PRIČA O DARKU KRALJU / S ruba smrti do paraolimpijske slave

Image
Foto: Wikipedia

Prije 21 godinu život mu je visio o niti nakon granatiranja Dalja, a danas odlazi u sportsku mirovinu kao osvajač dvije medalje na POI, te svjetski prvak i doprvak.

31.8.2012.
14:55
Wikipedia
VOYO logo

Paraolimpijske igre u Londonu prepune su zanimljivih priča sudionika igara. Svakako jedna od najzanimljivijih je DarkuKralju, koji je s ruba smrti stigao do paraolimpijske slave. Prije 21 godinu život mu je visio o niti nakon granatiranja Dalja, a danas odlazi u sportsku mirovinu kao osvajač dvije medalje na POI, te svjetski prvak i doprvak.

Rođen je u Garešnici 6. lipnja 1971. Djetinjstvo je proveo u Grubišnom Polju, gdje je pohađao osnovnu i srednju školu. Igrao je rukomet u RK-u „Česma“ na poziciji kružnog napadača. Sudjelovao je u Domovinskom ratu, kao pripadnik pričuvnog sastava MUP-a te postrojbe za posebne namjene. Teško je ranjen u srpnju 1991. prilikom raketiranja Dalja kada mu je amputirana lijeva natkoljenica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Atletikom se počeo baviti 2004. godine kao član bjelovarskog „Sokola“. Ubrzo je postao državni prvak i rekorder. Od 2004. svake je godine pobjeđivao na Otvorenom prvenstvu Hrvatske.

Od 2006. godine trenira s Ivanom Ivančićem, najboljim hrvatskim trenerom za bacačke discipline. Na Svjetskom dvoranskom prvenstvu u Švedskoj osvojio je srebrnu medalju. Na atletskom natjecanju u Rijeci postigao je svjetski rekord od 14.04 m u bacanju kugle za paraolimpijce. Bio je pritajeni favorit na Paraolimpijskim igrama u Pekingu 2008. godine. Pobijedio je s novim svjetskim rekordom od 14.43 m, tako da je u 5 od 6 hitaca prebacio dotadašnji svjetski rekord.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvi je Hrvat koji je osvojio zlatnu medalju na paraolimpijskim igrama. U isto je vrijeme hrvatski paraolimpijac Branimir Budetić osvojio srebrnu medalju u bacanju koplja na susjednom borilištu.

Dobitnik je godišnje Državne nagrade za šprt "Franjo Bučar" za 2008. godinu i nagrade Ponos Hrvatske 2008. godine, jer je zbog svoje upornosti i izdržljivosti okrunjen zlatnom medaljom u Pekingu 2008. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osvojio je zlatnu medalju na Svjetskom prvenstvu u atletici za osobe s amputacijama, niskim rastom i u kolicima u indijskom gradu Bangaloreu bacivši kuglu 14,40 m.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo