RIJEČ STRUČNJAKA / Silvio Ivandija za Danas.hr: 'Mentalni dio je, čini se, u Hrvatskoj malo odradio svoje. Nema drame, ovaj bod je velik'

Image
Foto: Pixsell/Profimedia

Silvio Ivandija prokomentirao je za Danas.hr drugu utakmicu hrvatske rukometne reprezentacije na EP-u, protiv Austrije (28-28)

15.1.2024.
7:00
Pixsell/Profimedia
VOYO logo

Silvio Ivandija ugledni je rukometni trener, bivši rukometaš. Negdašnji je suradnik Slavka Goluže u reprezentaciji i Line Červara u Zagrebu (finale EHF kupa s Leonom) i na klupi Hrvatske. Uspješni trener mlađih hrvatskih muških selekcija koji je s generacijom Nikša Kaleb (sukomentator Filipu Brkiću za vrijeme prijenosa utakmica Hrvatske na RTL-u), Ivan Slišković, Filip Ivić (aktualni golman reprezentacije, branio jučer) osvojio naslov europskog prvaka u Crnoj Gori na kadetskom, pa svjetsko juniorsko srebro (Stipe Mandalinić MVP turnira) u Turskoj, ali i mlađe juniorske selekcije rukometašica. Prije toga je vodio hrvatske i inozemne klubove, a imao i zapaženu igračku karijeru (Zamet, Celje, Zagreb, Trst, Prato) s povremenim igranjem u dresu reprezentacije.

Kompletan raspored Europskog prvenstva pogledajte - OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

OVDJE možete čitati sve o Europskom prvenstvu u rukometu 2024. i gledati ekskluzivne podcaste, razgovore i priloge

Posljednji angažman mu je bio u Sesvetama, gdje je napravio jako dobar posao. Javio nam se sinoć Silvio Ivandija kako bi nam prokomentirao utakmicu Hrvatske i Austrije (28-28) u Mannheimu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Možda smo malo razočarani remijem protiv Austrije jer je ostalo neriješeno. Nakon onako emotivno snažnoj utakmici protiv Španjolske prošlog petka, taj mentalni dio je, čini se, u Hrvatskoj malo odradio svoje. Igrači su možda i očekivali da će dobiti onako, rutinirano, pa nisu možda uložili dovoljno energije u čitavu utakmicu. Međutim, bod protiv Austrije je vrlo vrijedan. Neki potezi na utakmici, pogotovo vanjskih igrača, su bili slabiji nego protiv Španjolske. Taj vanjski šut 14-4 još je dovelo do jedno šest ili sedam izgubljenih lopti. Taj dio držao je Austrijance u priključku. U prvom smo se dijelu mogli odlijepiti, imali smo nekoliko zicera s lijevog krila. Mogla se Hrvatska odlijepiti, nažalost nije išlo. Opet ne treba ništa dramatizirati, nije katastrofa... Dobra je odluka da na kraju sačuvamo bod do kraja. Taj bod nam znači skoro kao i dva", rekao nam je u uvodu Silvio Ivandija i dodao:

Mario Kelentrić dao je stručni komentar portalu Danas.hr nakon utakmice Hrvatske i Austrije na EP-u u Njemačkoj...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Španjolska da bi išla dalje mora dobiti Austriju, što mislim da neće biti upitno. Hrvatska s pobjedom protiv Rumunjske prenosi u drugu fazu dva boda", objasnio je Ivandija.

Da, svi smo nekako poletjeli nakon onakvog izdanja protiv viceprvaka Europe Španjolaca. Neki su na društvenim mrežama, onako euforični, razdragani, išli do toga da su počeli zazivati, spominjati zlato. Jesmo li ipak malo poletjeli? Tu ne mislimo na reprezentaciju, nego na javnost...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je tako. Oni su nam dali povoda za takvo što s jednom predstavom, čudesnim izdanjem protiv jedne Španjolske koju su razbucali sa 93% šuta i granitnom obranom. Takvo što dugo nije viđeno. Vargas je imao samo jednu obranu. Kombinirano su španjolski golmani imali jednu obranu ili dvije, nema veze sad koliko, premalo je. Nakon jedne takve utakmice, s pravom može javnost doći do toga da očekuje da tako dobro ide dalje. I Francuska je odigrala neriješeno. Dogode se iznenađenja. Evo, Srbija nakon poraza od Mađarske je možda već i ispala. Mi nismo protiv Austrijanaca dozvolili potpuno iznenađenje."

Ivandija objašnjava:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bilo je tu vrlo kvalitetnih odluka izbornika Perkovca, koji je u pravom trenutku mijenjao, rotirao golmane. Dao je šansu Iviću, odmah je donio dvije obrane. Poslije ga je malo stalo. Perkovac je osjetio to i vratio ponovno Mateja Mandića koji je na kraju imao fantastičan učinak. Većim dijelom, oni su nas sačuvali uz odličnog Načinovića, odlična desna krila. Trebamo malo spustiti loptu na zemlju. Kako se kaže, spustiti glavu, onako malo - popraviti koncentraciju. Najveća žal je u ozljedi Ivana Martinovića. Vidjet ćemo što će s njim biti. Ne dao Bog da smo izgubili možda i našeg najboljeg rukometaša na toj poziciji."

I za kraj, Silvio Ivandija poslao je poruku i dečkima na Euru i čitavoj hrvatskoj javnosti:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ljudi, nema drame ni tuge. Nije katastrofa. Malo smo poletjeli, ovo je sad spuštanje na zemlju. Glave gore, dosad su momci opravdali sve što su trebali u grupi B. Idemo kroz naredne susrete dobivati novu energiju. Ključno će nam biti da smo puni samopopuzdanja".

Sudjelujte u kreativnom natječaju Uhvati loptu, osvoji Telemach prvenstvo te 29. siječnja budi ponosni vlasnik QLED televizora i 1 godine besplatne pretplate na EON TV.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo