sjećanje na atlantu '96. / Prošlo je 20 godina od osvajanja prvog hrvatskog olimpijskog zlata: rukometaši odali počast legendama iz Atlante

Večeras će se u Zagrebu u kinu Europa održati premijera dokumentarnog filma o osvajanju prve zlatne olimpijske medalje, autorice Mirjane Hrge

14.6.2016.
19:53
VOYO logo

Prošlo je 20 godina od osvajanja prvog hrvatskog olimpijskog zlata. Tu je povijest ispisala rukometna reprezentacija, a danas su se nakon dugo vremena okupili u velikom broju i položili vijence na grobove izbornika, suigrača i direktora reprezentacije.

"Natrag ćemo plivati, ako ne osvojimo medalju", rekao je to prije 20 godina izbornik rukometne reprezentacije Velimir Kljajić uoči odlaska na Igre u Atlantu. Kući nisu plivali, nego puni ponosa letjeli sa zlatom oko vrata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

20 godina nakon, prvi put u tako velikom broju reprezentativci su se okupili i položili vijence na grob izbornika Kljajića, siugrača Iztoka Puca i tadašnjeg direktora reprezentacije Vlade Nekića.

"Bili smo kod mog tate, bili smo kod Iztoka, s kojim sam ja imao jako puno zajedničkih trenutaka, i kod Vlade, koji mi je u klubu dugo godina bio cimer i suigrač. Tako da, sa svom trojicom sam bio iznimno povezan", rekao je bivši rukometni reprezentativac Nenad Kljajić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U najbolju sedmorku turnira su tad izabrana čak dvojica iz hrvatske momčadi - Irfan Smailagić i Patrik Ćavar.

Tada je prvi put 'prohodala' i gusjenica koja je postala simbol pobjede naših rukometaša.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tisuće navijača dočekale su ih na središnjem zagrebačkom trgu, a u Maksimiru i predsjednik Tuđman.

"Mi tada, u tom trenutku nismo ni bili svjesti što smo napravili. Nije bilo toliko praćeno kao danas", kaže bivši reprezentativac Slavko Goluža.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sad, kad čovjek kaže da je prošli 20 godina... Kao da je bilo jučer, stvarno je vrijeme proletilo", kaže Nenad Kljajić.

Vrijeme je proletjelo, ali osjećaj ponosa ostao je isti. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A povodom tog važnog jubileja u Kinu Europa održat će se premijera filma 'Prvi put', čija je autorica urednica RTL-a Danas Mirjana Hrga.

Trenutak je to u kojem se prisjećamo velikog uspjeha od prije točno 20 godina kada se Hrvatska zlatnim slovima upisala u povijest svjetskog sporta. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedan od glavnih protagonista filma, Zlatko Saračević, bio je gost RTL-a Danas, a u video pogledajte što nam je rekao.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo