NORVEŠKA - HRVATSKA 28:29: / Hrvatska je u finalu Eura nakon epske drame: Musa zabio u posljednjim sekundama za povijesnu pobjedu

Image
Foto: PIXSELL
Image
Foto: PIXSELL

Utakmicu Hrvatske i Norveške mogli ste gledati u izravnom prijenosu na RTL televiziji i RTLplayu te pratiti na portalu Net.hr

24.1.2020.
20:12
PIXSELL
VOYO logo

Tele 2 Arena Stockholm. Gledatelja: 16.573 (kapacitet 19.000). Suci: Oscar Raluy Lopez i Angel Sabroso Ramirez (Španjolska).

HRVATSKA - NORVEŠKA 29:28 (26:26, 23:23, 12:10)

HRVATSKA: Šego (11 obrana), Ašanin (2); Marić 6, Duvnjak 8 (2), Hrstić, Stepančić 3, Horvat 4, Šarac, Karačić 2, Musa 1, Mamić, Cindrić 1, Brozović, Matanović 2, Mandić 2, Šipić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

NORVEŠKA: Christensen, Bergerud (14 obrana); Nikolaisen Svegard, Sagosen 10 (3), Overjordet, Overby, Joendal 2, Aar, Bjornsen 2, Gullerud 4, Johannessen 4, O'Sullivan 1, Tangen 4, Reinkind 1, Gulliksen, Christoffersen Blonz.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska rukometna reprezentacija po treći put u svojoj bogatoj povijesti borit će se za naslov europskog prvaka, nakon što je u šokantnom polufinalu u Stockholmu, odlučenom tek u drugom produžetku, svladala Norvešku sa 29:28 (26:26, 23:23, 12:10) te će se u nedjelju (16.30 sati) za jedino zlato koje joj nedostaje boriti protiv pobjednika dvoboja Španjolske i Slovenije.

Image
[VIDEO] PRVE REAKCIJE KAUBOJA NAKON STOCKHOLMSKOG TRILERA: /

'Sve se vrati u životu, vratili smo im za 2017.'

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Domagoj Duvnjak najbolji igrač utakmice

Pogodak vrijedan finala četiri sekunde prije isteka drugog produžetka postigao je Željko Musa, kojemu je to bio jedini pogodak na utakmici.

Galerija

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatsku je do pobjede predvodio kapetan Domagoj Duvnjak sa osam pogodaka i realiziranim kaznenim udarcem za izjednačenje na kraju prvog produžetka. Šest golova postigao je Marino Marić, koji je izborio spomenuti sedmerac. Marin Šego je sakupio 11 obrana, u zadnjih pet minuta drugog produžetka obranio sve pokušaje Norvežana, a njegov kolega Matej Ašanin je u završnici osnovnog dijela utakmice obranio dva sedmerca.

Sagosen pokazao moć i znanje

Norvežanima ni 10 pogodaka Sandera Sagosena, ni 14 obrana Torbjoerna Bergeruda nije bilo dovoljno za pobjedu pa će dvostruki svjetski doprvaci već u subotu (18.30 sati) igrati utakmicu za broncu na Europskom prvenstvu kojem su bili sudomaćini s Austrijom i Švedskom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U početnih deset minuta utakmice nijedna momčad nije uspjela stvoriti osjetnu prednost. Igralo se "gol za gol", dok Marin Šego nije zaključao svoja vrata. U razdoblju od 11. do 20. minute hrvatski je vratar zaustavio sve pokušaje Norvežana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Napadački je najbolje funkcionirala veza između vanjskih igrača i Marina Marića pa je naš kružni napadač već u prvih 17 minuta postigao četiri pogotka, a do polufinala ih je u sedam utakmica imao deset.

Hrvatska je u 19. minuti preko Zlatka Horvata prvi put na utakmici stigla do tri pogotka prednosti (9-6). Norvežani su, osim Sandera Sagosena, u drugoj polovici prvog poluvremena uspjeli uključiti još nekoliko strijelaca pa je hrvatska prednost svedena na jedan gol da bi na isteku vremena Marić svojim petim pogotkom donio dva gola viška za drugo poluvrijeme (12-10).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Probuđeni Igor Karačić nakon rezerviranijeg početka

Na pogon obrane i probuđenog Igora Karačića, koji je u prvom poluvremenu promašio sva četiri šuta, Hrvatska je u 35. minuti došla do vodstva 15-12 te imala otvoreni kontranapad za četiri pogotka viška. No, Bergerud je obranio Karačićev pokušaj, nakon čega su se Norvežani vratili u utakmicu i s tri uzastopna gola došli do izjednačenja na 15:15, a u 43. minuti i do prvog vodstva (17:16) nakon 9. minute.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatski rukometaši su odgovorili serijom 3-0 koju je zaključio Domagoj Duvnjak realiziranim sedmercom za vodstvo 19-17 u 45. minuti. Bez opcije s kružnim napadačem, koju su Norvežani zaustavili u drugom poluvremenu, hrvatski napad je postao sterilan pa je Norveška zaostatak od dva gola u 54. minuti pretvorila u prednost od jednog pogotka (22-21). Još kad je Sagosen dobio priliku sa sedam metara odvesti Norvežane na +2, činilo se da će novo finale ostati san za Červarove izabranike.

Ukazao se Matej Ašanin

No, ukazao se Matej Ašanin i obranio kazneni udarac najefikasnijem igraču ovog Eura. Ponovio je to i protiv Joendala u 58. minuti i istaknuo kandidaturu za junaka. Do tada je to bio Domagoj Duvnjak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatski odgovor na norvešku obranu "6-0" bila je igra bez vratara u kojoj je kapetan Duvnjak dvaput "probio" Bergeruda i ponovno donio prednost našoj reprezentaciji (23-22). Joendal je 27 sekundi prije kraja s krila pogodio za izjednačenje. Hrvatska je imala napad za finale, ali ni minuta odmora nije bila dovoljna da se osmisli akcija koja bi donijela željeni pogodak pa je odluka ostavljena za produžetak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U prvih pet minuta prvog produžetka Duvnjak je donio prednost Hrvatskoj, a Sagosen izjednačio. Stepančić je u 7. minuti pogodio za 25:24, da bi Sagosen postigao svoj deseti pogodak nakon samo nekoliko sekundi norveškog napada.

Dule zabio ključni sedmerac

Hrvatska bezidjenost u napadu nije izliječena. Redali su se promašaji, uz ponešto dvojbenih odluka španjolskih sudaca. Norvežani su iz kontranapada preko Bjornesena došli do vodstva 26:25 i imali finale u rukama do posljednje sekunde, kad je Marino Marić izborio sedmerac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sjećanje na polufinale SP-a 2017. u Francuskoj i promašeni sedmerac Zlatka Horvata za finale bilo je neizbježno. No, loptu je uzeo Domagoj Duvnjak, još jednom prevario Bergeruda, i donio novi produžetak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Joendal je u donio prednost Norveškoj, ali su snalažljivi Marino Marić i vižljasti Zlatko Horvat vratili prednost na hrvatsku stranu. Imali su naši rukometaši i napad za +2, ali na Duvnjaku nije suđen prekršaj, a u kontranapadu je Bjornsen izjednačio na 28:28.

Šego obranio, Musa zabio za - slavlje

Na novi pogodak trebalo je čekati do četiri sekunde prije isteka drugog produžetka, nakon što je Sagosen uzdrmao vratnicu, a Johannessenov udarac u posljednjem napadu Norvežana obranio Marin Šego. Za deset sekundi lopta je završila pred norveškim vratima, u rukama Željka Muse, koji je smireno pogodio mrežu i odveo Hrvatsku u prvo finale na velikim natjecanjima nakon deset godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


U FINALU SMO. ŽELJKO MUSA JUNAK JE POBJEDE!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

78' - Ulazimo u zadnje dvije minute.

77' - Bergerud je obranio cepelin Stepančiću. Kakva velika obrana vratara Norveške.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Imamo loptu za vodstvo nakon brzopletosti Norvežana.

Ajmo sad to dobiti. Četvrti put igramo dodatnih 5 minuta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon pet minuta opet nemamo momčad koja vodi: 28:28. Igrat će se novih 5 minuta.

Počinje trećih 5 minuta dodatka u utakmici. Nema gola, čini nam se da je Šego opet imao prste u ovom promašaju Norveške.

Neki su na rubu očaja.

69' - Imamo sedmerac. Tko će pucati? Duleeee je pogodio i svoj osmi gol na utakmici. Igrat će se drugi produžeci.

68' - Karačić je izgubio loptu, a Norvežanin iz kontre pogodio za 26:25 vodstvo.

67' - Prvo smo zabili za 25:24, a nakon toga Sagosen utrpava svoj 10 gol.

65' - Nastavak je produžetka. Norvežani prvi napad nisu iskoristili. Imamo priliku povesti. Ajmo sad dečki...

64' - Gotov je prvi produžetak. 24:24. Po jedan gol je pao u pet minuta. Epska drama...

63' - Uzeli smo loptu, Sagosen je tukao u blok. Imamo napad na norvešku zonu 6-0. Prvo je Duvnjak tukao i pogodio gredu, a nakon toga opet nismo zabili. Imaju Norvežani priliku ponovno povesti.

62' - Sagosen je zabio svoj 9 gol. 24:24.

62' - Prvi krećemo u napad. Duvnjak zabija, Duvnjak nas vuče, živimo od Duvnjaka, Matanovića i vratara.

Produžetak. Igrat će se dva puta po pet minuta.

60'- Norvežani su zabili za 23:23. Imamo zadnji napad. Spetljali smo se, ništa od gola. Duvnjak je tukao u blok.

58' - Ašanin je opet skinuo sedmerac. To je to, nudi nam priliku golman PPD Zagreba.

57' - Duleeeeee nas spašava, Dule nas vodi prema, nadamo se, pobjedi. No, daleko je još do kraja.

56' - Duvnjak zabija za 22:22. Kakav gol Duvnjaka s devet metara.

54' - Obranio je Ašanin sedmerac. Ajmoooooooo.....

54' - Nismo iskoristili napad. Ovo sad nije dobro... Norveška vodi 22:21 i ima loptu.

53' - Bergerud je skinuo Karačiću udarac i Norveška je zabila iz kontre za 22:21 vodstvo.

52' - Sagosen zabija za 21:21.122 km na sat bio je udarac.

50' - Vlado Matanović s krila zabija važan gol za 20:19 vodstvo. Njegov drugi gol na utakmici.

Galerija

48' - Nismo bili oprezni u izlasku na Sagosena i najbolji rukometaš svijeta to zabija za 19:19.

47' - Kakva obrana Bergeruda. Igor Karačić probio se i moćno tukao iz otvorene situacije s nekih 8 metara, ali udarac s puno snagom brani norveški vratar. Napad je za Norvešku.

46' - Zlatko Horvat je gurnut na pod i još je dobio jedan udarac u glavu koljenom. Dvije minute za Norvešku.

45' - Domagoj Duvnjak sa sedam metara zabija za 19:17 vodstvo.

45' - Matanović iz kontre za 18:17 Hrvatske. Ponovno vodimo.

44' - Domagoj Duvnjak nas drži u igri, zabio je za 17:17.

43' - Norveška vodi 17:16. 7-4 za Norvešku u drugom dijelu. Ovo nije dobro.

42' - Dvije minute i sedmerac za Norvešku. šteta. Suđen je faul Mamiću bez razloga, možda kompenzacija za komentiranje suđenja Stepančića u napadu Norveške, tko će ga znati...

41' - Nakon time-outa krećemo u napad. Ajmo sad to zabiti. Krećemo 7 na 6.

40' - Uslijedila je crna rupa i evo Norvežana na -1 (14:15) s loptom u rukama. 3-0 serije Norveške.

35' - Bravo Duvnjak, bravo obrana, bravo Mandić. Imamo 12:15. Mandić je iz kontre zabio lagan pogodak.

Galerija

33' - Natjerali smo Norvežane na šut iz malog kuta. Odlično je zatvorio svoju stranu Zlatko Horvat, sve odradio bez faula i Hrvatska je uspjela još jednom ostati netaknute mreže, iako norveška klupa širi ruke i traži sankcije kod ove situacije.

32' - Odmah je Tangen odgovorio na drugoj strani i smanjio na 13:11. Sagosen je na sebe navukao dvojicu naših igrača, a Mandić nije stigao zatvoriti prolaz Tangenu.

31' - Karačić zabija na otvaranju za 13:10 vodstvo Hrvatske. Samo tako i dalje...

31' - Počelo je drugo poluvrijeme.

30' - Karačić se diže, navlači dvojicu, i dodaje Mariću za peti gol i 12:10 prednost nakon prvih pola sata igre. Igramo fantastično, Norvežani su moćni, ali kako Kauboji igraju danas i kako je Šego raspoložen, možemo se nadati dobrim vijestima i u nastavku iz Stockholma.

Galerija

29' - Sagosen ponovno zabija. 10:11 za Hrvatsku.

28' - Šegoooo brani čuda. Nema gola za Norvežane. Nema, nema.... Njegova 6 obrana.

27' - Šegooo uništava na golu.

25' - Bomba našeg kapetana za dva razlike Hrvatske. (11:9).

24' - Zabijemo gol za 10:8 i Norvežani preko brzog pivota uzvraćaju golom.

21' - Stepančić je pod prekršajem pogodio prečku. Ali, griješe i Norvežani na drugoj strani...

19' - Kakva utakmica Šege. Evo brze kontre, gol za Horvata. +3 za nas. 9:6. Najveća naša prednost na utakmici.

18' - Šegoooooooo, novi zicer Sagosenu, ovo mu je 5 obrana. Kako brani Šego, nestvarnih 83% obrana.

17' - Šego je ponovno obranio, ukupno mu je to 4 obrana iz 5 pokušaja. Luka Cindrić vuće kontru, ali i promašuje u naletu s nekih 8 metara. Evo obrane za Bergeruda, njegova treća.

16' - Nismo po drugi put zaredom iskoristili napad. Norvežani imaju novu priliku za gol. Ali neee, Šego brani svoj prvi zicer na utakmici. Trebat će nam Šego, ima sad 3 obrane od 4 pokušaja Norvežana. Bergerud dva od 9.

15' - Marić je ragbijaški srušio Sagosena za 2 minute.

14' - Sagosen zabija i drži Norvešku u priključku. Igra kao zmaj Sagosen.

Galerija

12' - Obranili smo se, Sagosen je bio ishitren i imamo loptu. Stepančićć za 7:5 vodstvo. Grmi s tribina "Hrvatska, Hrvatska"...

11' - Mandić zabija za 5:4 vodstvo Hrvatske. To nam je drugo vodstvo na utakmici nakon 1:0.

9' - Zlatko Horvat zabija lobom za 4:4. Pogledajte taj maestralni potez Zlaje...

6' - Duvnjak podvaljuje, Marić zabija za 3:3. To je odlično uigrana akcija Hrvatske.

6' - Neee, ma neee... Ukrao je čisto Duvnjak loptu, ali Španjolci kažu da ju je dirao nogom i napad je za Norvešku.

6' - Sagosen iz sedmerca zabija svoj drugi gol na utakmici. Norveška pogodak postiže s igračem manje nakon prekršaja nad Stepančićem.

4' - Sagosen moćno za 2:1 Norveške.

3' - Luka Cindrić je pokušao izvesti brzi šut, ali nije uspio zabiti. Napad je za Norvešku.

2' - O’Sullivan pod prekršajem zabija za 1:1. Duvnjak je dobio isključenje.

2' - Vodimo 1:0.

1' - Počeli smo u 5-1 formaciji u obrani s Duvnjakom kao prednjim. Stari prokušani recept na ovom Euru. Obranili smo se, imamo polukontru. Zaustavljeni smo...

1' - Počela je utakmica. Sretno Hrvatska

Galerija

17.41 - "Moramo polako i fokusirano ući u meč, Norvežani su moćna ekipa", kazao je lijevi vanjski Marko Mamić, koji se protiv Češke probudio u napadu. Nadamo se da će Mamić danas biti na nivou.

17.31 - Udarne snage trebao bi Lino Čertvar poslati na teren: "Šego, Mamić, Horvat, Stepančić, Cindrić i Duvnjak započet će u toj našoj 5-1 varijanti. I Luka i Igor će igrati, počet će Luka jer mu treba da se zagrije, ali odluku o Luki Cindriću donijet ćemo uoči utakmice. Bilo bi lijepo ući u finale i povijest, ali ne smijemo gledati tako daleko, nego se moramo fokusirati na ovu utakmicu i izvedbu u njoj", kazao je RTL-ovojInes Godi pomoćni trener Hrvoje Horvat.

17.26 - Još nas malo dijeli do utakmice generacije između Hrvatske i Norveške.

14.00 Hrvatski navijači se skupljaju u centru Stockholma uoči utakmice, Kauboji će ponovno imati gromoglasnu podršku s tribina.

12:30 - Uoči utakmice s Norveškom, EHF je objavio najbolju momčad drugog kruga Eura u nju je uvrstio našeg Igora Karačića.

12:00 - Utakmicu je najavio i Nikša Kaleb.

11:50 - Červarov prvi pomoćnik Hrvoje Horvat otkrio je što Hrvatska treba napraviti kako bi svladala Norvešku.

11:40 - Luka Stepančić upozorava da se ne treba samo paziti na Sagosena.

Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo