prije početka SP-a stiglo upozorenje o smrtonosnim kukcima gorim nego COVID

Image
'NO HUMPING', MOLIM! /

Pa, gdje sad još i to?! 24 dana prije početka SP-a stiglo upozorenje o smrtonosnim kukcima gorim nego COVID

Patnje radnika

Šesnaest australskih igrača izrazilo je zabrinutost zbog "patnje" radnika migranata i nemogućnosti LGBTQ+ osoba u Kataru "da vole osobu koju izaberu" u zajedničkom videu objavljenom u četvrtak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Priznali su da je u Kataru došlo do određenog napretka prije početka sljedećeg mjeseca, ali da je provedba reforme u zemlji "i dalje nedosljedna i zahtijeva poboljšanje".

Vrhovni odbor za isporuku i ostavštinu – organizator turnira – reagirao je na izjavu igrača i problem radničkih prava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pohvaljujemo nogometaše koji koriste svoje platforme za podizanje svijesti o važnim stvarima", rekao je odbor.

“Uložili smo sve napore kako bismo osigurali da ovo Svjetsko prvenstvo ima transformativni učinak na poboljšanje života, posebno onih koji su uključeni u izgradnju natjecateljskih i nenatjecateljskih terena za koje smo odgovorni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zaštita zdravlja, sigurnosti, sigurnosti i dostojanstva svakog radnika koji pridonosi ovom Svjetskom prvenstvu naš je prioritet."

Image

Ljudska prava u Kataru pod pojačanim nadzorom

Dosije o ljudskim pravima u Kataru pod pojačanim je nadzorom kako se približava početak izložbenog događaja, a planirano je nekoliko prosvjeda nakon što nogomet počne 20. studenog. Protivnici Socceroosa u skupini D, Danska, proizveli su potpuno crne igračke majice u čast radnicima koji su poginuli tijekom izgradnje stadiona i infrastrukture, dok će igrači iz devet momčadi nositi trake "One Love" oko ruke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Organizatori se nisu izravno pozabavili pitanjem istospolnih veza koje su postavili igrači Socceroosa u videu – što je i dalje nezakonito u Kataru – ali su rekli:

“Ovo Svjetsko prvenstvo pridonijelo je naslijeđu napretka, bolje prakse i poboljšanja života – i to je naslijeđe koje će živjeti dugo nakon što se šutne zadnja lopta.” Rekli su da se bilo kakva promjena u kulturi na radnom mjestu možda neće odmah uočiti, a provedba novih zakona izazov nije jedinstven za Katar. "Za nove zakone i reforme često je potrebno vrijeme za spavanje, a snažna provedba zakona o radu globalni je izazov, uključujući i Australiju", dodao je glasnogovornik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Svaka zemlja ima svoje izazove'

"Nijedna zemlja nije savršena i svaka zemlja, bila ona domaćin velikih događaja ili ne, ima svoje izazove."

Socceroos počinje svoju kampanju u skupini D protiv Francuske 23. studenog, prije nego što igraju s Tunisom tri dana kasnije i Danskom 1. prosinca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo