KOLUMNA VLADE ŠOLE / Slatke brige Line Červara

Image

Dvije kvalifikacijske utakmice za EP, pokazale su da se izborniku Červaru ozbiljno nameću neki mladi igrači

4.11.2008.
10:30
VOYO logo

Nakon utakmice s Finskom, teško je ocijeniti koliko smo jaki iako su neki mladi igrači, koji do sada nisu bili u prvom planu, pokazali da na njih možemo računati i da se najozbiljnije nameću izborniku.

Druga utakmica, protiv Mađarske u Veszpremu pred 6000 gledatelja, pokazala je, pak, da ti isti mladi igrači imaju stabilan karakter i da mogu kvalitetno igrati i u paklenoj atmosferi kakva je bila na toj utakmici. Prije svih mislim na Štrleka i Duvnjaka, za koje očekujem da će dobiti izbornikovu pozivnicu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I nije nikakav problem što smo izgubili tu utakmicu. Ovo je bio dobar test za igrače koji tek dolaze, a mi i Mađari sigurno ćemo se naposljetku plasirati na Europsko prvenstvo 2010. godine. Problem je bio u obrani 5:1, koja nije na adekvatan način sprječavala mađarske vanjske igrače da dolaze u idealnu zonu udarca u sredini terena i nisu zatvarali dijagonalna dodavanja na pivota. Golmani također nisu bili na vrhunskoj razini. Meni se kao gledatelju, ali i kao bivšem vrataru, čini da im nedostaje samopouzdanja. A vratari žive od samopouzdanja. Prema tome, smatram da im Lino treba više vjerovati i manje ih kritizirati.

No moramo biti zadovoljni napadom. Sve do 45. minute taktički smo dobro igrali. Protok lopte bio je brz, otvarali smo prostor za krila i na trenutke je taj dio naše igre izgledao doista odlično. Pali smo u posljednjih 15 minuta. Nismo našli odgovor na zgusnutu mađarsku obranu 6:0. Krila su ostala zatvorena i svi su naši napadi razbijeni na sredini igrališta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A one koji možda malo manje prate rukomet, valja podsjetiti da Mađari već 15 godina spadaju u gornji dom europskog rukometa. Trenutačno imaju dva kluba u Ligi prvaka i ovaj poraz nije tragičan, zapravo pokazuje stvarno stanje. Kada naša momčad bude potpuna i u najboljem sastavu, siguran sam da nećemo imati problema s Mađarima i ostalim sličnim ekipama.

Dakle, ove smo dvije utakmice apsolvirali na zadovoljavajući način. Pred nama je turnir "Četiri nacije", koji se igra potkraj studenoga u Austriji. Pretpostavljam da će Lino ponovno pozvati mlađe igrače i da neće forsirati one iskusne, koji će nam trebati potpuno spremni na SP-u. U Austriji treba obratiti pozornost na obranu, koja očito ne funkcionira kako treba, osobito u finišu utakmice. Tada padamo i gubimo utakmice pa Lino treba poraditi na tome da obrana bude učinkovita svih 60 minuta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naš trenutačno najbolji igrač je Tonči Valčić, koji igra i u obrani i u napadu. S njim i Lackovićem zatvorili smo poziciju lijevog vanjskog. Na desnom vanjskom imamo Metličića, koji trenutačno ima problema s ozljedama, ali mislim da će biti spreman kad bude najpotrebniji. Kao njegova (dobra) zamjena pokazao se Buntić, za kojeg definitivno ima mjesta u reprezentaciji, iako mu igra u obrani nije najjača strana. Duvnjaka smo već svi označili kao igrača koji mora zamijeniti Balića, a "najslađe" brige Lino će imati na poziciji desnog krila jer raspolaže odličnima Džombom, Zrnićem, Čupićem i Horvatom. Na lijevoj strani Štrlek je pokazao da je zaslužio Červarovu pozivnicu, a tu su još i Šprem i Vukić.

U svakom slučaju, prošlog tjedna u spomenutim dvjema utakmicama mogli smo vidjeti da imamo talentirane mlade igrače koji će zadržati hrvatski rukomet na svjetskoj razini. Pripreme za skorašnje Svjetsko prvenstvo bit će vrlo kratke (okupljanje je 2. siječnja) i Lino će ta dva tjedna morati posvetiti isključivo taktičkom uigravanju momčadi. Za sve ostalo bit će potrebe, ali, nažalost, neće biti i vremena. Turnir u Austriji bit će lakmus za igrače. Nakon toga, siguran sam, Lino će znati točan popis igrača s kojima želi nastupati na SP-u.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo