'Ja sam i Srbin i Hrvat' /

Karabatić plakao na himnu Hrvatske, a veza s Blankom Vlašić nije mu uspjela: 'Ponosan sam na svoje balkanske korijene'

Image

'Ja sam i Srbin i Hrvat. Imam korijene u obje zemlje i na to sam jako ponosan'

15.10.2024.
11:56
VOYO logo

Proslavljeni francuski sportaš i jedan od najboljih rukometaša svih vremena Nikola Karabatić nakon ovoljetnih Olimpijskih igara u Parizu završio je svoju profesionalnu karijeru.

Image
VELIKAN /

Nikola Karabatić sumirao karijeru: 'Zato mi dopustite da vam ovo kažem...'

Image
VELIKAN /

Nikola Karabatić sumirao karijeru: 'Zato mi dopustite da vam ovo kažem...'

Karabatić nije uspio karijeru završiti medaljom na domaćem tlu, ali iza sebe je ostavio nevjerojatan broj odličja s francuskom reprezentacijom. S velikih natjecanja Karabatić ima 18 medalja od čega čak 11 zlatnog sjaja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lako je moglo biti drugačije da se Nikola odlučio nastupati za jednu od zemalja svojih roditelja, a ne za zemlju u kojoj je odrastao. Karabatićeva majka Radmila je Srpkinja iz Niša dok je otac, bivši rukometaš, Branko, Hrvat iz Trogira koji je nastupao za niški klub kad je upoznao Radmilu.

Image
Foto: Profimedia

Obitelj Karabatić se preselila iz Niša u Francusku kada je Nikola imao četiri godine. Svojedobno je za medije Karabatić izjavio da se osjeća i kao Srbin i kao Hrvat, a uvijek se s našim medijima lako sporazumijevao jezikom ovih prostora te bio u dobrim odnosima i sa srpskim i s hrvatskim sportašima. Nikola nikad nije skrivao ni da mu je najdraža pobjeda u karijeri upravo ona nad Hrvatskom u zagrebačkoj areni 2009. kad je Francuska postala svjetski prvak na našem terenu i nanijela nam poraz koji i danas boli.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja sam i Srbin i Hrvat. Imam korijene u obje zemlje i na to sam jako ponosan. Francuska je moja domovina, ali mi je drago što vučem korijene iz bivše Jugoslavije. Zbog oca ću zauvijek pamtiti finale protiv Hrvatske. Bile su to dvije najbolje ekipe u proteklih pet godina. Prepuna Arena, 15.000 ljudi i svi su bili protiv nas i protiv mene. Sjećam se trenutka intoniranja himni. Znam kako teško je bilo mom tati, njegov sin igra protiv Hrvatske u finalu Svjetskog prvenstva. Kada je počela himna, a himna Hrvatske je jako lijepa, počeo sam da plačem, bilo je stvarno čudno i vidio sam kako mi se otac osjećao, razmišljao sam o njemu", izjavio je Karabatić koji je tada ipak imao poseban motiv protiv Hrvatske, prenosi njegove riječi tabloid Kurir koji navodi kako su Karabatića "svojatali Hrvati" i referira se na priču o vezi s Blankom Vlašić.

"Romansa s Blankom Vlašić nije mu uspjela, ali i ovako će njegova djeca pričati naš jezik".

Nikola je rekao i sljedeće:

"Najdraža titula mi je ta sa Svjetskog prvenstva u Hrvatskoj 2009. Mama i tata su bili u publici, gledali su utakmicu s tribina, a to je trenutak karijere koji nikad neću zaboraviti, pred 15.000 Hrvata koji su bili protiv mene... Joj, to nikad neću zaboraviti".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Karabatić je još tijekom karijere govorio kako po završetku iste želi obilaziti Hrvatsku i Srbiju i kako želi zadržati spone sa zemljama svojih roditelja.

"Siguran da ću djecu naučiti da govore hrvatski i srpski jer mi je to jako bitno. Ipak sam Balkanac, ponosan sam na svoje korijene, tamo imam kuću i obitelj i želim da mi djeca znaju odakle su im korijeni", izjavio je Karabatić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Životna priča Joška Vlašića u podcastu Net.hr-a kod Silvija Maksana; 'Blanki su govorili da više nikad neće skakati, a odluka Gončarenka da Nikola igra bliže golu je bila stravična'

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Otkucaji srca
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo