SENZACIONALAN PODATAK O PRVOM ČOVJEKU KAUBOJA: / Evo zašto se svi na Euru boje Červara

Image
Foto: PIXSELL/AFP

Hrvatski se rukomet na međunarodnoj sceni, u pravom, pobjedničkom svjetlu, prvi put pojavio 1994. godine na Europskom rukometnom prvenstvu u Portugalu.

11.1.2018.
13:44
PIXSELL/AFP
Play logo

Ako postoji neki sport s kojim se Hrvati vole pohvaliti, onda je to - rukomet. Hrvatska je jedna od najuspješnijih, najjačih i najuglednijih rukometnih nacija. Toj činjenici u prilog idu i brojne osvojene reprezentativne medalje na velikim natjecanjima. Na tom uspješnom putu prema vrhunskim rezultatima, hrvatsku rukometnu reprezentaciju već dugi niz godina s ponosom podržava HEP.

Najuspješnija priča hrvatskog rukometa započela je u Atlanti 1996. kada je sjajna generacija koju je predvodio pokojni velikan Velimir Kljaić okrunila trud svih ranijih godina i osvojila povijesno olimpijsko zlato.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lino Červar najuspješniji izbornik

Drugi dio zlatne priče je naslov svjetskih prvaka u Portugalu 2003. godine osvojen nakon 16. mjesta na Europskom prvenstvu u Švedskoj, kada nitko nije ni sanjao nešto slično. Lino Červar okupio je momčad koja je senzacionalno uzela zlato i predstavila se kao novi vladar svjetskog rukometa. Červar je najuspješniji hrvatski izbornik. Ukupno je Lino, u svojih sedam godina provedenih na klupi Kauboja, osvojio šest reprezentativnih medalja.

shimmer fallback
shimmer fallback

Uz portugalsko zlato, Červar je s reprezentacijom osvojio i olimpijsko zlato 2004. u Ateni, srebro 2005. na SP-u u Tunisu, srebro 2008. na EP-u u Norveškoj, srebro 2009. na domaćem SP-u u Hrvatskoj, a posljednja njegova osvojena medalja dogodila se prije sedam godina, 2010. godine na EP-u u Austriji.

Golužine tri bronce

Proslavljeni bivši hrvatski rukometaš Slavko Goluža preuzeo je reprezentaciju nakon Červara i u svojem mandatu s Kaubojima osvojio dvije bronce 2012. godine na EP-u u Srbiji i Olimpijskim igrama u Londonu, kao i broncu 2013. godine na SP-u u Španjolskoj. Ukupno je Slavko kao izbornik s reprezentacijom osvojio tri bronce.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
shimmer fallback
shimmer fallback

Zovko započeo priču

Iako je zlatna priča o hrvatskom rukometu započela u Atlanti, mi bismo istaknuli kako se hrvatski rukomet na međunarodnoj sceni, u pravom, pobjedničkom svjetlu, prvi put pojavio 1994. godine na Europskom rukometnom prvenstvu u Portugalu, kad su izabranici tadašnjeg izbornika Zdravka Zovka osvojili broncu, a sljedeću godinu u vitrine je "sletjela" srebrna medalja sa SP-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
shimmer fallback
shimmer fallback

Pamti se Kljaićevo povijesno olimpijsko zlato

Velimir Kljaić jedan je od onih koji su pisali hrvatsku rukometnu povijest. I tko zna što bi legendarni Kljajić, bard hrvatskog rukometa, još sve osvojio s reprezentacijom da nas 2010. godine nije prerano napustio nakon što je izgubio bitku s karcinomom jer je bio želja na klupi Kauboja umjesto Červara. Kljaić je najviše ostao upamćen kao trener koji je Hrvatskoj donio prvo zlatno olimpijsko odličje.

Proslavljeni temperamentni rukometni znalac, poznat i po nadimku 'Kljun' oduševljavao je svojom vizijom, čvrstim karakterom, autoritetom, disciplinom te napornim i predanim radom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
shimmer fallback
shimmer fallback

Babićevo čudo u Krakowu

Željko Babić, koji je 2015. na klupi Kauboja naslijedio Slavka Golužu i u dvije godine mandata osvojio broncu 2016. godine na EP-u u Poljskoj i četvrto mjesto prošle godine na SP-u u Francuskoj, ime je koje je možda i najmanje zvučno od prethodnih, ali itekako je vrijedno spomena. On je četvrti hrvatski izbornik po uspješnosti i jedan od vinovnika onog čuda u Krakowu 2016. godine, jednog od najvećih iznenađenja u povijesti europskog rukometa u koje su vjerovali samo najveći optimisti u Hrvatskoj i šire.

A tko je za vas najbolji hrvatski izbornik u povijesti? Četiri imena, četiri karizme i osobnosti, s jednim ciljem. Biti prvak s Hrvatskom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
shimmer fallback
shimmer fallback


Tekst se nastavlja ispod oglasa

IZBORNICI I MEDALJE

shimmer fallback
shimmer fallback
Play logo

https://www.playbuzz.com/telegrammediagrupa10/tko-je-najbolji-hrvatski-rukometni-trener-svih-vremena

Sadržaj donosimo u suradnji s HEP-om, partnerom Europskog rukometnog prvenstva

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Schitt's Creek
Superstar
Život na vagi
Love island UK
Elon Musk show
default_cta
Ljubav je na selu
Señorita 89
Ja sam Zlatan
Britain's Got Talent
Play logo