SENZACIONALAN PODATAK O PRVOM ČOVJEKU KAUBOJA: / Evo zašto se svi na Euru boje Červara

Image
Foto: PIXSELL/AFP

Hrvatski se rukomet na međunarodnoj sceni, u pravom, pobjedničkom svjetlu, prvi put pojavio 1994. godine na Europskom rukometnom prvenstvu u Portugalu.

11.1.2018.
13:44
PIXSELL/AFP
VOYO logo

Ako postoji neki sport s kojim se Hrvati vole pohvaliti, onda je to - rukomet. Hrvatska je jedna od najuspješnijih, najjačih i najuglednijih rukometnih nacija. Toj činjenici u prilog idu i brojne osvojene reprezentativne medalje na velikim natjecanjima. Na tom uspješnom putu prema vrhunskim rezultatima, hrvatsku rukometnu reprezentaciju već dugi niz godina s ponosom podržava HEP.

Najuspješnija priča hrvatskog rukometa započela je u Atlanti 1996. kada je sjajna generacija koju je predvodio pokojni velikan Velimir Kljaić okrunila trud svih ranijih godina i osvojila povijesno olimpijsko zlato.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lino Červar najuspješniji izbornik

Drugi dio zlatne priče je naslov svjetskih prvaka u Portugalu 2003. godine osvojen nakon 16. mjesta na Europskom prvenstvu u Švedskoj, kada nitko nije ni sanjao nešto slično. Lino Červar okupio je momčad koja je senzacionalno uzela zlato i predstavila se kao novi vladar svjetskog rukometa. Červar je najuspješniji hrvatski izbornik. Ukupno je Lino, u svojih sedam godina provedenih na klupi Kauboja, osvojio šest reprezentativnih medalja.

Image
Foto: AFP
Image
Foto: AFP

Croatia's coach Lino Cervar gestures as he kneels in front of the subsitute bench during the South Korea vs Croatia group F preliminary round match of the 2007 Handball World Championship at the Porsche Arena in Stuttgart 21 January 2007. AFP PHOTO JOHN MACDOUGALL / AFP PHOTO / JOHN MACDOUGALL

Uz portugalsko zlato, Červar je s reprezentacijom osvojio i olimpijsko zlato 2004. u Ateni, srebro 2005. na SP-u u Tunisu, srebro 2008. na EP-u u Norveškoj, srebro 2009. na domaćem SP-u u Hrvatskoj, a posljednja njegova osvojena medalja dogodila se prije sedam godina, 2010. godine na EP-u u Austriji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Golužine tri bronce

Proslavljeni bivši hrvatski rukometaš Slavko Goluža preuzeo je reprezentaciju nakon Červara i u svojem mandatu s Kaubojima osvojio dvije bronce 2012. godine na EP-u u Srbiji i Olimpijskim igrama u Londonu, kao i broncu 2013. godine na SP-u u Španjolskoj. Ukupno je Slavko kao izbornik s reprezentacijom osvojio tri bronce.

Image
Image

Croatia's head coach Slavko Goluza gestures during the men's EHF Euro 2012 Handball Championship bronze medal match Croatia vs Spain on January 29, 2012 at the Beogradska Arena in Belgrade. AFP PHOTO / ANDREJ ISAKOVIC / AFP PHOTO / ANDREJ ISAKOVIC

Zovko započeo priču

Iako je zlatna priča o hrvatskom rukometu započela u Atlanti, mi bismo istaknuli kako se hrvatski rukomet na međunarodnoj sceni, u pravom, pobjedničkom svjetlu, prvi put pojavio 1994. godine na Europskom rukometnom prvenstvu u Portugalu, kad su izabranici tadašnjeg izbornika Zdravka Zovka osvojili broncu, a sljedeću godinu u vitrine je "sletjela" srebrna medalja sa SP-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Image

04.12.2008., Skopje, Makedonija - Hrvatske rukometasice na Europskom prvenstvu u Makedoniji igraju drugu utakmicu protiv domacina Makedonije. Hrvatskoj ce to biti peti nastup na europskim prvenstvima, treci za redom. Najbolje plasmane ostvarili smo na prva dva europska prvenstva: u Njemackoj 1994. godine gdje su bile pete, a dvije godine kasnije u Danskoj bile su seste. Trener Zdravko Zovko Photo: Stringer/Pixsell

Pamti se Kljaićevo povijesno olimpijsko zlato

Velimir Kljaić jedan je od onih koji su pisali hrvatsku rukometnu povijest. I tko zna što bi legendarni Kljajić, bard hrvatskog rukometa, još sve osvojio s reprezentacijom da nas 2010. godine nije prerano napustio nakon što je izgubio bitku s karcinomom jer je bio želja na klupi Kauboja umjesto Červara. Kljaić je najviše ostao upamćen kao trener koji je Hrvatskoj donio prvo zlatno olimpijsko odličje.

Proslavljeni temperamentni rukometni znalac, poznat i po nadimku 'Kljun' oduševljavao je svojom vizijom, čvrstim karakterom, autoritetom, disciplinom te napornim i predanim radom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Image

22.02.2003., Zagreb - Rukometna utakmica Lokomotiva - KSK Lutch. Velimir Kljaic. Photo: Robert Anic/PIXSELL

Babićevo čudo u Krakowu

Željko Babić, koji je 2015. na klupi Kauboja naslijedio Slavka Golužu i u dvije godine mandata osvojio broncu 2016. godine na EP-u u Poljskoj i četvrto mjesto prošle godine na SP-u u Francuskoj, ime je koje je možda i najmanje zvučno od prethodnih, ali itekako je vrijedno spomena. On je četvrti hrvatski izbornik po uspješnosti i jedan od vinovnika onog čuda u Krakowu 2016. godine, jednog od najvećih iznenađenja u povijesti europskog rukometa u koje su vjerovali samo najveći optimisti u Hrvatskoj i šire.

A tko je za vas najbolji hrvatski izbornik u povijesti? Četiri imena, četiri karizme i osobnosti, s jednim ciljem. Biti prvak s Hrvatskom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Image

28.01.2017., AccorHotels Arena, Pariz, Francuska - 25. svjetsko rukometno prvenstvo, utakmica za 3. mjesto, Hrvatska - Slovenija. Zeljko Babic, Luka Stepancic Photo: Goran Stanzl/PIXSELL


IZBORNICI I MEDALJE

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Image

https://www.playbuzz.com/telegrammediagrupa10/tko-je-najbolji-hrvatski-rukometni-trener-svih-vremena

Sadržaj donosimo u suradnji s HEP-om, partnerom Europskog rukometnog prvenstva

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo